Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uzelac: Inu predali MOL-u zbog državnog interesa

15.03.2012. 23:00
Uzelac: Inu predali MOL-u zbog državnog interesa


Za razliku od nekih drugih ministara iz redova HDZ-a, bivši potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Slobodan Uzelac jučer je na suđenju Ivi Sanaderu posvjedočio da su se odluke u Sanaderovoj Vladi donosile s punom svijesti i odgovornosti.
– Kakav bih ja bio čovjek, kakav potpredsjednik Vlade, kakva bi to bila Vlada i država, da je odgovor drugačiji? Odgovor može biti samo jedan: odluku sam donio s punom odgovornošću i sviješću da je u interesu Republike Hrvatske, kazao je Uzelac odgovarajući na pitanje je li odluku da podrži predaju upravljanja Ine MOL-u donio pod ičijim pritiskom.
A prije njega, podsjetimo, bivši ministri Ivan Šuker i Damir Polančec potpuno su drugačije opisali kako je Vlada donosila odluke. Iz njihovih je svjedočenja proizlazilo da su se odluke itekako donosile pod Sanaderovim utjecajem. Iz Polančecovog opisa, štoviše, način donošenja odluka u HDZ-ovoj Vladi izgledao je prilično grozno.
Doduše, Uzelac je jučer potvrdio da su Polančecove prezentacije o pregovorima s MOL-om na užem Vladinom kabinetu trajale kratko, ali je ustvrdio da je on osobno nastojao paziti da se u Vladinu odluku ne provuče nešto štetno.
– Ja sam, iako to nije bilo u mom neposrednom djelokrugu, pažljivo pratio sve rasprave, bio sam kao potpredsjednik odgovoran i za rad vlade u cjelini, a ne samo za moje uže područje, rekao je Uzelac.
Za razliku od HDZ-ovih ministara saslušanih na suđenju bivšem premijeru, Uzelac kao koalicijski partner nije bio dužan podržavati odluke s kojima se nije slagao. Prisjetio se da se protivio pojedinim odlukama Vlade, a nudio je i ostavku. Uzelac je dao podršku Vladinoj odluci da prepusti MOL-u upravljanje Inom i otkupi plinski biznis, jer nije našao razlog da glasa drugačije.
– Iz prezentacija i rasprave stekao sam dojam da nešto moramo napraviti logikom prethodnog ugovora, dakle, nešto se kao mora napraviti, zapravo mora bez kao i pitanje je bilo što je u interesu RH. Spašavali smo što se spasiti dade, ispričao je Uzelac. Naravno, u trenutku donošenja te odluke, Uzelac je smatrao da je ona u interesu Hrvatske i njenih građana. Nije se mogao sjetiti da je prezentacija, kakva je bila predočena članovima Vlade, bila prikazana i HDZ-ovim koalicijskim partnerima.
Jučer je svjedočio i Jozo Petrović, bivši član uprave Ine i današnji privatni poslovni savjetnik koji, među ostalim, posluje i s mađarskim MOL-om. Petrovića je ključni USKOK-ov svjedok Robert Ježić opisao kao osobnog savjetnika MOL-ovog čelnika Zsolta Hernadija i osobu koja je možda posvjedočila da Hernadi Sanaderu objašnjava kako će mu isplatiti 10 milijuna eura.
– Sjećam se da smo se nakon desetak minuta od izlaska iz Vlade vratili na poziv Sanadera, jer to nije bilo uobičajeno. Kad smo ušli u kabinet, Sanader je rekao da opet ima problem s Diokijem i etanom i da to pomognemo riješiti. Zadržali smo se možda minut i pol ili dva, rekao je Petrović. Prije toga, sreli su Ježića dok su napuštali zgradu Vlade, što se poklapa s Ježićevim iskazom. No, iako tvrdi da je vidio i čuo Ivu Sanadera da intervenira za Dioki, Petrović nema drugih saznanja da je Ježić utjecao na Inu preko bivšeg premijera.
Suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL nastavlja se danas, kad bi trebali svjedočiti bivši predsjednik Sabora Luka Bebić i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.