Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Širokom 11 igrača dovoljno, Zadru 21 premalo

15.03.2011. 23:00
Širokom 11 igrača  dovoljno, Zadru 21 premalo


Zadar je ove sezone u NLB ligi koristio čak 18 igrača, a registrirao ih je 19 (Ahmetbašić). S dvojicom, koja su otišla prije početka sezone (Greer, Perinčić), to čini nevjerojatnu brojku od 21 igrača, što je primjerenije nogometnoj, nego košarkaškoj momčadi


Trebala je to biti utakmica u kojoj bi Zadar pobjedom preskočio Crvenu zvezdu, koja gostuje u Zagrebu i osigurao ostanak u NLB ligi. Svi su se tome nadali, vjerovali u takav rasplet, no nije se dogodilo. Uoči posljednjeg kola, Zadrani za Beograđanima zaostaju jednu pobjedu i imaju lošiju koš razliku u međusobnim susretima pa im gostovanje kod Širokog nije ni od kakvog rezultatskog značaja. Baš kao ni domaćinu, koji ima 11 pobjeda i 14 poraza i još je ranije osigurao ostanak. Jednu od ključnih pobjeda ka ostvarenju tog cilja, Hercegovci su ostvarili baš u Zadru, krajem prošle godine, a ta je utakmice uvelike odredila i zadarsku sezonu. Poslije je Široki nanizao šest poraza, ali je crni niz prekinuo u pravom trenutku, domaćom pobjedom protiv Olimpije. Uslijedila su još tri uzastopna poraza na gostovanjima pa pobjeda kod kuće protiv Radničkog te u prošlom kolu u Laktašima protiv Igokee.
Široki primjer
Uprava kluba sasvim sigurno može biti vrlo zadovoljna rezultatima momčadi, s obzirom da je potrošila najmanje novaca od svih klubova u ligi ove sezone. Baš je ovaj slučaj potvrda da se i s manje novaca, ako se posloži solidna momčad, može ostvariti dobar rezultat. Široki je koristio samo 11 igrača, ne računajući centra Novaka, koji je u 4 utakmice sakupio 26 minuta. Napravljen je spoj iskustva (Špralja, Morović, Štemberger, Grgat, Peršić) i mladosti (Pilepić, Planinić, Barać, Ramljak, Bilinovac), koji je urodio plodom. Zanimljivo je da su dva iznimno važna igrača, iza kojih je odlična sezona, lako mogla biti i u zadarskom dresu. Razigravač Vedran Morović, koji je statistički 10. strijelac, 4. asistent i 9. najkorisniji igrač lige te Fran Pilepić, koji je jedno od ugodnih iznenađenja. Prvi se ljetos nije uklapao u planove trenera Danijela Jusupa, a drugi je prije početka prošle sezone bio pred potpisom za Zadar, ali se to tada nije realiziralo. Zadarski štih daje, naravno, i kapetan Šime Špralja, a tu su i bivši članovi Zadra Štemberger i Grgat, igrači, od čijih ugovora sigurno ne boli glava. Kada se tome pridoda i nekoliko talentiranih mladića, uz dobar rad, dobru atmosferu i malo sreće, rezultat nije mogao izostati. Kada se pogleda jedan ovakav primjer, Zadrani mogu još više žaliti što nisu izvukli ovu tešku sezonu na takav način. A mogli su.
Priprema za prvenstvo
No, što je bilo, bilo je. Sada se treba okrenuti prvenstvu Hrvatske i pokušati barem ponuditi nadu u svjetliju budućnost.
– Moramo se pripremiti za prvenstvo Hrvatske. Pokušat ćemo nešto napraviti i taktički i tehnički pokazati onu igru, kakvu želimo igrati u nastavku sezone – kaže Josip Grdović o večerašnjoj utakmici.
Kako se na momčad odražavaju svi ovi potresi u klubu?
– Pokušavamo zaštiti momčad od pritiska. Oni su svjesni u kakvoj je situaciji klub i pokušavamo napraviti sve da to što manje utječe na momčad, s obzirom da su utakmice svaki treći dan.
Zadar je ove sezone u NLB ligi koristio čak 18 igrača, a registrirao ih je 19 (Ahmetbašić). S dvojicom, koja su otišla prije početka sezone (Ricardo Greer, Hrvoje Perinčić), to čini nevjerojatnu brojku od 21 igrača, što je primjerenije nogometnoj, nego košarkaškoj momčadi. Ipak, do kraja sezone ta se brojka, kaže Grdović, neće povećavati.
– Igrat će ovi koji su tu i pokušat ćemo izvući maksimum.
Za utakmicu sa Širokim upitan je kapetan Jakov Vladović, koji ima temperaturu, a svi ostali su spremni.
 


TROFEJ “FRANE VUKIĆ”




Indeksni poeni na utakmici 25. kola NLB lige: Car 28, Vladović -1,  Batur 12, Ahmetbašić, Dundović -7, Marčinković 6, Olivari, Ivanov 13,  Brown 14, Bilan 1, Longin, Downey 7.
Marko Car 15.36, Jakov Vladović 11.96, Brandon Brown 10.97, Miro Bilan 8.49, Ive Ivanov 8.43, Pavle Marčinković 6.95, Ivan Batur 6.11, Mario Dundović 2.94, Dewan Doeney 10.67, Chester Mason 9.47, Jurica Golemac 7.75, Ivan Tomas 3.50, Jurica Žuža 3.40, Branimir Longin 1.60, Josip Pelczmann 1.43, Šime Olivari 0.71, Marko Ramljak 0.36, Antonio Vlaić 0.33
 * Napomena: Igrač treba odigrati najmanje 50 posto službenih utakmica da bi bio u  konkurenciji. Rubrike redom znače: ime i prezime, broj nastupa, minutaža, indeksni poeni,  prosjek.


 


NLB liga


Raspored 26. kola, danas:  Široki – Zadar (18), Zagreb –  Zvezda (18), Hemofarm – Krka  (18), Olimpija – Radnički (20).  Igrano sinoć: Cedevita – Igokea  79:72, Budućnost – Nymburk  102:91, Partizan – Cibona.