Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Progovorili mrtvim jezicima

Autor: Petra Mičić

15.03.2009. 23:00
Progovorili mrtvim jezicima

Foto: Adam VIDAS



Učenici će demonstrirati poznavanje klasičnih jezika, latinskog i grčkog, koji su najbitniji za buduće liječnike, filologe, pravnike…


Medicinska škola Ante Kuzmanića u domaćin je državnog natjecanja u poznavanju klasičnih jezika, u organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa i Agencije za odgoj i obrazovanje. U nedjelju 15. ožujka u hotelu Donat održana je svečanost otvaranja uz nazočnost ravnatelja škole domaćina, prof. Davora Vidakovića, zamjenika župana mr. Josipa Miletića te predsjednice Državnog povjerenstva prof. Zdravke Martinić-Jerčić. Svečanost je započela izvedbom državne himne, vokalnog sastava Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar „Magnificat”, a također su nastupili i učenici medicinske škole.
Na natjecanju sudjeluje 80 učenika iz sveukupno 30 škola, a natječu se u šest kategorija; četiri gimnazijske i dvije kategorije osnovnih škola.
– Ovo je već 22. natjecanje u poznavanju klasičnih jezika, što je jedno od najstarijih natjecanja u Hrvatskoj a učenici pokazuju znanje u kategoriji medicinskih škola, općih gimnazija, klasičnih gimnazija iz latinskog i grčkog jezika, te kategorije osnovnih škola iz latinskog i grčkog jezika, rekla je predsjednica Državnog povjerenstva prof. Zdravka Martinić-Jerčić.
U sklopu natjecanja je održana i prezentacija prof. Celestine Vuković s temama „Pregled nastave latinskog jezika kroz povijest u Medicinskoj školi Zadar” i „Kreativne aktivnosti učenika”.
Natjecanje i ostale aktivnosti traju sveukupno tri dana. Sudionici natjecanja su smješteni u hotelu „Funimation” na Boriku, uz organiziran prijevoz do Medicinske škole Ante Kuzmanića. Organizatori su omogućili sudionicima razgledavanje Morskih orgulja i Pozdrava Suncu na zadarskoj rivi, ostataka grada Asserije pokraj Benkovca te izlet u starohrvatski grad Nin.
Prof. Zdravka Martinić-Jerčić je naglasila kako je ovo već druga godina za redom kako je Zadar domaćin natjecanja te kako je jako zadovoljna organizacijom i smještajem.