Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kolona će biti demontirana!

15.03.2012. 23:00
Kolona će biti demontirana!


Rimski stup prenesen iz antičkog hrama na Forumu, kojeg namjernici često pogrešno zamjenjuju za stup sramote, prije godinu dana učvršćen je drvenim potpornjima kako se ne bi urušio uslijed radova na novom izgledu Poljane Šime Budinića


Konzervatori su počeli s obnovom Kolone, koja će prvi put nakon dugo vremena biti – demontirana. Pročelnica Konzervatorskog odjela u Zadru Anastazija Magaš izjavila je za jednu radio-postaju kako će se dio Kolone skinuti kako bi stručnjaci upoznali način na koji je složena.
– Radovi obuhvaćaju konsolidaciju njenog podesta, tj. temelja tog stupa, jer će se popločati sve okolo i nakon što se utvrdi kakvo je stanje konstrukcije, na način da se kapitel i dio stupa podno kapitela demontiraju. Vidjet će se način spajanja, a potom ponovno vratiti na mjesto i učvrstiti te izvesti restauratorske radove na kamenoj plastici, rekla je Magaš.
Rimski stup prenesen iz antičkog hrama na Forumu, kojeg namjernici često pogrešno zamjenjuju za stup sramote, prije godinu dana učvršćen je drvenim potpornjima kako se ne bi urušio uslijed radova na novom izgledu Poljane Šime Budinića.