Progovorili mrtvim jezicima

Slika korisnika admin
medicinska_latinski
Adam VIDAS
Na natjecanju sudjeluje 80 učenika iz 30 škola

Medicinska škola Ante Kuzmanića u domaćin je državnog natjecanja u poznavanju klasičnih jezika, u organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa i Agencije za odgoj i obrazovanje. U nedjelju 15. ožujka u hotelu Donat održana je svečanost otvaranja uz nazočnost ravnatelja škole domaćina, prof. Davora Vidakovića, zamjenika župana mr. Josipa Miletića te predsjednice Državnog povjerenstva prof. Zdravke Martinić-Jerčić. Svečanost je započela izvedbom državne himne, vokalnog sastava Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar „Magnificat", a također su nastupili i učenici medicinske škole.

Na natjecanju sudjeluje 80 učenika iz sveukupno 30 škola, a natječu se u šest kategorija; četiri gimnazijske i dvije kategorije osnovnih škola.

- Ovo je već 22. natjecanje u poznavanju klasičnih jezika, što je jedno od najstarijih natjecanja u Hrvatskoj a učenici pokazuju znanje u kategoriji medicinskih škola, općih gimnazija, klasičnih gimnazija iz latinskog i grčkog jezika, te kategorije osnovnih škola iz latinskog i grčkog jezika, rekla je predsjednica Državnog povjerenstva prof. Zdravka Martinić-Jerčić.

U sklopu natjecanja je održana i prezentacija prof. Celestine Vuković s temama „Pregled nastave latinskog jezika kroz povijest u Medicinskoj školi Zadar" i „Kreativne aktivnosti učenika".

Natjecanje i ostale aktivnosti traju sveukupno tri dana. Sudionici natjecanja su smješteni u hotelu „Funimation" na Boriku, uz organiziran prijevoz do Medicinske škole Ante Kuzmanića. Organizatori su omogućili sudionicima razgledavanje Morskih orgulja i Pozdrava Suncu na zadarskoj rivi, ostataka grada Asserije pokraj Benkovca te izlet u starohrvatski grad Nin.

Prof. Zdravka Martinić-Jerčić je naglasila kako je ovo već druga godina za redom kako je Zadar domaćin natjecanja te kako je jako zadovoljna organizacijom i smještajem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno