Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za pola milijarde koliko je Zadarska županija dobila, mi bismo napravili kampus i sveučilište!

15.03.2011. 23:00
Za pola milijarde koliko je Zadarska županija dobila,  mi bismo napravili kampus i sveučilište!


Izgradili smo 32 školska objekta kroz javno-privatno partnerstvo, pri čemu smo uložili tridesetak milijuna županijskih sredstava. 350 milijuna kuna je uloženo u zgrade. Kroz trideset godina vratit ćemo 800 milijun kuna, rekao je Štromar


Besplatno visoko obrazovanje – da, ali ne da to bude  socijalna kategorija. Upis u prvu  godinu treba biti besplatan, ali s tim  da se nakon prvog pada godine  ukida. U Varaždinskoj županiji omogućujemo studentske kredite, ali ako  student padne godinu, odmah mu  dolazi na naplatu. Osiguravamo i  besplatan prijevoz studentima u tri  županije izvan Varaždinske, ali samo  studentima koji redovno studiraju i  ne padaju godine, kazao je župan  Varaždinske županije, član Predsjedništva HNS-a Predrag Štromar na  konferenciji za novinare na kojoj je  riječi bilo o programu ove stranke  nazvanom “Razvojni projekti u  obrazovanju”. 
Predsjednica Interesnog odbora  za obrazovanje zadarske podružnice  HNS-a Snježana Habuš Rončević  istaknula je potrebu organizacije jednosmjenske nastave, kontinuiranog  ulaganja u stručno usavršavanje nastavnika, poticanje kreativnosti u  učenika povećanjem broja izbornih,  a smanjenjem broja obveznih predmeta u nastavi te poticanje profesionalne orijentacije mladih.
Predsjednik ŽO HNS-a Zvonko  Mišlov napomenuo je kako je upravo vlada Jadranke  Kosor ukinula  pravo na besplatne udžbenike, dok  je Štromar kazao bi s 209 milijuna  kuna, s koliko je HDZ-ova državna  vlast svojedobno financirala prijevoz  učenika prvih i drugih razreda srednjih škola, HNS  financirao besplatan prijevoz za sve srednjoškolce.
– S prijevoznicima treba pregovarati o cijeni. Kada smo u Varaždinskoj županiji dogovarali besplatan prijevoz, cijenu smo spustili  za 55 posto, rekao je Štromar koji je  napomenuo i kako se u njegovoj  županiji već tri godine provodi kampanja kojom srednje škole predstavljaju svoje programe na frekventnim punktovima te kako su  njihove škole otvorene za suradnju s  lokalnim gospodarstvenicima u  smislu upisa u zanimanja koje su  lokalnom gospodarstvu potrebna.  Štromar je dodao i kako je Varaždinska županija iz fondova IPA i  IPARD osigurala 5,3 milijuna kuna  uloženih u obrazovanje nastavnika i  uređenje praktikuma.
– U šest godina otkad smo došli na  vlast u Varaždinskoj županiji izgradili smo 32 školska objekta, od čega  jednu novu školu i deset školskih  dvorana bez ijedne kune od države,  kroz javno-privatno partnerstvo, pri  čemu smo uložili tridesetak milijuna  županijskih sredstava. 350 milijuna  kuna je uloženo u zgrade. Kroz  trideset godina vratit ćemo 800 milijun kuna, ali moram napomenuti  da privatni partner kroz sve te godine preuzima i održavanje zgrada.  U svakom slučaju smo bolje prošli  nego država s podizanjem kredita za  izgradnju rukometnih dvorana. Zadarska županija je od države od  2003. godine dobila pola milijarde  kuna, a ulaganje se gotovo uopće ne  vidi, nešto malo u zaleđu, a u Zadru  ništa. Mi bismo za te novce napravili  studentski kampus sa sveučilištem.  Osigurali smo studentske kredite uz  kamatu  od 4,99 posto, koje studenti  vraćaju nakon završetka studija, s  tim da im kredit počinje otplaćivati  Županija, ako oni u roku od godinu  dana ne nađu posao, pa ga oni  kasnije vraćaju Županiji. Županija  smo koja ima najmanju stopu nezaposlenih mladih osoba nakon srednje škole – 24 posto. Osnovali smo  pet centara izvrsnosti; za informatiku, matematiku, fiziku, poduzetništvo i glazbu, i lani je iz naše  županije bilo 25 prvih osvojenih  mjesta na državnim natjecanjima i  23 druga mjesta, pohvalio se Štromar.