Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dvostruka zadarska pobjeda u Ateni

Autor: Zrinka Grancarić

15.03.2010. 23:00
Dvostruka zadarska pobjeda u Ateni


Više od mjesec dana na putu su proveli svjetski i europski prvaci klase 470 Šime Fantela i Igor Marenić (Sveti Krševan). Uoči početka glavne sezone olimpijskih klasa odradili su pripreme u Grčkoj i Turskoj. Dok je u Hrvatskoj uglavnom vladalo ili kišno ili snježno ili burno vrijeme zadarski su jedriličari bili u značajno ugodnijim vremenskim prilikama, što im je omogućilo da realiziraju zacrtani plan priprema, i onako usput pobjede pokoju regatu.
– Dva tjedna u Turskoj, pa dva tjedna u Grčkoj. Pripreme van Hrvatske u ovo doba godine već su dio naše rutine. Nakon zimske stanke i rada na kondiciji taman ono što nam treba da se vratimo u brod. Imali smo dobre sparing partnere, vrijeme nam je išlo uglavnom na ruku. Odradili smo dvije pripremne regate u Grčkoj. Na obje je bila slična konkurencija od 25 posada. Na Kupu Aleksandra Velikog u Solunu bili smo treći, a u Ateni na Athens Eurolmypu, koji je evo u nedjelju završio, smo pobijedili – kazao nam je Šime Fantela.
U Grčkoj su se Šimi i Igoru na pripremama pridružile i jedriličarke Uskoka Enia Ninčević i Romana Župan, koje su također odjedrile obje regate i na obje zauzele prvo mjesto među ženskim posadama. U ukupnom poretku (s obzirom na niži rang regate i manji broj posada jedriličari i jedriličarke su jedrili zajedno) u Solunu su Ninčević/Župan bile devete, a u Ateni desete.
– Prošlih mjeseci, od  završetka prošle sezone, naporno smo radile i mislim da smo napredovale. Lani smo na regatama Svjetskog kupa bile oko 20. mjesta, cilj je ove sezone napraviti još korak naprijed. Solun i Atena su prošli odlično, zadovoljne smo, pogotovo s plovovima u kojima smo ulazile u cilj s vodećima. Vidjele smo da moramo raditi još na jedrenju niz vjetar – kaže 19ogodišnja Enia Ninčević.
Zgodno je na službenoj web stranici klase 470 vidjeti tekst u kojem se ističe dvostruka hrvatska pobjeda u jednoj klasi.
Zadarske posade na putu su kući. Propustit će Split Olympic Sailing Week, koji počinje u srijedu, međutim procjena je bila da su grčke pripreme i regate bile važnije. Na Split Olympic Sailing Week nastupit će tako u klasi 470 od zadarskih snaga samo juniori Uskoka Lovro Ivanov i Marko Carić. Na olimpijskoj dasci RS:X u Splitu će se natjecati Mihovil Fantela i Dominik Bačić (Sv. Krševan).
Prvi ovosezonski veliki izazov zadarskim posadama u olimpijskom ciklusu slijedi krajem mjeseca. Krajem ožujka u španjolskoj Palma de Mallorci počinje Trofej princeze Sofije, treća regata iz ciklusa ovogodišnjeg Svjetskog kupa. Zadarsko će izaslanstvo u Palmi biti u punom sastavu. Sveti Krševan nastupa sa Šimo Fantelom, Igorom Marenićem i Mihovilom Fantelom, a Uskok s Pavlom Kostovim, Petrom Cupaćem, Eniom Ninčević i Romanom Župan. Dva zadarska kluba imat će u Palmi predstavnika koliko svi ostali hrvatski klubovi zajedno.


Kačan prva u Puli


Od petka do nedjelje u Puli je održan Dan Uljanika, kriterijska regata za juniore u klasama Laser, Laser Radial i Laser 4.7. Boje Uskoka branili su Antonela Kačan i Jure Fržop u Laseru 4.7. U konkurenciji 30ak natjecatelja Kačan je zauzela treće mjesto ukupno i prvo među djevojkama, dok je Fržop bio peti. Odjedreno je svih sedam predviđenih plovova po laganom zapadnjaku.




 


Optimisti ovoga vikenda u Šibeniku


Uskokova kadetska ekipa narednog će vikenda nastupiti u Šibeniku na kriterijskoj regati koeficijenta 1.6. Ove sezone Uskok nastupa s vrlo mladom ekipom, većina ih je dobi do 12 godina. Ekipu predvodi 12ogodišnja Matija Biloglav