Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novinari HTV-a snimili video apel za spas televizije

15.03.2012. 23:00
Novinari HTV-a snimili video apel za spas televizije


HTV se nalazi na prekretnici – nastaviti višegodišnji trend profesionalne, moralne i materijalne erozije, jalovu i nepotrebnu utrku s komercijalnim medijima lakih sadržaja ili ponuditi gledateljima prave vrijednosti – Slavica Lukić


Svjesni da se u Vladi kroji novi Zakon o HRT-u, djelatnici HRT-a pokazali su jučer zavidnu slogu te od Sabora i Vlade zatražili da preuzmu odgovornost i izaberu kompetentno vodstvo HRT-a koje će HRT obnoviti, a ne razoriti. U tu svrhu njih 57 u ime stotina, snimilo je vlastitim sredstvima i u vlastitoj produkciji video apel kojim poručuju kakvu televiziju žele, i hoće, i mogu raditi, televiziju bez žutila, neovisnu od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka.
– HTV se nalazi na prekretnici – nastaviti višegodišnji trend profesionalne, moralne i materijalne erozije, jalovu i nepotrebnu utrku s komercijalnim medijima lakih sadržaja ili ponuditi gledateljima prave vrijednosti: profesionalnost, objektivnost, relevantnost, podizanje obrazovne razine, kvalitetu, domaću dramsku i dokumentarnu produkciju, – kazala je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, prije nego je video apel prezentiran u prepunoj velikoj dvorani HND-a.
U video apelu “Vaša javna TV” Daniela Trbović, Aco Stanković, Mladen Stubljar, Mladen Kušec, Jagoda Martinović, Slavko Cvitković, Mirjana Rakić… U spotu njihovo iskreno, kratko ali značajno obraćanje kroz koje poručuju kako ova zemlja mora imati javni servis koji će biti hrabar, vjerodostojan, slobodan.
Na eventualnu dilemu zbog čega su to zaposlenici, u organizaciji Ogranka HND-a na HTV-u i Sindikata novinara HTV-a, apel baš sada uputili javnosti, odgovor je dala predsjednica Ogranka HND-a Elizabeta Gojan kazavši kako bi novim ustrojem koji je pokrenula aktualna uprava, konačno zaživjelo sve ono što javna televizija ne bi smjela biti; devastacija, getoizacija i minoriziranje svih javnih sadržaja uz netransparentno trošenje novca gledatelja na nepotrebne sadržaje. Kako reče, taoci smo korporativnih psihopata koji su došli na javnu televiziju s ciljem da je unište. Stoga se od Sabora traži da preuzme odgovornosti. 
Sva to slušali i HNS-ovac Goran Beus Richembergh, laburisti Dragutin Lesar i Branko Vukšić, HDZ-ovci Jasen Mesić i Sunčana Glavak, predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak.
– Vidjeli ste što želimo prikazati u ovom našem apelu koji traje točno 2 minute u 47 sekundi. Mi smo tu da odradimo onaj posao koji druge televizije neće odraditi, poručila je i njima Sanja Mikleušević Pavić.
Makar se očekivao progon autora apela, ako ništa ono zato “što su snimali bez dozvole u prostorijama HRT-a”, predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac diže palac gore.
– Osobno potpisujem posve sve izrečeno u spotu i upravo pripremamo prijedlog novog ugovara s Vladom koji je na toj platformi. No, naglašavam da unutarnje restrukturiranje i unutarnji ustroj kojim se provodi racionalizacija poslovanja jesu preduvjet da bi takav program mogli stvarati. Dakle, racionalizacija poslovanja nije bolest zvana psihopatija nego je lijek protiv psihopatije. Uprava će vrijednosti koje su navedene u spotu aktivno zastupati i određene odredbe koje su privremenom ugovoru, kroz novi ugovor nastojati izmijeniti,  poručuje Popovac.