Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ukinuti 10 direktorskih fotelja i uštedjeti 2,3 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

15.03.2009. 23:00
Ukinuti 10 direktorskih fotelja i uštedjeti 2,3 milijuna kuna


Nitko neće izgubiti posao. Prve godine, s ukidanjem tri direktorska mjesta ušteda bi bila 800.000 kuna, što je dobar početni kapital za osnivanje najvećeg komunalnog poduzeća u regiji koje može biti konkurentno na nacionalnom pa i na međunarodnom tržištu. Ukinut će se još šest direktorskih fotelja, kao i nadzorni odbori i to će donijeti uštedu od milijun i pol kuna, kazao je Ivančević


Reforma gradske uprave kakvu u svojem izbornom programu planira SDP podrazumijeva informatizaciju i radno vrijeme službenika i poslijepodne te osnivanje Antikorupcijskog vijeća na gradskoj razini, dok se u sklopu reforme poduzeća u vlasništvu Grada Zadra govori o fuziranju 14 u 4 poduzeća.
Grad Zadar u stopostotnom je vlasništvu Nasada, Tržnice Zadar, Odvodnje, ŠC Višnjik, Javne vatrogasne postrojbe, Poduzetničkog inkubatora, Obale i lučica, Zadarskog športa i Doma hrvatske mladeći, dok je sedamdesetpostotni vlasnik Vodovoda, a s 50 posto udjela sudjeluje u vlasništvu tvrtki Liburnija, Čistoće i Eko te Razvojne agencije Zadarske županije.
14 trgovačkih društava u vlasništvu Grada, kako je kazao član GO SDP-a Željko Ivančević u prvom bi koraku bilo svedeno na 10.
– Tri poduzeća utopila bi se u druga u kojima Grad Zadar ima udio čime bi se ujedno povećao udio Grada u fuziranim poduzećima. Dom hrvatske mladeži utopio bi se u agenciju ZADRA. DHM je ionako posljednjih godina izguboi prostore na račun Sveučilišta, novi Centar za mlade nadoknadit će izgubljeno, a pri tom je potrebno ZADRA-u dovesti na Poluotok. Eko d.o.o. utopio bi su u Čistoću, a Zadarski šport u ŠC Višnjik. Smanjit će se time broj direktora za četiri, ukinuti se nadzorni odbori, a svi zaposlenici bit će zadržani i preraspodijeljeni. Nitko neće izgubiti posao. Prve godine ušteda bi bila 800.000 kuna, što je dobar početni kapital za osnivanje najvećeg komunalnog poduzeća u regiji koje može biti konkurentno na nacionalnom pa i na međunarodnom tržištu. Upravo je osnivanje takvih komunalnih poduzeća trend u Europi, a sadašnja gradska uprava samo povećava broj poduzeća u svom vlasništvu, kazao je Ivančević naglašavajući kako neće biti privatizacije bilo kojeg dijela gradskih poduzeća te kako bi u drugom koraku u vlasništvu Grada ostali ZADRA, Librunija i Čistoća, dok bi svi ostali bili fuzirani u Komunalno poduzeće Zadar koje bi ujedno bilo vlasnik udjela u ova preostala tri trgovačka društva.
– Ukinut će se još šest direktorskih fotelja, kao i nadzorni odbori i to će donijeti uštedu od milijun i pol kuna, istaknuo je Ivančević.
Govoreći o reformi gradske uprave kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Zadra Ingrid Antičević-Marinović najavila je osnivanje info centra u gradskoj upravi.
– Osigurat ćemo prostor gdje će građani dolaziti do informacija i maknuti šaltere iza kojih se službenici skrivaju i zalupe roletama, neće više biti “dođite sutra”. Svi upravni postupci u nadležnosti Grada morat će biti riješeni u roku od 15 dana, ako je dokumentaciju uredno predana. Nije normalno da građani godinama čekaju na građevinske dozvole. Građani imaju pravo kontrolirati vlast. Nedopustivo je da građani, pogotovo oni koji rade kod privatnika i ne mogu izlaziti po volji, ne mogu ostvariti svoja prava i potrebe, jer ne mogu stići u uredovno vrijem. Službenici će raditi i poslijepodne, a ako je to izvan njihovog radnog vremena bit će dodatno plaćeni. Za informatizaciju ne trebaju velika sredstva, ali to dosad namjerno nije učinjeno. Informatizacija je potrebna da građani u svakom trenutku mogu kontrolirati kako se rješava njihov predmet. Neće se moći dogoditi da se kao danas raspolaže gradskom imovinom i da nema uličice u gradu u kojoj se ne komentira da se poslovi namještaju. Da bi vlast bila dobra, mora biti kontrolirana i zato ćemo osnovati Antikorupcijsko vijeće. Građani će moći doći i prelistati dokumentaciju bez posebnog zahtjeva, kazala je Antičević-Marinović dodajući kao je “bilo dosta krčmljenja gradske imovine”.


 JOVANOVIĆ: IZBORI SU LIJEK ZA BOLESNO DRUŠTVO




– U Zadru očekujemo pobjedu. Pobjedu očekujemo ne samo na lokalnim izborima, već i na predsjedničkim i parlamentarnim. Zašto? Zato što je Sanaderova vlada pokazala da ne zna vladati ni sama sobom, a kamoli upravljati državom. Doveli su nas u gospodarsku krizu pa u društvenu krizu i sada u krizu upravljanja državom. SDP ima ljude s vizijom koji će osigurati kvalitetnu upravu na svim razinama, upravu koja će se razlikovati od HDZ-ove, koja je na tajnim sjednicama podijelila 180 milijuna kuna, a da se ne zna ni kome ni kako. Prema istraživanjima, ljudi u Hrvatskoj smatraju kako su najveći problemi korumpirani političari, korumpirani suci i korumpirana lokalna uprava. HDZ stvara atmosferu da su svi isti, a ja kao liječnik mogu reći da su za bolesno hrvatsko društvo prevencija izbori. Izlazak građana na izbore najbolji je lijek za poremećeno hrvatsko društvo, kazao je Željko Jovanović, saborski zastupnik, potpredsjednik Gradskog vijeća Garda Rijeke i predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije.