Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto Hrvoja Patrka dolazi Tomislav Matek

15.03.2012. 23:00
Umjesto Hrvoja Patrka dolazi Tomislav Matek


U detalje ne bih išao i samo bih rekao da s ove dužnosti odlazim zbog osobnih razloga. Odlazak sam najavio davno prije događaja s poremećajem vodoopskrbe zadarskih visokih zona, kaže Patrk


Hrvoje Patrk definitivno odlazi s mjesta direktora Vodovoda, a na njegovo mjesto bi trebao doći inženjer građevine iz zadarskog građevinskog poduzeća „Ploter” Tomislav Matak. Priču o ostavci, Patrk je nazvao „lanjskim snijegom”, kao nešto što je najavljeno još prije godinu dana.
– U detalje ne bih išao i samo bih rekao da s ove dužnosti odlazim zbog osobnih razloga. Odlazak sam najavio davno prije i događaja s poremećajem vodoopskrbe zadarskih visokih zona. Doduše, sve je to bilo u usmenoj formi pa tako do danas nisam dobio nikakvu pismenu odluku da se moja ostavka prihvaća, rekao nam je direktor zadarskog Vodovoda.
Patrkov odlazak potvrdili su i u Gradu Zadru. Njegov angažman na mjestu prvog čovjeka vodoopskrbe grada, nije dobio povoljnu ocjenu. Naš izvor kaže da se umjesto očekivanog pozitivnog zamaha u Vodovodu dogodila stagnacija, osobito u tehničkom sektoru. Patrku se zamjera i tehnička neekipiranost. Naime, vodeći tehnološki kadar je pred ili odlazi u mirovinu, a da svoje znanje nisu prenijeli na mlađi kadar. Koliko je to bitno, svjedoči i podatak da je vodoopskrbni sustav Zadra najkompliciraniji u cijeloj državi. Osnovni mu je problem, premalo potrošača po metru razvučenog cjevovoda. Nadalje, što zbog nesnalaženja, a nešto zbog recesije, nije do kraja realiziran zapadni pravac, tj. nije postavljen podmorski cjevovod do otoka Vira.
No, isti izvor naglašava, niti novog direktora Tomislav Mataka ne čeka „Eldorado”. Dugovanja u koje se ubrajaju i nenaplaćena potraživanja od građana i pravnih osoba, iznose oko 15 milijuna kuna. Istina, dobar dio tog duga neće u zastaru, ali dobar dio se, nažalost, neće moći naplatiti. Nadalje, vodovodni sustav Zadra još nije do kraja saniran pa tako gubici u mreži trenutačno iznose više od 65 posto. Uz sve to, unatoč situaciji koja za sada nije alarmantna, novog direktora čeka suša i njene posljedice, kao i ljetna krađa vode što postaje vrlo ozbiljan problem.
Uglavnom, Patrkovo razrješenje moglo bi se dogoditi za sedam dana na sjednici gradskog vijeća, a kasnije i na skupštini društva Vodovod d.o.o. Zadar.