Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski ugostitelji računaju na terase

Autor: Boris Kupčak

15.03.2010. 23:00
Zadarski ugostitelji računaju na terase

Foto: Vedran SITNICA



Zbog krize i recesije u cijelom ugostiteljstvu bitno je smanjen promet i veliki dio ugostitelja računa na terase u sezoni. Dolazi proljeće i radove su svi odgodili, ali pretpostavljam da će tijekom ili nakon ljeta oni koji to žele napraviti preinake, kazao je Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Zadarske županije
Niti jedan manji zadarski ugostiteljski objekt nije se pripremio te ugradio poboljšani ventilacijski sustav kojim bi se omogućilo pušačima uživanje u dimu cigarete i nakon 9. travnja, kada službeno završava prijelazno razdoblje.
Naime, nakon šestomjesečnog prijelaznog razdoblja za Zakon o ograničenoj uporabi duhana (koji su ugostitelji uspjeli dobiti zbog jako slabog prometa uzrokovanog dijelom krizom i recesijom, a dijelom i zabranom pušenja) od 9. travnja pušenje se zabranjuje u svim lokalima. Prema najavama Ministarstva zdravstva odgoda za primjenu zakona više neće biti. Pušenje je omogućeno u lokalima manjim od 50 četvornih metara, ali samo pod uvjetom da zadovoljavaju zakonom određeni standard ventilacijskoga sustava koji će provjeravati sanitarna inspekcija. U većim je lokalima pušenje omogućeno u odvojenim prostorijama veličine 10 do 20 posto od ukupne veličine objekta, uz uvjet kvalitetne ventilacije koja čisti zadimljeni zrak.
Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Zadarske županije, kaže da se mali kafići još uvijek nisu uskladili sa Zakonom te pretpostavlja da će neki to napraviti tijekom ili nakon sezone.
– Prije nekoliko dana javljeno je da je samo 16 lokala na području cijele Hrvatske udovoljilo strogim zahtjevima Ministarstva te su poslali zahtjeve kako bi se moglo pušiti u njihovim lokalima. Na području Zadra i Zadarske županije to još nije napravio niti jedan ugostitelj. Mali kafići još se uvijek nisu uskladili sa zakonom, što znači da se u njima neće moći pušiti, kazao je Lukačić, dodajući da nema zakonski određenog roka do kad se moraju opredijeliti te da postoji mogućnost da to naprave tijekom ili nakon sezone.
– Zbog krize i recesije u cijelom ugostiteljstvu bitno je smanjen promet i veliki dio ugostitelja računa na terase u sezoni. Dolazi proljeće i radove su svi odgodili, ali pretpostavljam da će tijekom ili nakon ljeta oni koji to žele napraviti preinake, kazao je Lukačić.
Upitali smo ga i kakav je njegov stav o Zakonu te hoće li biti ponovnih pisanja peticija ili prosvjeda za ukidanje zabrane?
– Moj osobni stav tu nije bitan, radili smo peticije i prosvjede, ali pušenje se neće vratiti u objekte. Potrebno se preračunati i onda vidjeti što nam preostaje. Promet je pao drastično, ne samo zbog zabrane pušenja, zbog recesije on je prepolovljen. Udovoljeno nam je i dano je prijelazno razdoblje i sad je na svakom ugostitelju pojedinačno da se opredijeli hoće li imati pušački ili nepušački lokal, kazao je Lukačić.
U Cehu ugostitelja pri Obrtničkoj komori je prijavljeno oko 16.000 lokala, a od njih se samo 16 prijavilo Ministarstvu kako bi se u njima moglo pušiti. Mnogi vlasnici manjih lokala, kako je već spomenuto, zbog bitno smanjenog prometa nisu u prilici uložiti u ventilaciju te se nadaju dobroj sezoni koja će popraviti financijsko stanje i omogućiti preinake na ventilacijskom sustavu. Prostoriju za pušenje u Zadru je moguće vidjeti samo u klubu Arsenal.