Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve u cilju popularizacije geografije

15.03.2012. 23:00
Sve u cilju popularizacije geografije


Društvo je u minulom razdoblju nastavilo s organiziranjem različitih predavanja s ciljem popularizacije geografije i njoj srodnih znanstvenih disciplina


U srijedu je navečer u Multimedijalnoj dvorani Novog sveučilišnog kampusa održana redovita godišnja skupština Hrvatskog geografskog društva Zadar. Uz izvješće o radu u protekloj i planovima za tekuću godinu, na Skupštini su svečano dodijeljene nagrade “Federic Grisogono” u tri kategorije: za znanost, za promicanje geografije u srednjim i osnovnim školama te za najbolje studente geografije u akademskoj godini 2010./11. Skupštinu je vodio dr. sc. Josip Faričić, predsjednik Hrvatskog geografskog društva Zadar, inače profesor Odjela za geografiju i prorektor zadarskog Sveučilišta.
Volonterski rad
– Hrvatsko geografsko Društvo Zadar uspješno je nastavilo svoju djelatnost u 2011. i 2012. godini i to na izdavačkom planu kao i u polju popularizacije geografije u znanosti, struci i široj javnosti putem priređivanja javnih predavanja, nagrađivanje istaknutih pojedinaca i sl. Nastavljena je suradnja s Aktivom nastavnika geografije Zadarske županije, pojedinim srednjim i osnovnim školama, drugim geografskim društvima u Hrvatskoj, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije itd. Ostvarena su predviđena predavanja i suradnje te je ostvaren plan poboljšanja suradnje između Društva i nastavnika zemljopisa u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije, kazao je izvješćujući o radu Hrvatskog geografskog društva Zadar naglasivši kako je čitavo djelovanje udruge temeljeno na volonterskom, samoprijegornom radu njezinih članova i predsjedništva.
Profesor Faričić je, nadalje, kao vrlo značajnu djelatnost udruge istaknuo izdavaštvo, te kazao kako su važna dostignuća na tom planu u 2011. godini izdavanje dvaju brojeva časopisa “Geoadria”.
– Društvo je u minulom razdoblju nastavilo s organiziranjem različitih predavanja s ciljem popularizacije geografije i njoj srodnih znanstvenih disciplina. Tu valja istaknuti svečanu akademiju u povodu 300. obljetnice rođenja Josipa Ruđera Boškovića održanu u svibnju, predavanje profesora Damira Magaša na temu “Izazovi nove regionalizacije Hrvatske (s posebnim osvrtom na Jadransku Hrvatsku)”, te gostovanje nastavnika i studenata Geografskog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njihovo zanimljivo predavanje o ekspediciji u Zambiji, nastavio je Faričić.
Od ostalih aktivnosti udruge istaknuto je sudioništvo u organizaciji međunarodne konferencije “4th Conference of the Adriatic Forum” koja se održala u rujnu 2011. godine u Zadru. Kazano je kako je Društvo nastavilo suradnju sa srednjim i osnovnim školama u Zadru te je prigodnim publikacijama nagradilo najbolje učenike na županijskim i državnim natjecanjima iz geografije i programa “Globe”. Faričić je izvještaj o radu u minulom razdoblju završio kazavši kako je, po njegovom sudu, učinjeno dosta, premda se moglo i više. U Financijskom dijelu izvješća kazano je kako je udruga u prikazanom razdoblju uprihodila oko 65.000 kuna, a kako su rashodi iznosili 25.000 kuna, te kako je u posljednjem danu 2011. godine društvo raspolagalo s 40.000 kuna.
Pojam obnove okoliša
Od planiranih aktivnosti za tekuću godinu kazano je kako je predviđena organizacija stručno-popularnih predavanja u Zadru i drugim naseljima Županije, priređivanje stručnih i popularnih obilazaka u prostoru uže i šire okolice Zadra, kao i terenskih izlazaka za zainteresirane članove udruge, nastavnike, profesore, studente i učenike s područja Zadarske županije. Nadalje, nastavit će se izdavanje znanstvenog časopisa “Geoadria”, kontinuirano opremanje geografskog knjižničnog odjeljka, dodjeljivanje godišnje nagrade “Federik Grisogono”, suradnja s osnovnim i srednjim školama na popularizaciji geografije, nagrađivanje najboljih učenika, sudjelovanje i suorganiziranje Festivala znanosti.
Nakon iznošenja plana aktivnosti udruge, dodijeljene su godišnje nagrade “Federic Grisogono”. U kategoriji najboljih studenata nagrade su dobili Šime Mračić, Goran Vuković, Antonio Ivanović, Tome Marelić, Katarina Mravak i Kristina Kapitanović. Nagradu je za promicanje geografske struke i znanosti u Zadraskoj županiji dobila Ana Veršić, nastavnica geografije u OŠ Šimuna Kožičića Benje, a nagradu za znanost dobila je dr. sc. Borna Fürst Bjeliš s Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Potonja je u nastavku održala predavanje “Okolišna obnova, zeleni urbanizam i postmoderni pejzaži”. U predavanju je predstavila pojam obnove okoliša, kao jedan od oblika upravljanja okolišem; pitanje upravljanja u uvjetima promjena uključuje kulturni kontekst obnove: što i kako želimo obnoviti. Profesorica Fürst Bjeliš je, nadalje, definirala osnovne postavke zelenog urbanizama i obnove urbanog okoliša te koncept postmodernog pejzaža.