Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi izgled luke do Uskrsa

15.03.2011. 23:00
Novi izgled luke do Uskrsa


Ako se radovi budu odvijali prema planu, do Uskrsa ćemo imati uređenu luku. Inače na ovom se trajektnom pristaništu počelo raditi gotovo od kad sam došao na mjesto načelnika općine. Dakle, kad zbrojimo od kad smo počeli skupljati potrebnu dokumentaciju pa do danas, gotovo deset godina radi se na uređenju luke, kaže Jerolimov


Godinu i pol dana  od posljednjih zahvata na  uređenju Trajektne luke Preko  jučer su započeli radovi na posljednjoj fazi uređenja. Kako  nas je informirao načelnik  Općine Preko Ante Jerolimov  posljednja faza obuhvaća izgradnju autobusnog kolodvora, autobusnog stajališta, ukrcajnih traka za automobile te  kružni tok kojim će omogućiti  protočnost prometa.
– Hrvatske ceste su raspisale  natječaj, a za izvođača završnih  radova je izabrana tvrtka Sarađen d.o.o. iz Stankovaca.  Ako se radovi budu odvijali  prema planu, do Uskrsa imat  ćemo uređenu luku. Inače na  ovom se trajektnom pristaništu  počelo raditi gotovo od kad  sam došao na mjesto načelnika  općine. Dakle, kad zbrojimo  od kad smo počeli skupljati  potrebnu dokumentaciju pa do  danas, gotovo deset godina radi se na uređenju luke, navodi  načelnik Jerolimov.
Voditelj ispostave Hrvatskih  cesta u Zadru Ante Šarić kazao  je da je vrijednost radova procijenjena na 3,5 milijuna kuna s  PDV-om.
– Završetkom radova trajektna luka u Preku dobit će devet  ukrcajnih traka za trajekt koji  će moći primiti 140 automobila, potom stajanku za četiri  autobusa, autobusnu čekaonicu i kružni tok. Kompletne radove vodit će Institut građevinarstva Hrvatske, pojašnjava  Šarić.
Podsjetimo, radovi na projektu proširenja trajektne luke  Preko počeli su potkraj 2008.  godine. Dovršeno je proširenje  postojećeg pristanišnog gata za  27 metara. Gat na kojem trenutačno pristaju trajekti koji  prometuju na relaciji Zadar-Preko produžen je s prijašnjih 73, na 100 metara i  može bez ikakvih problema  primati najveće putničke trajekte koji postoje u hrvatskoj  floti.
Na istočnoj strani pristaništa  podignut je veliki lukobran,  dug 100 metara, koji štiti brodove i trajekte od južnih vjetrova. Predzadnja faza  uključila je uređenje parkirališta te su izgrađene poslovne  zgrade gdje su smješteni kiosci,  trgovina, slastičarnica, cvjećarnica, kladionica, ugostiteljski  objekt i kemijska čistionica.  Kako je mnogo puta istaknuo  načelnik Jerolimov, najveća je  vrijednost ovih objekata je što  su se otvorila nova radna mjesta te se osigurao ostanak na  otoku mladim ljudima i njihovim obiteljima. 
Radovi koji su završeni prije  godinu i pol dana obuhvatili su  asfaltiranje dijela operativne  obale koji trenutačno služi kao  parkiralište s ukupno 160 parkirnih mjesta. Uskrsne praznike i prve turiste dočekat će  primjereno uređeno trajektno  pristanište, kako i pristoji Preku.