Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zavičajni jeziku i zavičajni govor

Autor: Fabijan Lovrić

15.03.2010. 23:00
Zavičajni jeziku i zavičajni govor


U holu OŠ ‘Braća Radić’ u Pridrazi, 12. ožujka 2010. godine, održan je uspješan književni sat, književnika Zvonka Čuline, posvećenog zavičajnom jeziku i zavičajnom govoru. O umjetničkom djelovanju Zvonka Čuline, govorio je književni kritičar Fabijan Lovrić, dok su učenici pod mentorskom pomoći prof. Slavice Oštrić, spremili recital iz knjige Zvonka Čuline, ŽIVOT – I – NJARIJE. Radi se o basnama pisanim ikavicom i zavičajnim govorom Pridrage i zadarskog zaleđa, a čitali su basne: Ana-Marija Zubčić, Ana-Marija Kokić, Anđela Zubčić, Nikolina Čulina, Ivana Zubčić, Mate Kokić, Marijo Pedić, Ana Marija Zubčić, Ana Marija Kokić, Rebeka Gospić, Luka Gospić, Ika Zurak, Nikola Babić.
Za svaku pohvalu je i kolektiv škole na čelu s ravnateljem Krste Zubčićem, koji je na samom ulazu škole dočekao goste u dogovoreno vrijeme, što moram priznati (u čestim nastupima u školama) nije običaj, ali je lijepa gesta koja ulijeva pozitivne emocije i prijateljski prijem.
Program su vodile učenice: Melani Pedić i Marta Pedić, a mnogobrojna pitanja književniku Čulini i česti, spontani aplauzi, potvrda su kako su učenici uživali jedan školski sat u druženju s književnicima i njihovim radom.
Sat je završen čitanjem pjesama samoga autora Čuline, koji se zahvalio Krste Zubčiću i Slavici Oštrić na mogućnosti da svoj rad približi djeci, te darovao knjižnici OŠ Braće Radić nekoliko svojih knjiga.