Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Osigurano 200 tisuća kuna za razvoj ruralnih područja

Autor: Ivana Burica

15.03.2010. 23:00
Osigurano 200 tisuća kuna za razvoj ruralnih područja

Foto: Adam VIDAS



Ovaj sporazum predviđa pružanje podrške u osnivanju i registriranju lokalne akcijske grupe do konca ove godine, a koja će uključivati općine Starigrad, Jasenice, Posedarje, Poličnik, Novigrad, Ražanac i Grad Obrovac. U lokalnu akcijsku grupu na sudjelovanje će biti pozvana i Općina Karlobag iz Ličko-senjske županije
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić jučer je supotpisao Sporazum o zajedničkom financiranju projekta “Razvoj LEADER programa u Zadarskoj županiji”, kojeg će Županija provoditi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.
Ovaj sporazum predviđa pružanje podrške u osnivanju i registriranju lokalne akcijske grupe do konca ove godine, a koja će uključivati općine Starigrad, Jasenice, Posedarje, Poličnik, Novigrad, Ražanac i Grad Obrovac. U lokalnu akcijsku grupu na sudjelovanje će biti pozvana i Općina Karlobag iz Ličko-senjske županije.
Jačanje kapaciteta lokalnih ljudi
Ovaj će projekt, vrijedan 200.000 kuna, osigurati i pripremu lokalne strategije kao osnove za korištenje sredstava za razvoj ruralnih područja te pomoć pri razvoju suradnje s LAG-om “Laura” u Biogradu i drugim lokalnim akcijskim grupama u zemlji.
– Iskustva zemalja koje su postale članice EU-a uče nas da je osnivanje lokalnih akcijskih grupa učinkovit način ulaganja prvenstveno u jačanje kapaciteta lokalnih ljudi koji će se pokazati kao nužni u pripremi projekata za korištenje sredstava iz strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u EU, među ostalim je prigodom supotpisivanja Sporazuma kazao župan Stipe Zrilić.
Voditeljica Područnog ureda UNDP-a Ivana Laginja istaknula je da se UNDP-ov pristup gospodarskom lokalnom razvoju, uz poticanje stranih i domaćih ulaganja, temelji i na osmišljavanju aktivnosti za korištenje raspoloživih sredstava na lokalnoj i nacionalnoj razini te EU fondova.
Osam milenijskih ciljeva razvoja
– U okviru ovog projekta namjera nam je pomoći zajednicama u ruralnom području Zadarske županije u osmišljavanju vlastitog razvoja u skladu s LEADER metodologijom. Dugogodišnja primjena LEADER-a u zemljama EU-a pokazala je da razvojne strategije mogu biti učinkovitije i djelotvornije ako se o njima odlučuje na lokalnoj razini, rekla je Laginja.
Projekt “Razvoj LEADER programa u Zadarskoj županiji” jedna je od aktivnosti koja se provodi u okviru UN-ovog Fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (Fond MDG-F).
Fond je osnovala španjolska Vlada 2006. godine kako bi podržala nastojanja nacionalnih vlada u ostvarivanju 8 milenijskih ciljeva razvoja za 21. stoljeće: suzbijanje siromaštva i gladi u svijetu, unaprjeđenje obrazovanja i zdravlja svih, ravnopravnost spolova, smanjenje stope smrtnosti djece, borba protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti, zaštita okoliša i razvijanje partnerstva s privatnim sektorom.
U Hrvatskoj je MDG-F program izravno vezan za postizanje tri nacionalna Milenijska cilja razvoja: Suzbijanje siromaštva, Obrazovanje za sve i Ravnopravnost spolova.