Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pedeset radnika spašava Japan od katastrofe

15.03.2011. 23:00
Pedeset radnika spašava Japan od katastrofe


Treća eksplozija u samo četiri dana povećala je razinu radijacije ispuštene u atmosferu čak 400 puta, pa je u krugu od 30 kilometara od nuklearke propisano sklanjanje stanovnika u kućama. Stranci i diplomati bježe iz Japana


Iako je glavni tajnik japanske vlade Jukio Edano i jučer  tvrdio da je situacija u nuklearnom kompleksu Fukušimi na  sjeveroistoku Japana pod nadzorom, sve je manje onih koji  u to vjeruju, i u Japanu i u  svijetu. Samo nekoliko sati nakon što je upravo Edano uvjeravao kako je eksplozija i  trećeg nuklearnog reaktora u  nuklearci Fukušimi 1 “malo  vjerojatna”, jer će akumulirani  vodik izaći kroz rupe što su ih  na reaktorskoj zgradi prouzročile ranije eksplozije susjednih reaktora u subotu i ponedjeljak, Edano je demantiran trećom eksplozijom u samo četiri dana. Jučer je razneseno kućište reaktora broj 2,  a eksplozija je izazvala i požar  u skladištu nuklearnog goriva  kod reaktora 4, što je rezultiralo dosad najvećim ispuštanjem radioaktivnog materijala  u atmosferu.
Najozbiljnija situacija
Za razliku od eksplozija u  reaktorima 1 i 3, koje, kako se  pretpostavlja, nisu izazvale ozbiljnije oštećenje jezgre reaktora niti kontejnmenta (zaštitnog kruškoliko oklopa oko  reaktora), nakon jučerašnje  eksplozije sumnja se i u  oštećenje kontejnmenta reaktora 2, zbog čega je situacija u  tom reaktoru najozbiljnija.  Oštećenje kontejnmenta, naime, ukazuje i na vjerojatno  oštećenje jezgre reaktora, odnosno topljenje šipaka s nuklearnim gorivom, premda japanske vlasti tvrde da takav  najcrnji scenarij pokušavaju  spriječiti.
Hlađenje reaktora 2  ugroženo je otkazivanjem sustava za visokotlačno ubrizgavanje vode nakon eksplozije u  reaktoru 3. Uslijedilo je duže  otkrivanje jezgre, i to u dva  navrata, zbog gubitka protoka  vode koja ga je trebala ohladiti.  Iako je dotok vode ponovno  uspostavljen, do ograničenog  oštećenja goriva sigurno je  došlo, a sumnja se i na manje  puštanje donjeg dijela primarnog kontejnmenta. Stanje u  reaktorima 1 i 3 smatra se stabilnim, a situacija je ozbiljna i u  bazenu za skladištenje nuklearnog goriva kod reaktora  4, gdje je oštećenje također  vjerojatno rezultiralo ispuštanjem radioaktivnog materijala  u atmosferu.
Priznanje radnicima
Tokyo Electric priopćio je da  su iz nuklearke Fukushima  Daiichi u kojoj radi 1.400 ljudi,  evakuirani svi osim 50 radnika.  Japanski premijer Kan odao je  priznanje tim radnicima, rekavši da se “stavljaju u vrlo  opasnu situaciju”.
Iznad kompleksa je proglašena 30-kilometarska zona  zabrane leta.
Teškoće s reaktorom 2 su se  pojavile dok se Tokyo Electric  bori da stavi pod nadzor ultra  zagrijane gorive šipke u reaktorima 1 i 3, poplavljujući ih  morskom vodom, izvijestio je  iz Japana The Washington Post.
Prema podacima japanskih  vlasti, oko Fukušime izmjerena  je radijacija od 400 milisiverta  na sat, a prema Svjetskoj nuklearnoj asocijaciji izlaganje  dozi većoj od 100 milisiverta, i  to na godišnjoj razini, može  prouzročiti karcinom. Iako japanska vlada uvjerava kako je  požar u međuvremenu ugašen,  a razina radijacije smanjena,  Japanom se proširila panika,  koju nikakva službena  priopćenja i umirujuće izjave  nisu mogli zaustaviti. Japanci  traže proširenje evakuacijske  zone, koja je sada određena u  radijusu od 20 kilometara od  devastirane nuklearke, iz kojeg  je iseljeno 200 tisuća stanovnika, dok je u radijusu od 30  kilometara propisano sklanjanje stanovništva u čvrste objekte.
Panika u Tokiju
Nuklearka Fukušimi 1 nalazi  se oko 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija, i trebalo je  nekoliko sati da vjetar radioaktivne čestice odnese i do glavnog japanskog grada, na čijem  području živi preko 30 milijuna  stanovnika. Premda je u Tokiju  razina radioaktivnosti minimalno povišena, što još uvijek  ne predstavlja ozbiljniju opasnost po zdravlje ljudi, stanovništvo je već počelo panično  napuštati grad, dok su ostali  opustošili trgovine s hranom i  drugom robom koja će im trebati dane koji dolaze, poput  riže, vode, toaletnog papira,  vreća za spavanje, plinskih boca, svijeća i radijskih prijemnika.
Željeznički promet u Tokiju  prepolovljen je, a u tijeku su  redovite redukcije struje u nekoliko japanskih prefektura,  uključujući i Tokio. Indeks na  burzi u Tokiju izgubio je 13  posto. Strana veleposlanstva  već su počela napuštati Japan,  kao i strani turisti, a i multinacionalke pozivaju svoje  osoblje da privremeno napusti  Tokio. Sve više avionskih kompanija otkazuje letove za Tokio. Japan napuštaju čak i strani novinari koji su došli izvještavati o razornom potresu i  smrtonosnom tsunamiju, koji  su odnijeli više od 10 tisuća  života. Japanski novinari pak  ogorčeni su šturim informacijama što ih dobivaju iz poduzeća Tepco, koje upravlja  nuklearkom Fukušimi.
Hrvatska sigurna
Tonči Tadić, atomski fizičar  iz Instituta Ruđer Bošković  upozorava da je svaki nuklearni pokus što su ih zapadne  zemlje obavljale na udaljenim  područjima bio “i nekoliko tisuća puta štetniji” od sadašnje  radijacije iz Fukušime. I u  priopćenju Hrvatskog nuklearnog društva (HND) navodi se  da trenutačno stanje  ugroženih reaktora predstavlja  stanovitu opasnost za stanovništvo u neposrednoj okolini,  ali to “ni u kom slučaju nije  opasnost za ostatak svijeta”.  Hrvatski stručnjaci podsjećaju  kako je havarija u nuklearci u  Fukušimi još uvijek manja nesreća od one koja se 1979. dogodila u elektrani Three Mile  Island u Americi, gdje ni nakon topljenja trećine jezgre  reaktora nije bilo ozbiljnijih  problema za stanovništvo. Iako predviđaju kako će katastrofa u Japanu “prerasti u goru  nesreću od one u elektrani  Three Mile Island u Americi”,  prof.dr. Zdenko Šimić i prof.  dr. Davor Grgić uvjereni su da  japanska nesreća ni u najgorem scenariju ne bi trebala biti  nalik nesreći u Černobilu. 
Da u Hrvatskoj ne treba  očekivati utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, priopćili su jučer i iz  Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost,  pozivajući se na službene podatke.
Prema prognozi Svjetske  meteorološke organizacije,  očekuje se da će se radioaktivni oblak ispušten iz nuklearke kretati sjeverno-istočno,  prema Pacifiku, a u petak bi  mogao stići do južne Aljaske.  Dakle, i Tokio može odahnuti.