Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Maslinama pomoći psihičkim bolesnicima

Autor: Velimir Brkić

15.03.2009. 23:00
Maslinama pomoći psihičkim bolesnicima

Foto: Velimir BRKIĆ



Želimo postići korak naprijed u destigmatizaciji psihičkih bolesnika i njihovih radnih sposobnosti te kao dio rehabilitacije ukazati na važnost uključivanja psihičkih bolesnika u svakodnevni život zajednice


Općina Zemunik Donji prošle subote Domu za odrasle osobe Zemunik donirala je 47 sadnica maslina. Pored korisnika Doma i čelnika Općine Zemunik u akciji sadnje maslina sudjelovali su i predstavnici medija, među kojima i ekipa Zadarskog lista.
Dom za odrasle osobe Zemunik posjeduje maslinik sa 111 stabala maslina koje je donirao Grad Benkovac. Maslinarstvom se bave korisnici Doma u sklopu radne terapije kojoj je cilj stjecanje novih znanja i vještina te osposobljavanje korisnika za poslove maslinarstva.
Socijalizacija kao ključna riječ
– Jedna ustanova poput naše ne smije biti statična. Ovdje se ne smiju pružati samo osnovne potrebe korisnicima, već organiziranjem što većeg broja aktivnosti treba doprinijeti što većem zadovoljstvu korisnika i njihovoj kasnijoj socijalizaciji, ističe ravnateljica Doma Davorka Krnčević koja je u društvu sa zemuničkim načelnikom Josipom Marušićem predvodila akciju sadnje sadnica maslina.
– Želimo postići korak naprijed u destigmatizaciji psihičkih bolesnika i njihovih radnih sposobnosti te kao dio rehabilitacije ukazati na važnost uključivanja psihičkih bolesnika u svakodnevni život zajednice. S istim ciljem svake se godine organizira i natjecanje u berbi maslina u kojoj se, osim ekipa Doma, natječu i predstavnici lokalne zajednice i medija, podsjeća Krnčević dodajući kako Dom sa svojim maslinovim uljem već dvije godine sudjeluje i na međunarodnim manifestacijama maslinara gdje su osvojili nekoliko diploma i nagrade za izuzetnu kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Jedan od ciljeva akcije je upoznati javnost sa sposobnostima korisnika koji su smješteni u ustanovi te uključiti psihičke bolesnike u svakodnevni život.
Uprava Doma želi da korisnici Doma mogu ravnopravno s drugim radno sposobnim osobama obavljati različite poslove sukladno njihovim radnim sposobnostima. Akcija je organizirana kako bi se korisnici Doma i zabavili, ali i osjetili što korisnijim, što je i jedan od ciljeva svakodnevnih radnih terapija.
Dobro se dobrim vraća
U zemuničkom Domu za odrasle osobe smješteno je 150 osoba, ali Dom skrbi i za 250 korisnika kojima pruža patronažnu njegu i pomoć.
– Ovojiti dio svoga vremena za pomoć onima koji bez tuđe pomoći ne mogu, sudjelovati u humanitarnoj akciji ili učiniti dobro djelo je nešto što nam je u ovom korizmenom vremenu itekako potrebno, zadovoljan provedenom akcijom rekao je zemunički načelnik Josip Marušić.
Pravilnu i učinkovitu sadnju sadnica maslina prije početka akcije prezentirao je Ivica Šarić, tehnolog u rasadniku Piket. Rupe za sadnju pripremio je Šime Bilaver, dok je za bogat stol bilo zaduženo vrijedno kuhinjsko osoblje Doma.