Zadarski ugostitelji računaju na terase

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pusenje_2
Vedran SITNICA
Dim u kafićima uskoro će otići u prošlost

Niti jedan manji zadarski ugostiteljski objekt nije se pripremio te ugradio poboljšani ventilacijski sustav kojim bi se omogućilo pušačima uživanje u dimu cigarete i nakon 9. travnja, kada službeno završava prijelazno razdoblje.

Naime, nakon šestomjesečnog prijelaznog razdoblja za Zakon o ograničenoj uporabi duhana (koji su ugostitelji uspjeli dobiti zbog jako slabog prometa uzrokovanog dijelom krizom i recesijom, a dijelom i zabranom pušenja) od 9. travnja pušenje se zabranjuje u svim lokalima. Prema najavama Ministarstva zdravstva odgoda za primjenu zakona više neće biti. Pušenje je omogućeno u lokalima manjim od 50 četvornih metara, ali samo pod uvjetom da zadovoljavaju zakonom određeni standard ventilacijskoga sustava koji će provjeravati sanitarna inspekcija. U većim je lokalima pušenje omogućeno u odvojenim prostorijama veličine 10 do 20 posto od ukupne veličine objekta, uz uvjet kvalitetne ventilacije koja čisti zadimljeni zrak.

Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Zadarske županije, kaže da se mali kafići još uvijek nisu uskladili sa Zakonom te pretpostavlja da će neki to napraviti tijekom ili nakon sezone.

- Prije nekoliko dana javljeno je da je samo 16 lokala na području cijele Hrvatske udovoljilo strogim zahtjevima Ministarstva te su poslali zahtjeve kako bi se moglo pušiti u njihovim lokalima. Na području Zadra i Zadarske županije to još nije napravio niti jedan ugostitelj. Mali kafići još se uvijek nisu uskladili sa zakonom, što znači da se u njima neće moći pušiti, kazao je Lukačić, dodajući da nema zakonski određenog roka do kad se moraju opredijeliti te da postoji mogućnost da to naprave tijekom ili nakon sezone.

- Zbog krize i recesije u cijelom ugostiteljstvu bitno je smanjen promet i veliki dio ugostitelja računa na terase u sezoni. Dolazi proljeće i radove su svi odgodili, ali pretpostavljam da će tijekom ili nakon ljeta oni koji to žele napraviti preinake, kazao je Lukačić.

Upitali smo ga i kakav je njegov stav o Zakonu te hoće li biti ponovnih pisanja peticija ili prosvjeda za ukidanje zabrane?

- Moj osobni stav tu nije bitan, radili smo peticije i prosvjede, ali pušenje se neće vratiti u objekte. Potrebno se preračunati i onda vidjeti što nam preostaje. Promet je pao drastično, ne samo zbog zabrane pušenja, zbog recesije on je prepolovljen. Udovoljeno nam je i dano je prijelazno razdoblje i sad je na svakom ugostitelju pojedinačno da se opredijeli hoće li imati pušački ili nepušački lokal, kazao je Lukačić.

U Cehu ugostitelja pri Obrtničkoj komori je prijavljeno oko 16.000 lokala, a od njih se samo 16 prijavilo Ministarstvu kako bi se u njima moglo pušiti. Mnogi vlasnici manjih lokala, kako je već spomenuto, zbog bitno smanjenog prometa nisu u prilici uložiti u ventilaciju te se nadaju dobroj sezoni koja će popraviti financijsko stanje i omogućiti preinake na ventilacijskom sustavu. Prostoriju za pušenje u Zadru je moguće vidjeti samo u klubu Arsenal.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno