Iz Kine uvezli 10 milijuna dolara robe, izvezli 50.000 dolara!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Hoće li Gženica povećati izvoz u Kinu?

Nakon što je direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić najavila kako bi potpisivanje ugovora s Kinezima trebalo pojačati i cargo promet prema Kini, u Županijskoj komori Zadar provjerili smo kolika je uopće razmjena robe s ovom zemljom. Naime, ugovor s kineskom aviokompanijom Hainan Airlines otvara velike mogućnosti izvoza robe u Kinu, što je kao jedan od ciljeva projekta s Kinezima naglašeno i na potpisivanju ugovora u Pekingu.

Zračni most s Kinom jednom tjedno omogućio bi veći izvoz robe, oosbito prehrambene, koja bi na ovaj način dolazila mnogo svježija na kineske stolove. Charteri do Pekinga omogućili bi i izvor robe tvrtkama izvan Zadarske županije koje bi svoj teret u rekordnom roku dovezle autocestom do Zemunika ili od početka travnja preko luke Gaženica.

Izvoz zanemariv

No, brojke što smo ih dobili u Komori iznenadit će svakog tko zaključi kako je ugovor s Kinom velika prilika zadarskim gospodarstvenicima. Naime, oni su i dosad pokazali vrlo malo zanimanje za izvoz u Kinu, dok je uvoz iz te zemlje višestruko veći. Cjelovite podatke Županijska komora Zadar trenutačno ima za 2013. godinu, a za proteklu još se čekaju podaci Državnog zavoda za statistiku. Zadarska županija tako je 2013. godine iz Kine uvezla robe u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna dolara, a izvezla samo 50.000! Frapantan je ovo podatak koji pokazuje da je izvoz u Kinu zanemariv u odnosu na uvoz, a još je nevjerojatniji podatak da je riječ o svega nekoliko pošiljki.

Direktor Komore, Denis Ikić, kaže nam kako je riječ uglavnom o izvozu svježe tune, i to u vrlo malim količinama:

- Tuna je te godine izvezena u vrijednosti od samo 25.000 dolara, jer je jako mali broj firmi zainteresiran za izvoz u Kinu. Riječ je o malim količinama, stoga i ovako malim iznosima. Mnogo se više uvozilo iz Kine, što pokazuju i brojke za 2012. i 2013. godinu po kojima je izvoz u ovu daleku zemlju zasad potpuno zanemariv u odnosu na uvoz - kaže Ikić.

Najviše izvozili tunu

Tu dolazimo do još jednog apsurda, a taj je sljedeći: dok u Kinu izvozimo svježu tunu, istodobno - uvozimo smrznutu! Tako županija koja je nadaleko poznata po uzgoju tune koja je među najtraženijima u svijetu, u isto vrijeme uvozi tu robu, a glavni je razlog, naravno, niža prodajna cijena. Svjedoci smo kako se na policama trgovačkih centara roba iz Kine prodaje po mnogo manjim cijenama nego ova domaća, a to je očito i cilj tvrtkama koje uvoze iz Kine.

Osim tune, kažu u Komori, u Zadarsku županiju najviše su se uvozile grdobine, fileti, sjeme konoplje, te vrećice polimera. Uvoz je, dakle, i po vrstama robe puno raznolikiji od izvoza.

No, podaci o prometu robe s Kinom za 2012. još su nevjerojatniji - te je godine u našu županiju iz Kine uvezeno robe vrijedne sedam milijuna dolara, a uvezeno za samo 25.000 dolara!

No, da je naša županija tek preslika situacije na nacionalnoj razini kazuju i podaci o prometu s Kinom za 2013. godinu. Tada je, naime, Hrvatska iz Kine uvezla robe u ukupnoj vrijednosti od 770 milijuna dolara, a izvezla 76 milijuna.

Gaženica donosi veći izvoz

Za razliku od turističkog, robni promet s Kinom očito nam ne cvate. No, situaciju bi, kaže Ikić, trebala promijeniti nova luka Gaženica koja otvara nove šanse za plasman proizvoda u ovu daleku zemlju:

- Brojke pokazuju da izvoz u Kinu ne može biti skromniji nego je. Vrlo malo tvrtki iz naše županije izvozi, no osim ugovora o zračnim linijama s Kinom, nove šanse daje infrastruktura koju ćemo dobiti u Gaženici. Distributivni centar u srednjoročnoj budućnosti svakako će omogućiti i veći izvoz u Kinu - zaključuje Ikić.

Srećom, turistički promet s Kinom počeo nam je cvjetati jer osim gostiju kojih čitave zime viđamo na zadarskim ulicama, Hainanovi charteri uskoro će vlasnike apartmana osigurati dovoljnim brojem noćenja, pa s pravom možemo reći kako bi i iduća predsezona mogla donijeti odlične rezultate.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno