Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ispunjeno obećanje umirovljenicima

Autor: Anamarija Bilan

15.03.2010. 23:00
Ispunjeno obećanje umirovljenicima

Foto: Zvonko KUCELIN



Svi umirovljenici koji imaju mirovinu manju od tri tisuće kuna dobit će uskrsnicu do Uskrsa i to na svoju kućnu adresu jer smo na taj način htjeli izbjeći stvaranje gužvi, kao što je bio slučaj u nekim drugim gradovima, objasnila je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje Grada Zadra
Tijekom sljedećeg tjedna trebala bi započeti isplata uskrsnica za 12.500 zadarskih umirovljenika čija je mirovina niža od 3.000 kuna. Kako bi se izbjegle gužve, Gradska uprava je sklopila ugovor s Hrvatskom poštom pa će uskrsnice umirovljenici dobiti na svoje kućne adrese, odnosno na isti način na koji većina njih dobija i mirovine.
Predizborno obećanje
– Svi umirovljenici koji imaju mirovinu manju od tri tisuće kuna dobit će uskrsnicu do Uskrsa i to na svoju kućnu adresu jer smo na taj način htjeli izbjeći stvaranje gužvi, kao što je bio slučaj u nekim drugim gradovima, objasnila je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje Grada Zadra.
Za umirovljeničke je uskrsnice gradskim proračunom predviđeno tri milijuna kuna, a dobit će je oni umirovljenici koji imaju mirovinu do tri tisuće kuna. Umirovljenici koji imaju mirovinu do 2.000 kuna dobit će 300 kuna, a oni s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna dobit će 200 kuna uskrsnice.
– Očekivali smo da gradska vlast isplati uskrsnice umirovljenicima jer je to bio dio predizbornog programa. U predizbornom programu smo poručili biračima da će se Grad potruditi pomoći najugroženijim umirovljenicima. Gotovo 70 posto zadarskih umirovljenika ima mirovine manje od 3.000 kuna, rekao je Duško Vuković, predsjednik Gradske organizacije HSU-a. On je istaknuo da su tražili od Grada da se uskrsnice ne isplaćuju na šalteru, već da se nađe načina da se izbjegnu gužve, što je i učinjeno. Dodao je da su vrlo zadovoljni što je ostvaren ovaj dio programa.
Neoporezivi iznos godišnje nagrade koju poslodavci prigodno mogu isplatiti svojim zaposlenicima propisan je Pravilnikom o porezu na dohodak. Visina iznosa ograničena je na oko 2.000 do 2.500 kuna godišnje po radniku, a najčešće se isplaćuje u obliku božićnice i uskrsnice.
Sojara daje uskrsnicu
Osim umirovljenika uskrsnice će ove godine dobiti i zaposlenici Sojare, i to dva bona u vrijednosti od 700 kuna koje mogu iskoristiti za kupnju u jednom trgovačkom lancu.
– I ove će godine naši zaposlenici dobiti uskrsnicu, dva bona, jedan od 300, a drugi od 400 kuna, čime su zadovoljni, rekla je Metka Stipčević, direktorica zadarske Sojare.
Hrvoje Grdović, direktor gradske tvrtke Nasadi rekao je da zakon dopušta do 2.500 kuna neoporeziva isplaćivanja, koje se ne mora isplatiti isključivo za Uskrs ili Božić, već bilo kad tijekom godine. Ako financijska situacija dopusti i ako se popuni proračun, Grdović je rekao da će isplatiti tih 2.500 kuna, naravno, prvotno u dogovoru s vlasnikom tvrtke, odnosno Gradom Zadrom te u koordinaciji s ostalim komunalnim tvrtkama.
Za zaposlenike gradske uprave uskrsnica kolektivnim ugovorom nije predviđena pa je neće ni dobiti, a isto je i s djelatnicima Odvodnje. Grgo Peronja, direktor Odvodnje, rekao je da djelatnici te tvrtke nikad nisu dobivali uskrsnicu pa neće ni ove godine. Sudeći po globalnoj krizi koja je zahvatila gotovo sve tvrtke, među kojima brojne nemaju ni za isplatu plaća, čini se da će brojni radnici ove godine biti uskraćeni za uskrsnice.