Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Nestalog” u zadarskom kanalu austrijska policija uhitila zbog pedofilije

Autor: Suzana Bandić

15.03.2010. 23:00
“Nestalog” u zadarskom kanalu austrijska policija uhitila zbog pedofilije


Helmut Breit (68) je otkriven u Austriji 10. ožujka nakon što ga je tamošnja policija uhitila zbog kaznenog djela bludnih radnji nad maloljetnim osobama. Nakon identifikacije odmah su obavijestili hrvatsku, odnosno zadarsku policiju, u čijoj evidenciji se on vodi kao nestala osoba


Živ i zdrav pronađen je austrijski državljanin Helmut Breit (68) koji je ljetos nestao u zadarskom kanalu nakon što se bacio u more s trajekta Jazine koji je plovio na redovitoj liniji Preko-Zadar.
Muškarac je otkriven u Austriji 10. ožujka nakon što ga je tamošnja policija uhitila zbog kaznenog djela bludnih radnji nad maloljetnim osobama. Austrijski policajci nakon identifikacije odmah su obavijestili hrvatsku, odnosno zadarsku policiju, u čijoj evidenciji se 68-godišnji Breit vodi kao nestala osoba.
Nije poznato, međutim, zašto je Breit tog 24. rujna oko 23.45 sati skočio s trajekta niti koji su mu motivi bili. Enigma još uvijek ostaje i to kako je i kada sa sredine zadarskog kanala stigao do obale te kada i kako se vratio u Austriju.
U svakom slučaju, zadarska je policija zaključila slučaj koji je ljetos dosta muke zadao Pomorskoj policiji, policijskim roniocima i djelatnicima Lučke kapetanije koji su četiri dana intenzivno pretraživali čitavo područje između Zadra i Preka. U potragu za njim uključio se i helikopter, a koristila se sva raspoloživa oprema uključujući i suvremene termovizijske kamere. Nakon četiri dana potraga je bez rezultata obustavljena, a Austrijanac je u policijskim evidencijama zaveden kao nestala osoba.
Podsjetimo, Breit se prema tadašnjoj priči s ruksakom na leđima sam ukrcao na trajekt u Preku u 23.30 sati, da bi samo 15 minuta kasnije jedan očevidac prijavio zapovjedniku broda kako je vidio da je u more preko ograde s krme broda skočila starija muška osoba. Kapetan je odmah obavijestio Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru te je nakratko zaustavio putovanje, no Austrijanca nisu uspjeli pronaći. Jedini trag koji su imali bio je ruksak s dokumentima koji je pronađen na trajektu te potvrde hotela “Joso” u Sukošanu, gdje je po svemu sudeći Helmut Breit odsjeo prethodni dan.