Studenti psihologije članove kluba liječenih alkoholičara učili pobijediti stres

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Studenti psihologije u posjetu Klubu liječenih alkoholičara

U povodu obilježavanja Tjedna mozga studenti viših godina psihologije Sveučilišta u Zadru predvođeni prof. dr. sc. Natašom Šimić posjetili su Klub liječenih alkoholičara koji u Zadru postoji već punih 45 godina gdje su za 15-ak članova održali antistresni program.

- Riječ je o jednom univerzalnom antistresnom programu. Studenti su članove Kluba učili tehnikama relaksacije, odnosno opuštanja, demonstrirali su im tjelovježbe za opuštanje mišića vrata i ramena namijenjene prvenstveno ljudima koji puno sjede, a osim toga popričali su s njima te ih posavjetovali kako će pobijediti stres, koje je korake potrebno poduzeti - ispričala je Šimić dodavši kako je ovo predavanje organizirano u povodu obilježavanja Tjedna mozga koji se svake godine kroz razne radionice i predavanja obilježava od 12. do 18. ožujka.

A kako doznajemo od prof. dr. sc. Mladena Mavara, predsjednika, a ujedno i terapeuta u zadarskom Klubu liječenih alkoholičara, razna predavanja i radionice kojima se nastoji pomoći članovima Kluba, organiziraju se tijekom cijele godine.

- Klub je otvoren svake srijede od 18 do 20 sati, a broji oko 30 članova. Od tog ukupnog broja 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Zastupljene su sve generacije pa tako imamo članove od 20-ak pa sve do preko 60 godina - kaže Mavar dodajući kako osim njega s članovima kluba terapije provodi i prof. Lucijana Rupić. Klub koristi svoju vlastitu prostoriju koju su kupili još 1972. godine, a od tada datira i suradnja sa studentima psihologije.

- U zadnje vrijeme dosta se toga promijenilo na bolje. Prostor smo uredili da bude ugodan za boravak i druženje, nabavili smo računalo, projektor, ali i uredili jednu mini kuhinju, tako da se uz druženje može poslužiti čaj, kava, sok ili nešto slično - ističe Mavar dodajući kako je prostor tako uređen pogodan i za razna predavanja što puno znači studentima psihologije, a posebice za predmet socijalne patologije. Mavar je naglasio kako je riječ o populaciji koja je još uvijek praćena velikom stigmom pa da se stoga jedan broj ljudi ustručava zatražiti pomoć i učlaniti u Klub. Da je tome tako, potkrijepio je činjenicom kako su vrlo rijetki slučajevi da osobe s problemom ovisnosti o alkoholu same zatraže pomoć.

- Najčešće to učine članovi njihovih obitelji, a oni sami uz njihov veliki pritisak - kaže Mavar dodajući kako bilo tko srijedom u vremenu od 18 pa do 20 sati može zatražiti savjet i pomoć na broju telefona 023/230-800.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno