Gradonačelnik Župan predstavljanje svoga rada prepustio zamjeniku Mijiću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Siniša KLARICA
Oporba je zaključila kako je u Gradskom vijeću Obrovca važno tko predlaže laureate za nagrade, a ne koga predlažu

Petnaesta sjednica Gradskog vijeća Obrovca počela je izvješćem gradonačelnika o radu u drugoj polovici 2015. Po običaju, izvješće u pisanom obliku nije predstavljeno vijećnicima te ga je, umjesto odsutnog gradonačelnika Ante Župana, pročitao njegov zamjenik Stanko Mijić.

Tome se usprotivio oporbeni vijećnik Marko Klanac koji je ustvrdio da Mijić, koji je zamjenik gradonačelnika iz redova srpske manjine, ne može u ovom slučaju mijenjati gradonačelnika nego to može isključivo činiti prvi zamjenik Grgo Šoša. No, Mijić je rekao da ga je Šoša zamolio da ga zamijeni zbog bolesti, a predsjednik GV-a Marin Klanac je dodao kako će pročitano izvješće ionako ući u zapisnik sa sjednice, a ponovljeno je i kako prema Ministarstvu uprave gradonačelnik Ante Župan ne mora davati izvješće u pisanom obliku. Tako je Mijić brzinski "izrecitirao" što se to u Obrovcu radilo počevši s projektom energetske obnove zgrada.

Mijićeva recitacija

- Završena je obnova na četiri zgrade, a u tijeku je obnova zgrade u Obrovcu sa poslovnim prostorom i devet stambenih jedinica. U realizaciji je projekt nove katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga za naselje Obrovac, završeno je snimanje i čeka se početak izlaganja. Započeli smo s aktivnostima Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada Obrovca. Nastavili smo sa izradom projektne dokumentacije za izgradnju glavne prometnice kroz Karin; vodovoda u Kobljanima, vodovoda u Bilišanima, pročistač otpadnih voda u Obrovcu i sanaciju odlagališta otpada Kljakovača. Završena je prva faza izgradnje groblja u Gornjem Karinu i pripremamo se za sljedeću fazu. Uz pomoć Hrvatskih voda izgrađen je vodozaštitni zid u Obrovcu na desnoj obali, uzvodno od mosta, čime je trajno riješen problem poplavljivanja tog dijela grada. Izdana je građevinska dozvola za vjetroelektranu snage 48 MW u Zelengradu čime se proširuje postojeće polje. Nastavljen je Program pomoći u kući starijim osobama, u suradnji sa nadležnim ministarstvom, u okviru kojeg se redovito pruža pomoć za sto staračkih samačkih domaćinstava. Program sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih, Zadarska županija, Grad Obrovac i Općina Jasenice. Nastavili smo davati pomoći za novorođenu djecu, pomoć za pokrivanje pogrebnih troškova i pomoć najugroženijim obiteljima. Programe i rad Pučkog otvorenog učilišta i ostalih udruga u kulturi financirali smo sa 313.000 kuna. Za predškolski odgoj djece i rad dječjeg vrtića 'Obrovac', koji je za roditelje besplatan, u ovom razdoblju izdvojili smo 568.000 kuna. Dajemo stipendije za sve redovite studente kojih je u ovoj godini 55. U sferi sporta sufinanciran je rad NK Zrmanje, Malonogometnog kluba 'Kruševo' i Taekwondo kluba 'Obrovac', iščitao je izvještaj gradonačelnika Župana njegov zamjenik Stanko Mijić.

Dvije godišnje nagrade

Drugi prijepor stvorio se oko dodjele javnih priznanja Grada Obrovca. Naime, Gradsko vijeće nije priznalo cijeli niz prijedloga, a godišnje su nagrade dobili nekadašnji direktor zadarske filijale Croatia osiguranja Marijan Vrkić te bivši potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac.

Predsjednica povjerenstva Đurđica Roupec pročitala je obrazloženja koja se ukratko svode na to da je Marijan Vrkić dugogodišnji je prijatelj gradonačelnika Ante Župana i osoba koja je pomogla svakom Obrovčaninu koji se Vrkiću obratio za pomoć. Slobodan Uzelac, čulo se u obrazloženju, lobirao je za vrijeme svog potpredsjedanja Vladom RH za mnoge obrovačke projekte.

- Gdje su ti projekti? Ja ih ne vidim. Je li Uzelac dobio nagradu zato što je pomogao u kupovini vijećnika HSLS-a kad je vlasti nedostajao taj jedan glas? Mislim da trebamo prestati svake godine davati nagrade ljudima koji nemaju veze s Obrovcem, rekao je Marko Klanac, dodajući da je u Gradskom vijeću Obrovca važno tko predlaže laureate, a ne koga predlažu.

Raspodjela novca

Gradsko vijeće Obrovca podijelilo je i 48.000 kuna političkim strankama koje su ušle u vijeće. Najviše je dobio HDZ, za svoja četiri člana 14.769,24 kuna. Tri člana SDSS-a uprihodila su svojoj stranci 11.076,93 kuna. HSLS je za dva svoja vijećnika dobio 7.384,62 kuna, dok su za jednog vijećnika DPS, SDP, te nezavisne liste Minje Anića i Ivana Matića dobile po 3.692,31 kuna. Unutarstranačkim dogovorom, Dragoslava Veselinovića, na mjestu potpredsjednika GV Obrovca zamijenio je Milan Milić.

Indeksom 92, ostvaren je program održavanje komunalne infrastrukture Grada Obrovca u prošloj godini. Od planiranih 3.365.400 kuna utrošeno je 3.097.313 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno