Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrvatska i Srbija predvode rasipnike

15.03.2012. 23:00
Hrvatska i Srbija predvode rasipnike


U našem nogometu za plaće se daje i ono što se nije zaradilo. Hrvatski klubovi daju čak 119 posto od zarade na plaće igrača, najviše u Europi, u kojoj je prosjek 64 posto


Hrvatski nogometni klubovi su najrasipniji u Europi, to je nedavna poruka iz Nyona u izvješću UEFA-e o poslovanju klubova diljem kontinenta. Europska federacija snimala je 665 klubova i Hrvatskoj je pripalo prvo mjesto neslavne ljestvice među klubovima, koji od zarade izdvajaju najviše za plaće igrača. Podatak je da se u našem nogometu za plaće daje i ono što se nije zaradilo, točnije za Hrvatsku je navedeno da igračima klubovi u prosjeku isplaćuju 119 posto onoga što su uprihodovali. Blizu je i vječni rival Srbija, tamošnji klubovi od svoje zarade daju igračima 112 posto. U tom ekskluzivnom “klubu 100” je još samo Gruzija, gdje klubovi za plaće izdaju 102 posto zarade. Europski prosjek je inače 64 posto, a najbolja je Njemačka s 51 posto zarade klubova za plaće nogometaša ispred Španjolske koja izdvaja 59 i Engleske gdje na plaće igrača klubovi daju 63 posto zarađenog novca.
Snimano je 665 klubova, “kroz crveno” ide njih 78, više od deset posto. Kako će to biti u skladu s novčanim Fair Playom Michela Platinija, vidjet će se.
Andrea Traverso, u UEFA-i odgovoran za licence i novčani Fair Play, optimistički poručuje da nakon silnih godina prosjek od 64 posto trošenja na plaće nije rastao i da su troškovi klubova ostali relativno pod kontrolom. Kamo sreće. Njemačka Bundesliga je već godinama najgledanija na svijetu, prosjek je 42.665 gledatelja po utakmici i to s trendom rasta, ispred Engleske s 35.294 i Španjolske s 28.221 gledateljem po utakmici. Italija i Francuska zajedno su tek malo jači od Njemačke, ukupno te dvije lige imaju 43 tisuće ljudi po susretu.
U razdoblju od 2006. do 2010. raste zarada klubova, ali i potrošnja. U tom razdoblju je uprihodovano fantastičnih 1,8 milijardi eura, ali je zato potrošeno 14,4 milijarde eura. U poretku 53 “skenirana” prvenstva na vrhu je onaj engleski, čiji je godišnji prihod 134 milijuna eura, a na dnu San Marino s 86 tisuća eura. Za Gordim Albionom je Njemačka, gdje klubovi zarađuju 91 milijun te Španjolska u kojoj Real Madrid, Barcelona i ostali godišnje steknu 82 milijuna eura. Iza njih su Italija i Francuska sa 79, odnosno 54 milijuna eura. Izvješće se sjetilo i najvjernijih kormilara nekog kluba, na čelu su Alex Ferguson 25 godina u Manchester Unitedu i Arsen Wenger, koji je 15 godina u Arsenalu. U današnjim ludim nogometnim ritmovima to je prava vječnost.