Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bajalica: Odgovornost je na Kutiji

Autor: Nives Rogoznica

15.03.2010. 23:00
Bajalica: Odgovornost je na Kutiji

Foto: Velimir BRKIĆ



Branka Kutiju javno pitam je li on za to da se poštuje Ustav Republike Hrvatske, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i drugi podzakonski akti ili je za to da se ni Ustav, ni ustavni zakoni ne poštuju, a odgovor na ovo pitanje javnost će saznati vrlo brzo, kada se vidi hoće li ili neće doći do izmjena Statuta Grada Benkovca, kazao je Bajalica
Najveću odgovornost za to što nije došlo do izmjena Statuta Grada Benkovca na način koji se nalaže Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina snosi aktualni gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija, ocjenjuje predsjednik GO SDSS-a u Benkovcu Željko Bajalica koji dodaje kako ujedno upravo na Kutiji leži i najveća odgovornost da do tih izmjena konačno i dođe.
Propuštena prilika 6. prosinca
U skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, pripadnici srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću trebaju biti zastupljeni sa četiri vijećnika, a jedan od zamjenika gradonačelnika također treba biti pripadnik srpske manjine. Naime, zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u vijećima i skupštinama te izvršnoj vlasti, utvrđuje se korigiranjem podataka iz popisa stanovništva s podacima iz posljednjeg potvrđenog popisa birača prema kojem je u Benkovcu 29.06 posto birača pripadnika ove nacionalne manjine.
Na redovnim izborima u svibnju prošle godine u Gradsko vijeće Benkovca izabrana su trojica vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine; dvojica iz SDSS-a Miloš Ćiritović i Rajko Kukavica te Gligorije Rnjak iz DPS-a. Benkovačko Gradsko vijeće je, kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave, usvojilo izmjene i dopune Statuta, no ne kako bi Statut uskladili s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, već kako bi se iz Statuta brisale odredbe vezane uz ovlasti ukinutog Poglavarstva. No, prilikom tih izmjena, benkovačko Gradsko vijeće kojim je do izbora za gradonačelnika, na prijevremenim izborima potkraj prosinca, predsjedao Branko Kutija, propustilo je Statut uskladiti s Ustavnim zakonom te u njemu i danas stoji kako u Gradskom vijeću treba biti jedan pripadnik srpske nacionalne manjine što je bilo usvojeno statutarnim promjenama iz 2003. godine. S obzirom da Vijeće u prošlom sazivu nije izmijenilo Statut u skladu s podacima iz posljednjeg popisa birača niti je to učinilo aktualno Vijeće, kako u zakonskom roku koji je istekao u kolovozu prošle godine, tako ni kasnije, a što je pretpostavka za raspisivanje dopunskih izbora od strane Vlade, dopunski izbori koji su se održali 6. prosinca „zaobišli su” Benkovac. U SDSS-u, ipak, vjeruju kako će, nakon što u petak Županijska skupština svoj Statut uskladi s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i time omogući održavanje dopunskih izbora za četvero vijećnika Županijske skupštine i zamjenika župana, i u Benkovcu doći do usklađivanja Statuta.
Ustavni zakon primijeniti u Benkovcu
Predsjednik benkovačkog SDSS-a Željko Bajalica na upit je odgovorio kako o stavljanju na dnevni red sjednice Gradskog vijeća izmjena Statuta, kojima bi se pripadnicima srpske manjine omogućilo da izađu na dopunske izbore, nije službeno razgovarao s novoizabranom predsjednicom Gradskog vijeća Majom Brkljača niti s ranijim predsjednikom Brankom Kutijom.
– Opće je poznat njegov stav da neće mijenjati Statut bez obzira na Ustavni zakon. On na tome gradi svoju politiku u Benkovcu i njegovo je mišljenje, koje znam iz neslužbenih razgovora, da još nije vrijeme da Srbi u Benkovcu uđu u izvršnu vlast, kazao je Bajalica napominjući kako je Branko Kutija predsjednik benkovačkog HDZ-a koji u Gradskom vijeću ima apsolutnu većinu.
– Branka Kutiju javno pitam je li on za to da se poštuje Ustav Republike Hrvatske, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i drugi podzakonski akti ili je za to da se ni Ustav, ni ustavni zakoni ne poštuju, a odgovor na ovo pitanje javnost će saznati vrlo brzo, kada se vidi hoće li ili neće doći do izmjena Statuta Grada Benkovca. Ovdje se na radi ni o kakvom mom osobnom napadu na Branka Kutiju, već o poštivanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a nedonošenjem izmjena Statuta, kako to Ustavni zakon nalaže, Kutija šalje javnosti poruku da je iznad Ustava i zakona. Uz to, Branko Kutija, ne samo što je i gradonačelnik, već je i saborski zastupnik, a kao član tijela koje donosi zakone Republike Hrvatske treba biti osoba koja će skrbiti da se zakoni provode. Kutija je izjavljivao da će gledati što se događa u Županiji i da će, ako Županija promijeni Statut, to biti putokaz da se Ustavni zakon mora primijeniti i da će oni to napraviti u Benkovcu. Vrlo je važno što je napokon Zadarska županija voljna i što Županijska skupština hoće na svojoj sjednici u petak konačno izmijeniti Statut i na taj način omogućiti pripadnicima srpske nacionalne manjine da sudjeluju u izvršnoj vlasti. Tu se radi o poštivanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i za očekivati je i vrlo je logično, da gradovi i općine koji nisu promijenili svoje statute to učine u što skorijem roku. Sada više nisu u situaciji da traže bilo kakvu izliku da se to ne provede. Ono što mi u SDSS-u očekujemo, i to je objektivno jedino ispravno, jest da se ti statuti izmijene najkasnije do kraja ožujka kako oni ne bi bili razlog odugovlačenja s raspisivanjem dopunskih izbora te kako bi Vlada RH bila u mogućnosti dopunske izbore raspisati čim prije, kazao je Bajalica.