Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ušteda od čak pola milijuna kuna godišnje

15.03.2012. 23:00
Ušteda od čak pola milijuna kuna godišnje


Psihijatrijska bolnica Ugljan godišnje će uštedjeti oko pola milijuna kuna zahvaljujući programu Vlade RH “Dovesti svoju kuću u red”, čiji je cilj korištenje obnovljivih izvora energije, rečeno je na jučerašnjoj prezentaciji detaljne investicijske studije termotehničkog sustava Psihijatrijske bolnice Ugljan, održanoj u Velikoj vijećnici Doma županije. Investicijsku studiju vrijednu 100 tisuća kuna izradio je Energetski institut “Hrvoje Požar”, a financirao UNDP. Kako je kazala pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj, program “Dovesti svoju kuću u red” provodi se već četiri godine.
– Cilj programa je uspostava sustavnog gospodarenja energijom u objektima u vlasništvu i na korištenju Vlade RH uz smanjenje potrošnje energenata od 10 do 30 posto, što na godišnjoj razini iznosi između 45 i 135 milijuna kuna za 2.500 zgrada. Navedeno bi omogućilo smanjenje štetnog utjecaja na okoliš od 40.000 do 120.000 tCO2/godišnje. Oko tisuću zgrada je u vlasništvu hrvatskih županija, a nešto više od 300 u vlasništvu države. Suradnja Psihijatrijske bolnice Ugljan i Zadarske županije na energetskoj obnovi bolničke zgrade, izvrstan je primjer kako se ovaj program provodi, rekla je Ana Pavičić Kaselj te dodala kako će uskoro biti raspisan natječaj za provedbu investicijske studije termotehničkog sustava bolnice.
Pavičić Kaselj još je napomenula kako je jedan od ciljeva ovog programa zaposliti sve sektore.
– Već dva mjeseca radimo na toj mogućnosti da uključimo što više firmi u ovaj program, da se što više ljudi zaposli. Naime, moramo postati konkurentni na energetskom tržištu, a imamo sve mogućnosti da budemo najjači u regiji. Primjerice, Austrija i Njemačka već duže vrijeme provode energetsku ofenzivu prema zapadnom Balkanu, upravo jer su na temelju ovakvih programa uspjele osigurati temelje za to, rekla je Ana Pavičić Kaselj.
Dr. Vlasta Zanki, voditeljica programa “Dovesti svoju kuću u red” rekla je da sustavno gospodariti energijom znači pratiti potrošnju energije na unaprijed definiran način tako da u svakom trenutku znamo odgovore na pitanja gdje i kako trošimo energiju, koje energente trošimo, koliko energije trošimo i tko je zadužen za gospodarenje energijom te kako zapravo njom gospodarimo.
Župan Stipe Zrilić ovom je prilikom podsjetio kako je Zadarska županija na listi prioriteta uvijek imala povećanje energetske učinkovitosti, što je u skladu sa strategijama Vlade RH i politike Europske unije i to ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i zaštite okoliša.
Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar istaknuo je kako će ova zdravstvena ustanova, u kojoj trenutačno boravi 800 pacijenata i radi 310 djelatnika, postati primjer energetske učinkovitosti, što će se postići prelaskom s lož ulja na solarne kolektore i biomasu.