Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šetači promatrali speleologe

Autor:

15.03.2009. 23:00
Šetači promatrali speleologe

Foto: Boris KUPČAK



Jučer su radili penjanje i spuštanje s konopom i speleološkom opremom, dok je današnja vježba korak dalje. Cilj nam je da polaznici na siguran način nauče prelaziti međusidrišta, kaže Buzov


Na bedemima u Parku kraljice Jelene jučer je održana terenska nastava speleološke škole. Mnogi prolaznici zastali su kako bi pogledali polaznike škole kako se penju i spuštaju uz zid. Svaki polaznik imao je speleološku opremu i bio vezan konopom, a zbog sigurnosti uz njih su se kretali i instruktori.
– Ovo je prvi dio terenske nastave. Polaznike upoznajemo s opremom, sjedaju u pojas i pokušavamo ih osloboditi straha od visine. Cijelo vrijeme su sigurni, vezani su na maksimalne dvije sigurnosne točke. Polaznici moraju svladati ovaj dio, jer je on osnova za kretanje po jamama, kaže nam jedan od instruktora Ljubo Majica dodajući da ovaj dio prolaze vani, jer je puno teže u špiljama gdje su konstantni mrak i vlaga.
Speleolog i instruktor Marijan Buzov kaže da polaznici moraju imati kontakt s konopom i tehnikama za specijalne uvjete.
– Jučer su radili penjanje i spuštanje s konopom i speleološkom opremom, dok je današnja vježba korak dalje. Cilj nam je da polaznici na siguran način nauče prelaziti međusidrišta, kaže Buzov ističući da već sljedeći tjedan polaznici kreću u špilje.
– Prvi speleološki objekt koji ćemo posjetiti je špilja Čudinka na južnom Velebitu iznad Obrovca, a tamo smo u subotu. Nakon posjeta špilji ide bivakiranje. Planiramo i posjet špilji Rastovača koja je duboka 66 i duga oko 200 metara i u tom objektu isprobat će tehnike koje su sada naučili, kaže Buzov.
Podsjetimo da je škola počela s radom prošli tjedan i ima 16 polaznika. Nastava se sastoji od dva dana predavanja u tijednu, a vikendom polaznici idu na teren gdje provode naučeno. Školu je organizirao speleološki odsjek “Liburnija” Planinarskog društva “Paklenica” Zadar.