Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadmudrila pljačkaša, ali joj je kasnije pozlilo

Autor: Suzana Bandić

15.03.2009. 23:00
Nadmudrila pljačkaša, ali joj je kasnije pozlilo

Foto: Filip BRALA



Pljačkaš je u trgovinu došao kao kupiti žvakaće gume, a kad se blagajna otvorila uz prijetnju nožem je zatražio novac. Prodavačica se snašla pa je kradljivac otišao praznih ruku, ali ona je kasnije završila na Hitnoj


Krađe, razbojstva i provale sve su više naša svakodnevica. Da je tome tako potvrđuju i podaci iz PU zadarske koja bilježi porast ovih kaznenih djela.
Statističari sve povezuju s ekonomskom krizom, a tome u prilog govori i činjenica da se krade sve do čega se može doći, počevši od raznih alata, građevinskog materijala, kućanskih aparata pa do novčanika i mobitela.
Isto tako, drskim kradljivcima sve češće su na meti nemoćni starci, ali i djeca što pokazuje i nedavna drska krađa koja se dogodila u Put Murvice, kada je kasnije uhvaćeni 15-godišnjak, pet godina mlađem dječaku ukrao deset kuna koje je imao za “marendu”.
No, ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da razbojnici postaju sve drskiji i nasilniji, a njihove najčešće žrtve su prodavačice i to one u manjim i zavučenijim trgovinama i kioscima gdje lopovi najčešće “operiraju”, jer znaju da je u pravilu u smjeni samo jedna radnica.
Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak oko 19.10 sati i to opet u trgovini “Pijor” u Ulici Matije Gupca u Zadru, kada je trgovinu ušla ovaj put, nepoznata ženska osoba odjevena u sportsku odjeću i s tamnim sunčanim naočalama kojima je prekrila oči te iz blagajne ukrala oko tisuću i 600 kuna.
Drska je pljačkašica iskoristila trenutak nepažnje prodavačice koja je bila u drugom dijelu trgovine te uzela novac i brzo pobjegla. Prodavačica je uspjela kradljivicu opisati policajcima pa se za njom traga, a pljačka je srećom po nju prošla bez trauma ili fizičkih prijetnji što, međutim, nije nije bio slučaj trgovkinje iz prodavaonice “Bakmaz” u Ulici Krste Hegedušića na Bulevaru.
Naime, tamo je pred samo zatvaranje trgovine u petak oko 19.50 sati, kada je trgovkinja bila sama, ušao muškarac i od nje zatražio žvakaće gume za koje joj je pružio deset kuna.
Kada se blagajna otvorila, kako nam je ispričala kolegica opljačkane, muškarac je viknuo neka mu da novac zaprijetivši joj nožem, tzv. skakavcem. Žena se u trenutku dobro snašla i hrabro reagirala pa je blagajnu zatvorila, izvukla ključ i bacila ga na police s artiklima. Povikala je kako će zvati policiju, a muškarac se najvjerojatnije iznenađen njezinom reakcijom, počeo povlačiti.
No, prije samog izlaska iz prodavaonice ipak, joj je dobacio kako će za sve platiti te joj je pokazujući nož i sikćući kroz zube zaprijetio: “Zaklat ću te kad izađeš vani!”.
Žena je o pokušaju pljačke i prijetnji obavijestila svog šefa i policiju te je potom otišla kući.
Međutim, tek kada je ušla u svoj stan i ukućanima ispričala što je proživjela, na površinu je isplivao potisnuti strah. Nesretna je prodavačica potom završila na Hitnoj pomoći s povišenim tlakom i šećerom u krvi te je sada na bolovanju.