Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zriliću 25, a Kelemenu 30 mjeseci zatvora

Autor: Suzana Bandić

15.03.2009. 23:00
Zriliću 25, a Kelemenu 30 mjeseci zatvora


Sud je Zrilića i Kelemena proglasio krivima za uzgoj i posjedovanje marihuane i “speeda” radi daljnje prodaje te ih je nepravomoćno osudio po metodi “In dubio pro reo” s obzirom na to da nije pronađen niti jedan materijalni dokaz da je Keleman kupovao drogu od Zrilića kako ih je prvotno teretila optužnica


Paulo Zrilić (23) i Jurica Kelemen (28), obojica iz Zadra, na Županijskom sudu u Zadru proglašeni su krivima zbog uzgoja marihuane i preprodaje “speeda” te su im izrečene nepravomoćne presude.
Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić Zrilića je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i mjesec dana, dok je Kelemena kaznio sa dvije godine i šest mjeseci.
U obrazloženju presude Babić je istaknuo kako nije mogao prihvatiti prvotnu optužnicu u kojoj se navodilo da je Kelemen kupovao opojnu drogu od Zrilića jer za to nisu postojali nikakvi materijalni dokazi niti je sud tijekom dokaznog postupka to uspio utvrditi. Dakle, postojala je samo Kelemenova riječ protiv Zrilićeve, a koju je ovaj dao u svom iskazu policajcima kada su ga sa 16 paketića “speeda” zatekli ispred stambene zgrade na Bilom Brigu gdje ovaj inače stanuje.
– Uzimajući sve to u obzir, sud je ovu nepravomoćnu presudu donio vodeći se metodom “In dubio pro reo” te su im izrečene uistinu minimalne kazne za djelo za koje ih se tereti – rekao je Babić.
Naime, Zrilić je kažnjen zbog uzgoja dviju stabljika “canabis sative” radi daljnje prodaje, a Kelemen za posjed i preprodaju 16 paketića speeda, uzgajanje dviju stabljika “canabis sative” te nedozvoljenog držanja puške, vojničkog noža i streljiva koje su mu, nakon što je sa drogom zatečen na ulici u blizini zgrade u kojoj stanuje, pronašli policajci u pretresu stana.
Kako bi fascinirao Sudsko vijeće Zrilić je prije izricanja presude izjavio da je voljan ostati i dalje u pritvoru ukoliko ga sud proglasi krivim, no sudac Babić mu je ipak ukinuo pritvor obzirom na to da je osuđen na kaznu od dvije godine, a da je u pritvoru već punih deset mjeseci.
Podsjećamo, prema optužnici Paula Zrilića teretilo se da je od prosinca 2007. godine, pa do početka svibnja prošle godine u Zadru, u najmanje pet navrata Kelemenu prodao sintetičku drogu amfetamin, odnosno “speed” i to u pakiranjima od po 50 grama, za što mu je Kelemen plaćao dvije i pol tisuće kuna po paketu, a i on je u svom domu uzgajao marihuanu. Kelemenu je optužnica navodila da je drogu kupovao od Zrilića da bi je potom i sam prodavao na zadarskom narkotržištu. Kod njega je pronađena jedna PVC kutijica sa 16 paketića “speeda” ukupne težine 13,2 grama.