Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Stanari Bihaćke najavljuju blokadu ulice i sprječavanje početka radova

Autor: Vanja Mirčeta

15.03.2010. 23:00
Stanari Bihaćke najavljuju blokadu ulice i sprječavanje početka radova

Foto: Tomislav JERAK



Nikola Modrić, Šime Modrić, Duje Vrkić, Žarko Vrkić, Vinko Bušljeta, Ante Čavić i Dinko Čavić tvrde kako Grad Zadar nije izvršio svoje obaveze kada im je postupkom izvlaštenja oduzeo potrebno zemljište za proširenje Bihaćke. Navedeni stanovnici Bihaćke kažu kako im Grad Zadar nikada nije isplatio adekvatnu odštetu za oduzeto zemljište te ističu da su prevareni
Najava rekonstrukcije Bihaćke ulice aktualizirala je dugogodišnji spor koji se vodi između Grada Zadra i vlasnika terena u navedenoj ulici. Naime, Nikola Modrić, Šime Modrić, Duje Vrkić, Žarko Vrkić, Vinko Bušljeta, Ante Čavić i Dinko Čavić tvrde kako Grad Zadar nije izvršio svoje obaveze kada im je postupkom izvlaštenja oduzeo potrebno zemljište za proširenje Bihaćke. Navedeni stanovnici Bihaćke kažu kako im Grad Zadar nikada nije isplatio adekvatnu odštetu za oduzeto zemljište te ističu da su prevareni. S druge strane kažu kako su im iz Grada potvrdili da imaju dokaze o riješenim potraživanjima, no vlasnici ovih zemljišta tvrde kako je to laž te zahtijevaju da im se taj papir, odnosno dokument predoči. Isti smatraju kako taj dokument ne postoji, jer nikakve novce za oduzeto zemljište nisu vidjeli.
Obećali platiti nakon rata
– Bivša Skupština Grada Zadra 1986. godine donijela je odluku prema kojoj ona ima pravo oduzeti sporno zemljište za izgradnju ceste. Godine 1991. sud je donio odluku da Grad Zadar mora isplatiti nama prisutnima neku određenu svotu, ali Grad tada navodno nije imao novca te su našim očevima, koji su 1992. godine zahtijevali objašnjenje o neisplati, to opravdali činjenicom da je rat te da će isplata uslijediti nakon što on završi. Međutim, prošlo je nakon toga 10 godina i to je rješenje otišlo u zastaru 2002. godine. Dakle, mogu samo reći da su prevarili naše stare, neke sada već i pokojne očeve. Sada se Grad Zadar izvlači na račun te zastare ne poštivajući svoju odluku. Mi smo sada u teškoj poziciji. Bili smo kod dogradonačelnika Dražena Grgurovića, a zatim i kod gradonačelnika Zvonimira Vrančića s ciljem da razjasnimo i riješimo našu situaciju. Dogovorili smo sastanak nakon deset dana od susreta na kojemu nas je gradonačelnik trebao izvijestiti, kad se konzultira sa svojim ljudima, je li može što poduzeti u našem slučaju. Nakon nekih mjesec dana osobno sam stupio u kontakt s njim jer je prije toga bilo nemoguće doći do njega, nakon čega mi je on doslovno rekao kako oni, tj. Grad Zadar posjeduje dokumente koji ukazuju na činjenicu da je Grad nama isplatio oduzeto zemljište. Ovim putem ga sada pozivam, ako on ima takve dokumente neka nam ih prikaže. Ukoliko dokaže da smo mi zaprimili ta sredstva mi ćemo od cijelog slučaja dignuti ruke, ali nas sedam vlasnika stojimo iza izjave da od njih nismo dobili ni novčića. Dakle, odluku iz 1991. godine nikada nisu ispoštovali. Oni kao institucija ne poštivaju odluku, a mi moramo poštivati jer je nastupila zastara, istaknuo je Vinko Bušljeta, jedan od oštećenih stanara Bihaćke ulice.
Grad se poziva na zastaru
Stanari ističu kako se upravo na temelju sudskog rješenja, odnosno odluke, Grad uknjižio kao vlasnik na njihovim dijelovima parcela. Nakon što su, kako kažu, u Gradu potražili objašnjenje rečeno im je kako su nastupanjem zastare 2002. godine izgubili sva prava, da je zemljište u vlasništvu Grada te je time za Grad završila cijela priča oko Bihaćke.
– Grad Zadar kaže da nemamo nikakvo pravo na svoja potraživanja jer je nastupila zastara na taj predmet. Željeli bismo samo da nam Grad Zadar dokaže bilo kojim dokumentom da su vlasnicima pojedinih parcela isplatili taj teren, bez obzira na zastaru. Neka izvade dokument, bilo što čime će dokazati te uplate, pritom ne mislim na sudsko rješenje jer je ono samo dokaz o sudskoj odluci, no to ne znači da je Grad isplatio svoje dugovanje na osnovu tog sudskog rješenja. To za nas nije vjerodostojna isprava jer sudsko rješenje ne dokazuje i isplatu. Mi tvrdimo da nemamo potvrde o isplati, a neka oni dokažu da to nije tako, istaknuo je Ante Čavić, stanar Bihaćke ulice.
Prema rješenju Općinskog suda u Zadru iz 1991. godine, stanarima Bihaćke ulice tadašnja Općina Zadar bila je obavezna na ime pravične naknade za deposedirano zemljište, a prema rješenju Općine Zadar iz 1986. godine, isplatiti iznos od tadašnjih tisuću dinara po metru četvornom, što je bilo nešto više od 100 tadašnjih njemačkih maraka po metru četvornom. U današnje vrijeme taj iznos bi bio nešto viši od 100 eura po četvornom metru. Navedenu naknadu Općina Zadar bila je dužna isplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti navedenog rješenja jer je u protivnom bila dužna isplatiti i kamatu koja se plaća na štedne uloge oročene bez utvrđene namjene preko godinu dana, kako se ističe u rješenju. Stanari Bihaćke ističu kako nije sporna izgradnja ceste jer se grad treba širiti te u skladu s time treba razumjeti i interese Grada, no vlasnici parcela zahtijevaju pravičnu naknadu za nešto više od 800 metara četvornih, koju kako ističu, još uvijek nisu dobili.
Doneseno rješenje, ali isplata nije izvršena
– Općina Zadar je 1991. godine imala pravo izvlastiti naše terene, odnosno oduzeti ih kao što su to i učinili 2005. godine na osnovu rješenja iz 1986. godine, ali su nam morali platiti za to. Oni su napravili samo prvi dio iz rješenja, uzeli su nama zemlju, ali je nisu platili. Sud je donio rješenje po kojoj cijeni će nam se isplatiti to zemljište. Dakle, doneseno je samo rješenje, ali isplata nije izvršena. Oni su se na osnovu tog sudskog rješenja uknjižili u katastar. Na ime Grada uzeli su to zemljište, no sudsko rješenje nije isplatnica vlasnicima terena. Drugi dio tog posla je i isplata pojedinim vlasnicima na osnovu tog sudskog rješenja, a to se nije dogodilo, kazao je Čavić.
Vlasnici parcela u Bihaćkoj ulici najavljuju i restriktivne mjere ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju, odnosno, ukoliko im se ne podmiri pravična naknada za oduzeto zemljište. Najavljuju i blokadu ulice te sprječavanje početka radova.
– Oni u naš posjed neće ući! Ako bude potrebno upotrijebit ćemo i fizičku silu u obrani našeg vlasništva. Ovo je pljačka! Pozivam gradonačelnika neka pokloni svoju zemlju, a ne našu, kazao je Bušljeta.
Grad Zadar je u proračunu za ovu godinu predvidio uređenje Bihaćke ulice, odnosno probijanje koridora u toj ulici i njeno proširenje koje se već dugi niz godina najavljuje. Izgradnja rotora kod Interspara i Mercatora u sklopu je projekta proboja Bihaćke ulice. Prema riječima Ivane Dadić, glasnogovornice Grada Zadra, imovinsko-pravni odnosi navodno su gotovo u potpunosti riješeni, projektna dokumentacija je spremna, a za početak radova čeka se tek ishodovanje lokacijske dozvole, nakon čega kreće natječaj za izvođača radova.


Grad odgovara:


Na prozivanje stanara Bihaćke ulice kako ih je Grad Zadar prevario i oštetio, Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru odgovara:
– Grad ima potpunu dokumentaciju o tome da je zemljište u Bihaćkoj ulici uredno i zakonski otkupljeno. Provedena je sva procedura na temelju koje se Grad uknjižio i iako bivši vlasnici tvrde suprotno, mi nigdje u svojoj dokumentaciji ne možemo pronaći dokaz da su oni u pravu niti im po bilo kojoj osnovi ponovno isplatiti isto zemljište. Nema nikakvih dokaza da su oni na bilo koji način oštećeni, kazala je Dadić, dodajući kako stanari Bihaćke ničim ne mogu dokazati da nisu uredno obeštećeni.
– Niti oni niti mi nemamo nikakvog razloga vjerovati da stanari imaju ikakvo pravo potraživati još jedanput odštetu za istu zemlju, kazala je Dadić.
Što se tiče dokaza o uplati od strane Grada kojeg stanari Bihaćke ulice potražuju iz Grada nisu mogli potvrditi, ali niti opovrgnuti njegovo postojanje s obzirom da se radi o dokumentu iz 1991. godine. Naime, nisu bili sigurni da li se uopće tako dugi niz godina arhiviraju dokazi o uplatama, u ovom slučaju, za oduzeto zemljište.