Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Potez za spas gospodarstva

15.03.2011. 23:00
Potez za spas  gospodarstva


Moramo vidjeti koja će biti cijena novca pa ćemo tek tada znati tko će biti zainteresiran za te kredite. Znamo koje su ciljane skupine za te kredite, tj. da će oni biti namijenjeni prerađivačkoj industriji koja je orijentirana prema izvozu, kao i turizmu, rekao je Denis Ikić, tajnik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar


Guverner HNB-a  Željko Rohatinski oslobodio je  6,3 milijardi kuna iz deviznih  rezervi i potaknuo lavinu komentara i analiza.
U HGK Županijskoj komori  Zadar smatraju da je to dobar  korak.
– Moramo vidjeti koja će biti  cijena novca pa ćemo tek tada  znati tko će biti zainteresiran za  te kredite. Znamo koje su ciljane skupine za te kredite, tj.  da će oni biti namijenjeni prerađivačkoj industriji koja je orijentirana prema izvozu, kao i  turizmu, rekao je Denis Ikić,  tajnik Hrvatske gospodarske  komore Županijske komore  Zadar.
Dodao je da u Zadarskoj  županiji ima dvadesetak tvrtki  koje su orijentirane na izvoz pa  je među njima istaknuo Aluflex  pack, Kali tunu, LTH Metalni  lijev Benkovac, Dalmar, Adriju, Marasku i druge koje su,  prema Ikićevu mišljenju, respektabilni proizvođači i izvoznici.
I zadarske tvrtke s odobravanjem su pozdravile odluku  guvernera Rohatinskog. Iz  Dalmara su nam rekli da je  vijest o oslobađanju dodatnog  kapitala oduševila privatne poduzetnike diljem Hrvatske.
 – Ne samo da je guverner na  ovaj način poboljšao likvidnost  hrvatskih banaka (koje su po  mom mišljenju veoma stabilne) nego je donio i optimizam  prijeko potreban za gospodarstvo. Ovo je izuzetno velik novac za hrvatsko gospodarstvo  koje je na koljenima. Ako se na  ovaj način uspije smanjiti kamatna stopa, bit će to veliki  poticaj za gospodarstvo i  građanstvo, rekao je Ante Bakija, voditelj financija u Dalmaru.
Dodao je da se nameće drugo pitanje jesu li Hrvatska vlada i bankarski sustav sposobni  veći dio sredstava potrošiti na  investicije u prijeko potrebnu  proizvodnju i jačanje gospodarstva ili će se većina tog novca potrošiti za financiranje i  državne i građanske potrošnje.
 – Ako Vlada uspije naći  način kako da spomenute novce ‘upumpa’ u gospodarstvo, bit  će to veliki pokretač toliko  očekivanom gospodarskom  oporavku, kazao je Bakija i dodao da u tvrtki pozdravljaju  ovaj potez.
 – Sama tvrtka ima nekoliko  projekata u vidu te će menadžment tvrtke odlučiti koji  od njih su prioriteti. Ako budu  postojali uvjeti i mogućnosti za  podizanje kredita po povoljnim  uvjetima sigurno da ćemo se  odlučiti za pokoji aranžman te  na taj način iskoristiti ovu mjeru kako bismo dodatno povećali izvoz naših proizvoda.  Naime, bitno je spomenuti da  je tvrtka šesti izvoznik u Zadarskoj županiji ta da je jedan  od ciljeva u idućih godinu-dvije  doći na vrh, zaključio je Bakija.
I u Hotelima Zadar smatraju  da je ideja dobra, ali i da je  došla s malim zakašnjenjem.
 – Postavlja se pitanje koliko  će banke biti spremne dati kredite proizvođačkoj i prerađivačkoj industriji jer su one i  prije bile rizične. Mislim da će  ovaj potez utjecati na sve kredite koji su vezani uz eure jer će  postati jeftiniji, rekao je Branimir Dević, direktor financija  u Hotelima Zadar.