Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Skiperi nisu samo upravljači plovilom

Autor: Petra Mičić

15.03.2010. 23:00
Skiperi nisu samo upravljači plovilom

Foto: Zvonko KUCELIN



Skiperi često idu u kupovinu i vrše nabavku potrepština za brod te na kopnu obavljaju djelatnosti koje vlasnik broda zatraži. Neki vlasnici brodova znaju tražiti žensku skipericu i ne odustaju dok ne nađu agenciju koja ima skiperice, koje su u Hrvatskoj još uvijek u manjini
Jedno od najtraženijih i najatraktivnijih zanimanja tijekom ljeta je upravljanje jahtama i jedrilicama, zanimanje skiper.
Prosječna dnevna zarada skipera u Hrvatskoj iznosi oko 100 eura, a neki skiperi zarađuju i do 150 eura po danu. Skiperi tijekom ljetne sezone koja traje oko četiri mjeseca mogu zaraditi od 12.000 do 15.000 eura.
Cijena najma jedrilice uglavnom se odnosi na tjedni najam od subote do subote, a cijena najma ovisi o modelu i starosti jedrilice te sezoni plovidbe te ista jedrilica ima različite cijene u različitim sezonama. Hostese zarađuju oko 90 eura po danu, a cijena ovisi o poslovima koje će obavljati. Usluge domaćice uključuju čišćenje kabina i salona, namještanje kreveta, nabavu namirnica, itd.
Ljetni posao
Neki skiperi rade isključivo tijekom ljeta i skiperažu odrađuju kao ljetni posao, dok zimi rade druge poslove, a ostali su profesionalni skiperi koji su uz jahte i jedrilice vezani cijelu godinu. Većina skipera su studenti koji skiperažu vide kao izvrstan način zarade. Ipak zanimanje skiper nosi i svoje negativne strane, težak posao i mjeseci provedeni na moru, a sezonski skiperi koji rade na jedrilicama svaki tjedan se susreću s novim, nepoznatim ljudima.
– Ja sam profesionalni skiper i pazim na jahtu cijelu godinu. Jahta na kojoj radim je na vezu u Sukošanu što je za mene izuzetna prednost jer tijekom zime mogu biti doma s obitelji. Imam dobar odnos s gazdom, veoma sam zadovoljan te i privatno uživam na moru. Ali ovaj posao skiperima donosi razne izazove, anegdote pa i negativna iskustva, kazao je profesionalni skiper Tomislav Luštica.
Početak kolovoza je apsolutna “špica” sezone i tada se konstantno traže skiperi, hostese pa i kuhari, a potražnja je veća od ponude. Međutim, početkom i krajem sezone opada potražnja što predstavlja problem tvrtkama koje se bave charterom, jer nema ravnoteže u ponudi i potražnji.
Gosti na jedrilicama i jahtama imaju različite prohtjeve, a na skiperima je da se prilagode. Neki vlasnici smatraju skipera isključivo radnom snagom i imaju profesionalan odnos s djelatnikom, dok se drugi s njim sprijatelje i uključuju ga u svoje društvo. Ipak većina skipera naglašava kako moraju biti profesionalni i držati se svojih dužnosti, ne prelaziti granice druženja i zabave te biti apsolutno diskretni u vezi događanja na brodu.
Posao i na kopnu
Skiperi često idu u kupovinu i vrše nabavku potrepština za brod te na kopnu obavljaju djelatnosti koje vlasnik broda zatraži. Kako doznajemo, neki vlasnici brodova znaju tražiti žensku skipericu i ne odustaju dok ne nađu agenciju koja ima skiperice, koje su u Hrvatskoj još uvijek u manjini.
– Ja sam upoznat s cijelom obitelji svoga ekscentričnog gazde. Imamo korektan odnos, ali moj gazda ima zanimljive prohtjeve te je ljeti svaki tjedan s drugim gostima na jahti. Na brodu uvijek mora biti alkohola u izobilju, eko namirnica te čistih svilenih plahti. Za te se zadaće ja brinem, a za to sam jako dobro plaćen. Početkom sezone prvo boravi vlasnikova žena na brodu pa tjedan dana “prijateljica” iz Italije, a tjedan poslije toga “prijateljica” iz Hrvatske, kazao je jedan skiper koji je želio ostati anoniman, dodavši u šali kako je jedna od prijateljica vrlo nesmotrena i sklona alkoholu te stalno mora paziti na nju kako ne bi slučajno upala u more.
Gosti su najčešće stranci, a najtraženije destinacije su Hvar, Brač, Vis, Kornati, Zadar i Dubrovnik.
– Smatram kako dobrog skipera čini strpljivost, snalažljivost i dobra komunikacija. On mora poznavati svaki kutak broda te područje po kojem plovi. Iako je ljubaznost veoma bitna, skiper mora pokazati svoj autoritet, istaknuo je Luštica.