Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najbolji mladi biolozi

15.03.2012. 23:00
Najbolji mladi biolozi


Najbolji testovi sa županijskih natjecanja osnovnih i srednjih škola proslijeđeni su državnim povjerenstvima koja će nakon što završe natjecanja u svim županijama odlučiti koga će pozvati na Državno natjecanje i smotru od 7. do 10. svibnja 2012.


Prosudbeno povjerenstvo Županijskog natjecanja i smotre mladih biologa osnovnih škola Zadarske županije donosi rezultate natjecanja koji su održani u srijedu u OŠ Šime Budinića.
Na natjecanju je sudjelovalo 30 učenika sedmih i 31 učenik osmih razreda.
Među sedmašima prvo je mjesto osvojila Janja Josić iz OŠ Privlaka, mentor Stipe Brekalo, drugo mjesto Nina Bolonja iz OŠ Bartula Kašića, mentorica Dušanka Dujić, a treće mjesto Petar Stanić iz OŠ Zadarski otoci, mentorica Irina Kozličić.
Od osmaša najbolja je bila Ana Matešković iz OŠ Šime Budinića, mentorica Biljana Agić, drugo mjesto je osvojila Vanessa Kotlar iz OŠ Krune Krstića, mentorica Gorjana Marnika, a treće Antonia Milanja iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, mentorica Lidija Lazanja.
Od dva samostalna istraživačka rada koja su sudjelovala na smotri, oba su predložena Državnom povjerenstvu. Jedan rad je “Učestalost smetnji vida učenika” autora Petre Kovačević i Jure Vulića iz osmog razreda OŠ Petra Preradovića, mentorice Mirice Brekalo, a drugi “Istraživanje kvalitete pitke vode na planinarskoj stazi Velika Paklenica – Anića luka – Lugarnica – Planinarski dom Paklenica u Nacionalnom parku Paklenica” autora Mateja Ivankova i Ante Milovca i osmog razreda OŠ Zadarski otoci, mentorica Irina Kozličić.
U srijedu su održani Županijsko natjecanje i smotra mladih biologa i srednjih škola u Gimnaziji Vladimira Nazora i sudjelovalo je 39 učenika iz sedam škola županije.
Među učenicima prvih razreda prvo mjesto su podijelili Josip Jukić iz Gimnazije Franje Petrića, mentorica Doma Zidar, i Josipa Mamić iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac, mentorica Pava Bićan, drugo mjesto je osvojila Tina Župan iz Srednje škole Obrovac, mentorica Irene Barić, a treće Andreja Vodopija iz Srednje škole Biograd na Moru, mentorica Antonija Huljev.
Prvo mjesto među učenicima drugih razreda osvojila je Barbara Banić iz Gimnazije Franje Petrića, mentorica Terezija Šabić, drugo mjesto Maja Stipić iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac, mentorica Pava Bićan, a treće Ivana Vrkić iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II., mentor Marijan Pranjić.
Tri prva mjesta među trećašima osvojile su tri učenice iz Gimnazije Franje Petrića i to prvo mjesto Katarina Pera, drugo Nina Perić i treće Marta Perić. Svima trima mentorica je Terezija Šabić.
Među četvrtašima na prvom mjestu je Iva Mitrović iz Gimnazije Jurja Barakovića, mentorica Ivana Sorić, na drugom mjestu Paula Morović iz Gimnazije Franje Petrića, mentorica Terezija Šabić, a na trećem Doris Zorić, također iz Gimnazije Franje Petrića, mentorica Terezija Šabić.
U kategoriji samostalnog istraživačkog rada prihvaćen je rad učenika Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra Klare Nekić i Ive Pešušića pod nazivom “Jesu li antibakterijski sapuni bolji od običnih?” mentorice Jelene Barbarić-Gaćina.
Najbolji testovi sa županijskih natjecanja osnovnih i srednjih škola proslijeđeni su državnim povjerenstvima koja će nakon što završe natjecanja u svim županijama odlučiti koga će pozvati na Državno natjecanje i smotru od 7. do 10. svibnja 2012.