Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sve veće kazne za povrede “tržišnog” zakona

15.03.2011. 23:00
Sve veće kazne za  povrede “tržišnog” zakona


Kazne koje se primjenjuju za povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u slučajevima teških povreda mogu iznositi i do 10 posto godišnjeg prihoda tvrtke. Postoji i tzv. pokajnički program koji se primjenjuje u borbi protiv kartela. Agencija tako za sudionika kartela, koji prvi obavijesti i dostavi dokaze o postojanju kartela, predviđa oslobođenje od novčane kazne


“Jačanje politika tržišnih natjecanja i državnih potpora u RH” naziv je seminara održanog jučer u prostorima HGK – Županijske komore Zadar.
Seminar u organizaciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) namijenjen je tijelima jedinica regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima poslovnog sektora.
Desetak sudionika moglo je od stručnjaka AZTN-a kao i od međunarodnih stručnjaka čuti sve o promjenama u području zaštite tržišnog natjecanja, primjerice državnih potpora u procesu približavanja Republike Hrvatske EU te dobiti vrijedne savjete koje će moći primijeniti u svom svakodnevnom radu i poslovanju tijekom priprema za članstvo u EU, ali i nakon stjecanja članstva u ovoj integraciji.
 Benkarski sektor pod Agencijom
Predstavnici poslovnog sektora mogli su razriješiti i sve nedoumice oko pitanja uređenih Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakonom o državnim potporama te o korištenju fondova EU.
Seminar je održavan u okviru IPA projekta Europske unije “CroCompete – Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH”, koji se provodi u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.
Mr. sc. Mirta Kapural, načelnica Odjela za bilateralnu, multilateralnu suradnju i pravo EU AZTN-a nazočne je ukratko upoznala s radom i nadležnostima Agencije. Između ostalog je tako napomenula da će bankarski sektor, koji je sada pod nadležnošću HNB-a, nakon ulaska u EU prijeći pod nadležnost Agencije. Kapural je prezentirala i rezultate tromjesečnog istraživanja koje se u okviru projekta CroCompete provelo nad tijelima jedinica regionalne i lokalne samouprave i predstavnicima poslovnog sektora, a kojim je utvrđena niska razina znanja o nadležnostima Agencije.
Bilo je govora i kaznama koje se primjenjuju za povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i koje u slučajevima teških povreda mogu iznositi i do 10 posto godišnjeg prihoda tvrtke.
Mali broj sudionika
No čulo se na seminaru, postoji i tzv. pokajnički program koji se primjenjuje u borbi protiv kartela. Agencija tako za sudionika kartela, koji prvi obavijesti i dostavi dokaze o postojanju kartela, predviđa oslobođenje od novčane kazne. Kaznu u umanjenom iznosu Agencija izriče u zamjenu za dodatne dokaze koji su uz već postojeće odlučujući za otkrivanje kartela.
U nastavku je govorio Ozren Fućak, viši savjetnik u Sektoru za državne potpore AZTN-a, koji je imao prezentaciju na temu “Državne potpore u RH”.
Fućak je izrazio žaljenje što se seminaru odazvao mali broj pozvanih, tim više, rekao je, što upravo sa zadarskog područja u Agenciju stižu česti telefonski upiti na teme o kojima se detaljnije moglo informirati na jučerašnjem seminaru.   
U drugom dijelu seminara govorili su i dr. Theodore Koutsobinas te mr. Andre Bywater, glavni ekonomski stručnjak i glavni pravni stručnjak EU IPA 2007 za projekt “CroCompete”. Teme njihovih izlaganje bile su karteli i pitanja distribucije za predstavnike poslovnog sektora, pravo tržišnog natjecanja primijenjeno na državu, zapreke tržišnom natjecanju za poslovni sektor, pitanja državnih potpora u području prijevoza, a govorili su i o provedbi pravila o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama u EU.