Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Branislav Švonja više nije vijećnik DPS-a

15.03.2012. 23:00
Branislav Švonja više nije vijećnik DPS-a


Unatoč smanjenim prihodima od države u posljednjih šest mjeseci uspjeli smo završiti neke infrastrukturne projekte, istaknuo je gradonačelnik Župan
Sjednica Gradskog vijeća Grada Obrovca protekla je u nešto mirnijem tonu nego je to uobičajeno, a i ovoga puta bojkotirala je većina vijećnika oporbenog HSLS-a. Vijećnik Branislav Švonja s liste Demokratske partije Srba podnio je ostavku, kako neslužbeno doznajemo, zbog angažmana u jednoj od političkih stranaka Republike Srbije, a na njegovo vijećničko mjesto izabran je Tomo Glušac koji je jučer dao prisegu.
 Gradonačelnik Ante Župan dao je i izvješće o svom radu u kojem je posebno naveo rješavanja komunalnih problema te financiranje udruga i sportskih društava na području Grada.
Kreću radovi vrijedni 50 milijuna eura
– Unatoč smanjenim prihodima od države u posljednjih šest mjeseci uspjeli smo završiti neke infrastrukturne projekte. Predali smo na upotrebu vodovod u Otišini te su se stekli uvjeti za priključke domaćinstvima. Sanirali smo dio vodovoda u Bogatniku te krov i fasada vrtića u Obrovcu. Tamponirali smo 10 kilometara nerazvrstanih cesta, a vrijednost radova bila je oko 600 tisuća kuna. Nismo reducirali široku lepezu davanja pa smo i ove godine subvencionirali linije javnog prijevoza, davali pomoći za novorođenu djecu, pogrebne troškove i najugroženije obitelji. Dajemo pomoć udrugama iz sfere socijalne skrbi, što je u proteklih šest mjeseci iznosilo 104 tisuće kuna. Nastavili smo program pomoći u kući starijim osobama, u suradnji s ministarstvom te pomažemo 125 domaćinstava što sufinancira Zadarska županija, Grad Obrovac i Općina Jasenice. Programe i rad Pučkog otvorenog učilišta, Obrovačkog kulturnog ljeta i institucija u kulturi financirali smo sa 455 tisuća kuna. Za vrtić smo izdvojili 500 tisuća kuna, a financirali smo i učenike i studente te izvannastavni program za što smo izdvojili milijun i 112 tisuća kuna. U sferi športa financirali smo rad NK Zrmanje, MNK Kruševo, taekwondo kluba Obrovac i boćarskog kluba Kruševo s 253 tisuće kuna, kazao je Župan ističući i kako su investitori za projekt vjetroelektrana na području Kruševa dobili građevinsku dozvolu te da uskoro kreću radovi u vrijednosti oko 50 milijuna eura.
Gradnja škole u nadležnosti Županije
Na aktualnom satu gradonačelnik je odgovarao na pitanja vijećnika te je vijećnici Marijani Pjetraj iz HSLS-a na pitanje kada će se napraviti groblje u Karinu odgovorio kako će kroz mjesec dana biti kompletirana dokumentacija. Vijećnik Zoran Župan požalio se na nedostatak klaonice, no odgovoreno mu je da taj problem ne može biti riješen u skorije vrijeme te da jsu za njegovo dovršenje potrebne barem dvije godine. Vijećnicima je odgovoreno i da je gradnja škole u Karinu Gornjem u nadležnosti Zadarske županije, da se o njoj kao prioritetu govori dvije godine, no do sada se još ništa nije pomaklo s mrtve točke.
Na žalbe vijećnika Bogdana Kalinića iz DPS-a o tome kako se za vrijeme elementarnih nepogoda nije čistio snijeg u nekim zaseocima, gradonačelnik je odgovorio da su postojali prioriteti, a izvješće će dobiti pismenim putem. Na sjednici je gradonačelnik dobio suglasnost za provedbu prodaje zemljišta u vlasništvu Grada Obrovca, a poslovi održavanja nerazvrstanih cesta povjereni su Cestama Zadarske županije. Donesena je odluka i o financiranju političkih stranaka koje participiraju u vijeću, pa će tako HDZ dobiti 15 tisuća kuna, njihov koalicijski partner SDSS 12 tisuća, kao i HSLS, dok će DPS dobiti devet tisuća kuna.


Javna priznanja Pavlu Barbulovići i Josipi Karamarko


Javna priznanja ove godine će dobiti nekadašnji obrovački liječnik Pavle Barbulović i apsolventica medicine Josipa Karamarko, o čemu su se vijećnici jednoglasno složili. Odluku o nagradi za životno djelo Pavlu Barbuloviću zbog iznimnih dostignuća i doprinosa od osobitog značaja za razvitak i ugled Obrovca, poduprli su vijećnici svih stranaka koji niti nakon obrazloženja nisu prestajali hvaliti način na koji se ovaj 80-godišnji liječnik, rodom iz Negotina, odnosio prema svim pacijentima za vrijeme njegova dugogodišnjeg rada u Obrovcu. Vijećnici su se isto tako složili kako je 24-godišnja Josipa Karamarko zaslužila godišnju nagradu Grada Obrovca za stvaralački rad budući da je naročitim uspjesima na studiju medicine, znanstvenim istraživanjima te aktivnim angažmanom i na međunarodnoj razini doprinijela ugledu mladih grada Obrovca.




Grad bez prireza


Gradonačelnik Ante Župan istaknuo je da Grad Obrovac neće uvoditi nikakav prirez te da sve obveze uredno podmiruju. One su u ovih šest mjeseci iznosile 299 tisuća kuna te je, ističe on, ukupno zaduženje Obrovca beznačajno.


U nedjelju svečana akademija


Župa Sv. Josipa u Obrovcu i Grad Obrovac svečano obilježavaju spomen 730 godina Grada Obrovca od 15. do 19. ožujka. Duhovnu obnovu od četvrtka 15. do subote 17. ožujka u crkvi Sv. Josipa u Obrovcu s početkom u 17 sati predvodi fra Ante Barišić. Svečana akademija u kojoj će prigodne riječi uputiti zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan i ravnatelj OŠ u Obrovcu Željko Modrić održat će se u nedjelju 18. ožujka u Domu kulture grada Obrovca. Program započinje u 19 sati. Ovaj događaj koji je spomen povjesnica o Obrovcu nastupom će obogatiti akademski zbor “Petar Zoranić”, a scenski prikaz izvest će KUD Zrmanja. Revijalna malonogometna utakmica između reprezentacije svećenika i veterana Obrovca igra se u nedjelju 18. ožujka u 16 sati.
M. Ć.