Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od čega je plava voda na gradilišu Punta Skale?

Autor:

15.03.2009. 23:00
Od čega je plava voda na gradilišu Punta Skale?

Foto: Sebastian GOVORČIN



U slučaju da je stvarno riječ o namjernom zagađivanju, što će se utvrditi, Falkensteiner bi trebao snositi posljedice prema hrvatskom zakonu koji govori da se sve treba vratiti u prvobitno stanje, kaže predsjednica udruge Eko-Zadar Atana Grbić-Martinović


Mještani Punta Skale nazvali su nas u strahu da se u uvalu Lučina izlijeva neka kemikalija. Naime, na gradilištu tvrtke Falkensteiner, Punta Skala d.o.o. iskopan je kolektor u kojemu se nalazi voda azurno plave boje i na snimci koju su nam poslali ta voda je ispumpavana u more. Mještani su pretpostavljali da je u pitanju modra galica ili neka druga kemikalija kojom se istrjebljuju ježevi i školjke.
Kada smo izašli na teren zaista smo vidjeli azurnu boju vode u rupi predviđenoj za kolektor, no voda u tom trenutku nije bila ispumpavana. Prema prvim izjavama koje smo uspjeli dobiti navodno je riječ o smjesi za brže sušenje cementa koja je stavljena u ploču koja je napravljena u subotu. Predsjednica udruge Eko-Zadar Atana Grbić-Martinović koja je među prvima obavještena o tome kaže kako su automatski nakon dojave na zeleni telefon kontaktirali centar 112, policiju i inspektorat Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
– Odmah smo izašli i na teren, a tijekom cijeloga jutra pokušavali smo kontaktirati i sa direktorom Falkensteiner hotela i nije nam se javio, kaže Atana.
– U slučaju da je stvarno riječ o namjernom zagađivanju, što će se utvrditi, Falkensteiner bi trebao snositi posljedice prema hrvatskom zakonu koji govori da se sve treba vratiti u prvobitno stanje, kaže Atana ističući da bi zakon trebao biti stroži prema zagađivačima.
– Zahvaljujem se na građanskom aktivizmu, posebno ljudima koji su nam pravovremeno javili o ovome na zeleni telefon, kaže Atana dodajući da u slučaju ako netko zna za slične slučajeve u Zadarskoj županiji od 10 do 13 sati može nazvati na broj 062 123-456.
Djelatnik pomorske policije Robert Kapović izvjestio nas je da je policija izašla na teren i napravila svoj dio posla.
– Stupili smo u kontakt sa Antom Bilićem, poslovođom tvrtke Šandrk d.o.o. iz Zagreba koja obavlja radove te nam je objasnio o čemu se radi. Prilikom betoniranja koristili su posebne smjese i zbog smjesa je takva boja vode te da voda nije ispumpavana otkada su ti radovi napravljeni. Mi ćemo podnijeti izvješće, a izvjestili smo i sve mjerodavne inspekcije, kaže Kapović ističući da je policija obavila svoj dio posla.
– Dosta pratim različite vrste zagađivanja mora i ovo vjerojatno ne potječe od kemikalija i nema veze sa modrom galicom. More je zamućeno od bagera koji rade na molu, kaže Kapović dodajući da je obaviještena inspekcija zaštite okoliša koja će utvrditi radi li se o nekoj kemikaliji.
Kontaktirali smo i inspektoricu zaštite okoliša Rajnu Zupčić koja je rekla kako je nadzor u tijeku te da se za više informacije obratimo glasnogovorniku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Kontaktirali smo i tvrtku Falkensteiner, Punta Skala d.o.o. čija djelatnica nam je rekla kako će nam službenu izjavu dati u utorak.