Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

GV Obrovca nagradu za životno djelo dodijelilo svome predsjedniku

Autor: Ante Vidović

15.03.2010. 23:00
GV Obrovca nagradu za životno djelo dodijelilo svome predsjedniku

Foto: Adam VIDAS



Vijećnici Grada Obrovca usvojili su izvješće o radu gradonačelnika Ante Župana za razdoblje od kada je on stupio na vlast pa do danas. Prema gradonačelnikovom izvješću u projekte različitog karaktera – od izgradnje infrastrukture do socijalne pomoći – u zadnjih devet mjeseci uloženo je oko 8,3 milijuna kuna. Za prezentaciju je potrošeno svega 55.000 kuna.
– Kako bi unaprijedili razvoj stočarstva kao tradicionalne gospodarske grane obrovačkog kraja pružamo financijsku potporu Poljoprivrednoj zadruzi Žegar i stočnom sajmu, subvencioniramo u cijelosti kamate na kredite za nabavu stoke kao i  troškove cijepljenja stoke. U zadnjih šest mjeseci dotirali smo Dječji vrtić Obrovac s 533.000 kuna i dodatno za djecu s poteškoćama u razvoju s iznosom od 54.000 kuna, rekao je Ante Župan i dodao:
– Od tri kredita koje je Grad Obrovac podigao u zadnjih deset godina, za izgradnju kapitalnih objekata, dva su u cijelosti otplaćena u zadnjih šest mjeseci. Ostao je još samo jedan koji je zanemariv jer godišnja obveza po tom kreditu opterećuje proračun za manje od dva posto.
Dugo očekivano izvješće oporba je dočekala na nož.
– Izvješće nema težinu ni vrijednost, a rad gradonačelnika ocjenjujem s jedan. Spominjete Poljoprivrednu zadrugu Žegar koja ne funkcionira. U njoj su zaposleni ljudi, ali se već pet godina ništa nije pomaklo s mrtve točke. Žalosno je da krov na dječjem vrtiću prokišnjava. Djeca kad pada kiša se moraju seliti iz prostorija. Stočni sajam je sablasno zdanje i ne zna se čak ni tko mu je direktor, rekao je predsjednik kluba DC-HSLS-ovac Mile Anić Minja.
Na vijeću nije prošao prijedlog oporbe o izmjenama i dopunama prostornog plana Grada Obrovca. Oporba tvrdi kako plan treba mijenjati jer postojeći onemogućava bilo kakav razvoj, posebno u priobalju. Vladajući pak smatraju suprotno i tvrde kako je prostorni plan dokument iznimnog značaja i da se odluke o njegovoj promjeni donose nakon temeljite pripreme i s valjanim argumentima.
Na sjednici je prihvaćen prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Obrovca za 2010. godinu. Nagradu za životno djelo dobit će predsjednik GV Obrovca Grga Šoša za iznimna dostignuća i doprinos za razvitak i ugled Grada Obrovca. Godišnje nagrade za stvaralački rad dobit će Gradsko društvo Crvenog križa Obrovac i to za naročit doprinose u pružanju humanitarne pomoći i KUD Žegar iz Bogatnika za doprinos u području kulture. Vijećnici su prihvatili o smanjenju koeficijenata za obračun plaće gradonačelnika i njegovo zamjenika sukladno Zakonu o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.


 REPUBLIKA SLOVENIJA OBNAVLJAT ĆE CRKVU SV. JOSIPA


Vijećnicu HSLS-DC-a Marijanu Pjetraj zanimalo je kada će se krenuti u obnovu crkve SV. Josipa u Obrovcu:
– Na obrovačkom području obnovljeni su brojni sakralni objekti ili su u obnovi, a crkva našeg zaštitnika još uvijek nije.
Gradonačelnik Župan kazao je kako je njena obnova prebačena na Republiku Sloveniju te kako se nada da sporost nije reflektirana povremeno lošim odnosima između dviju država.




 OBROVAC NIJE VUKOJEBINA


Vijećnik HDZ-a Marijan Brkić tražio je od gradonačelnika Ante Župana da komentira medijske natpise u kojima se piše da je Obrovac vukojebina.
– U Obrovcu žive ljudi, imamo svoje kulturne ustanove i kulturna događanja. Takvi navodi su ružni za svaki grad i projiciraju manjak ljubavi i poštovanja prema nekom prostoru, odgovorio je Župan.