Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Djecu poučili osnovnim funkcijama mozga

Autor: Ante Rogić

15.03.2010. 23:00
Djecu poučili osnovnim funkcijama mozga

Foto: Vedran SITNICA



Igrokazom “Kako funkcionira mozak”, izvedenim jučer u Dječjem vrtiću Radost u Vruljici, započeo je 9. tjedan mozga u Zadru. Studenti psihologije, članovi studentske udruge Kasper, mališanima su na slikovit način prikazali kako funkcionira mozak.
– Cilj igrokaza je djecu poučiti osnovnim funkcijama mozga te vezama mozga s osjetilima. S ovim igrokazom želimo djeci prenijeti poruku kako je mozak važan te ga je potrebno čuvati, kazala je dr. sc. Nataša Šimić prije samog početka. Napomenula je kako joj je ovo najdraži dio manifestacije, jer djeca sudjeluju u njemu. Dosadašnja iskustva su, kaže, pokazala dosta pozitivne reakcije kod djece.
Igrokaz su izveli Deni Bužančić, Goran Kalamiza, Matija Mesić, Ivana Trogrlić i Marija Juravić. Oni su glumili mozak, odnosno osjetila povezana s mozgom. Prije izvedbe samog igrokaza Deni Bužančić je kroz dijalog djeci pojasnila od čega je sastavljen mozak, čemu služi… Mališani su rado sudjelovali odgovarajući na svoj način. Mnogi od njih odlučili su se na pitanja pokazujući interes za ovu tematiku.
Nakon što je djeci približen pojam mozga, slikovito im je prikazan način funkcioniranja ovog organa. Troje studenata glumilo je mozak, živčana vlakna koja povezuju mozak s osjetilima te sama osjetila. Tako su djeca mogla vidjeti kako dolazi do micanja ruku, čitanja, ali i pjevanja. Upravo u ovom potonjem su sudjelovali te skupa sa studentima zapjevali “Kad si sretan lupi dlanom ti o dlan…itd. Među ostalim, djeci je pojašnjeno kako se mozak može i “razboljeti” te im je tako zorno prikazano kako je to kad osjetila ne slušaju mozak. Mališanima je rečeno kako mozak moraju čuvati, a jedan od načina je, primjerice, obavezno stavljanje kacige na glavu prilikom vožnje bicikla. Uz djecu su bile i njhove tete kojima je igrokaz također bio poučan. Uz igrokaz djeca su i bojala slikovnice, a dobili su i bombone na poklon.