Sva djeca trebaju imati pravo naučiti čitati i pisati

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Svaki razred dobio je zadatak proučiti po jednu karakteristiku značajnu za Afriku

U bibinjskoj Osnovnoj školi Stjepana Radića jučer je prigodnim programom nastavljena prezentacija i promidžba humanitarnog projekta "Škole za Afriku" koji je započet početkom školske godine, nastavljen tijekom Došašća ili Adventa te izuzetno uspješnim Božićnim sajmom.

Izgradnja i opremanje škola u Burkini Fasso

- Naša škola sudjeluje u UNICEF-ovu projektu "Škole za Afriku" čiji je cilj pomoći u obrazovanju djece u siromašnim zemljama te potaknuti učenike da cijene ono što imaju: dobre i dostupne škole, kvalitetne nastavnike i primjerene uvjete obrazovanja, kazala je Mirka Sikirić, ravnateljica OŠ Stjepan Radić, dodajući kako prikupljaju sredstava za UNICEF-ovu akciju izgradnje i opremanja škola u Burkini Fasso.n

A kako sve ne bi ostalo samo na novčanoj pomoći, odlučili su s učenicima nižih razreda istražiti afrički kontinent i upoznati njegove zanimljivosti.

- Cilj ove akcije nije samo prikupiti donacije, već i potaknuti ostale na ovakve ili slične humanitarne akcije. Učenici su pokazali kako je potrebno malo da bi se napravilo jako puno za one koji nemaju, rekla Sikirić, istaknuvši kako postoje područja Afrike u kojoj svako treće dijete ne može ići u školu.

- Na tom području oko 45 milijuna djece ne mogu steći novo znanje i nove prijatelje u školi, govori Sikirić naglašavajući kako je svaki razred dobio zadatak proučiti po jednu karakteristiku značajnu za Afriku, a svoja istraživanja su prikazali na zajedničkoj tematskoj priredbi.

U Africi je za jednogodišnje školovanje jednog djeteta potrebno 750 kuna. Tim iznosom plaća se godišnja školarina, potreban pribor i jedan topli obrok dnevno.

- Obrazovanje je temeljno pravo svakog djeteta. Nigdje u svijetu djeca nisu zakinuta za to pravo kao u Africi. Sva djeca trebaju imati pravo naučiti čitati i pisati, naglasila je ravnateljica, dodajući kako je sretna kada naiđe na razumijevanje, kada djeca i roditelji u Bibinju otvore srce, spremni pomoći.

Bogat tematski program

- U moru sumornih priča, u vrijeme ekonomske krize, ratova ili prirodnih katastrofa, unatoč svemu, ljudskosti, srećom, još uvijek ima, zaključila je Sikirić.

Na kraju programa svaki je razred uručio štedne kasice koordinatorici školskog programa "Škole za Afriku" prof. Dragani Švenjak, školskoj psihologinji.

- Prikupljeni novac će se uplatiti na žiro-račun hrvatske podružnice UNICEF-a, poručila je Švenjak.

Na tematskom programu u atriju škole je održano: "Osobitosti Afrike", prezentacija učenica 6. razreda Ane Šimunić i Laure Sikirić, mentorica prof. geografije Marija Mrkić; "Simama ka", glazbeno - plesna točka učenika 1.a i 1.c razreda, mentorice prof. Dijana Budiša i prof. Bruna Vraničić Vujević; "Flora i fauna Afrike", prikaz plakata i radova učenika 2.a i 2.b razreda, mentorice prof. Iva Režan i Ljilja Delija; "Maske", prezentacija i modna revija učenika 1.b razreda, mentorica prof. Dijana Spahija; "Afrika"; prezentacija mladih misionara-učenika 3. razreda: Antonia, Tereza, Ivan i Josip, mentorica Ružica Anušić, vjeroučiteljica - savjetnica; "Obiwisana sana", pjesma malog školskog zbora, učenici 3. i 4. razreda, uvježbala Sanja Božović, učiteljica glazbene kulture; "Afrički nakit", izložba nakita kojeg su izradili učenici 3.a, b, c razreda, mentorice: Jordana Sikirić, Ivana Sorić i Bernardica Šindija; "Afričke zastave i nošnje", plakati i prezentacija učenika 4.a i 4. b razreda, mentorice: Nada Režan i Natalija Kero.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno