Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pola stoljeća zadarske povijesti

15.03.2011. 23:00
Pola stoljeća zadarske povijesti


Prve automobile na otoku Ugljanu, Cvijetni korzo iz 1956. godine, društvo koje se u pedesetim godinama prošlog stoljeća okupljalo u bivšoj kafani Central, čuvene Grazijelu, Žmaka, Pagazetta, Milicionera Milina, obične prolaznike, studentice, te, naravno, Stanarce mogli su vidjeti posjetitelji izložbe fotografija Pere Gojića svečano otvorene u ponedjeljak navečer u predvorju Gradske knjiženice Zadar.
Sadržaj izložbe možda ponajbolje ocrtava nedvosmislen naslov “Da se ne zaboravi – Izmjene u prostoru, promjene na ljudima”. Pero Gojić, fotograf-amater i inače je poznat po fotografijama koje u prvom redu odlikuje dokumentaristička vrijednost. Oko dvadesetak fotografija nastalo je u širokom vremenskom rasponu od 1949. do 2010. godine.
– Iako, po mom sudu, svaka od ovih fotografija ima svoju vlastitu i osebujnu priču, posebno sam s nekoliko fotografija želio podsjetiti na bivšu kafanu Cantral i ulogu koju je imala za građanski život Zadra, istakao je Gojić.
Zadarski pjesnik Tomislav Meštrić sudjelovao je na otvaranju izložbe te za tu prigodu napisao dvije pjesme “Zadarski fakini” i “Grad duhova”. Izložba će u predvorju Gradske knjižnice biti postavljena do 28. ožujka.
 


Pozdravna riječ u stihovima


Pozdravnu je riječ Meštrić uobličio u stihove: “Kolike bi se vrijednosti  izgubile/Kolike ljepote izblijedile/Kolika bi se draga lica zaboravila/Kolika bi  sjećanja ishlapila/Koliko bi nestalo dragih panorama/I prekrasnih vidika/Da  nam Bog nije dao/Našeg majstora Peru/Entuzijasta, kroničara, umjetnika…/On nam vraća sjećanje/Na ljepote grada i okolice/Fotografijom  njihovu povijest piše/I bori se s vremenom/Koje nemilosrdno briše, briše…/I  zato/Da nema našeg neimara Pere/Njegova umijeća i foto aparata/Trebalo bi  izmisliti tu pčelu radilicu/Tog majstora ovog foto-zanata!