Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Čak 200 Zatonjana tuži državu tražeći povrat zemljišta oduzetog za vojarnu

15.03.2017. 23:00
Čak 200 Zatonjana tuži državu tražeći povrat zemljišta oduzetog za vojarnu


Ministar Goran Marić tvrdi kako u njegovu ministarstvu još uvijek ne znaju za što će se upotrijebiti vojarne Šepurine. Prije negoli se bilo što pokrene, Ministarstvo će oformiti jedan stručan tim u kojemu će biti i predstavnik Grada Nina, priča Emil Ćurko, gradonačelnik
Naših 200 mještana Zatona pokrenulo je sudski spor, parnicu s državom, kako bi im se povratilo oduzeto zemljište na prostoru bivše vojarne Šepurine. Mnogi naši mještani, nakon objave da će Hrvatska gospodarska komora zainteresiranim svjetskim ulagačima predstaviti taj budući mega turistički projekt na sajmu nekretnina MIPIM u francuskom gradu Cannesu, strepe i uhvatila ih je panika. Mnogi, ne samo iz Zatona, već iz cijelog svijeta zovu me neprestano da im pružim informaciju što se to događa, rekao je nezavisni vijećnik Umbert Peša iz Zatona na sjednici Gradskog vijeća Nina održanoj u srijedu navečer.
Umbert Peša je gradonačelnika Emila Ćurka (HDZ) pitao je li gradska delegacija išla u Zagreb u Ministarstvo državne imovine vidjeti što se kani učiniti s prostorom Šepurina, kako je to gradonačelnik vijećnicima obećao na predzadnjoj sjednici. Ćurko je potvrdio kako se izaslanstvo Grada, u kojem je, osim njega, bili njegova zamjenica Dalija Pavlović- Peroš i pročelnik za komunalna pitanja Jozo Mustać.
Ministar će se sastati s Ninjanima
– Sastali smo se osobno s ministrom Goranom Marićem. Po onome što nam je kazao osobno ministar, u njegovom ministarstvu još uvijek ne znaju za što će se upotrijebiti vojarne Šepurine. Prije negoli se bilo što pokrene, Ministarstvo će oformiti jedan stručan tim u kojemu će biti i predstavnik Grada Nina. Ministar se sprema za koji dan doći u posjet Zadarskoj županiji, kada će doći ovdje s nama razgovarati na navedenu temu. Mi smo ga upoznali s bivšim i postojećim stanjem na terenu vojarne, pojasnio je Ćurko, dodajući kako su Mariću ujedno skrenuli pozornost i na problem bivše ninske Ciglane.
– Zadovoljan sam Vašim odgovorom u potpunosti, ali bih ipak želio da nam kažete Vaš stav o predstavljanju projekta Šepurine u Cannesu. Ako se nešto radi, gdje je tu zatonski Mjesni odbor da informira ljude. Je li Ured Turističke zajednice Zaton mjerodavan više nego Vijeće MO-a da daje informacije, zapitao se Peša, kojem je gradonačelnik odgovorio kako odgovorno s ovog mjesta može potvrditi da se nikome ne radi ništa iza leđa, niti će Gradska uprava takvu rabotu dozvoliti.
– I mi smo u Gradskoj upravi putem medija dobili tu informaciju o Cannesu. Odmah smo reagirali nazvavši ministarstvo i ministra Marića, koji nam je decidirano poručio da ministarstvo nema ništa s navedenom prezentacijom. Za ministra Marića samo mogu potvrditi da ima odličan pristup i da želi se angažirati oko ovog pitanja kad za njega dođe vrijeme. U Hrvatskoj ovog trena ima preko stotinu ovakvih projekata i kad će se oni rješavati, to mi sada ne znamo, pojasnio je Ćurko.
I oporba podržala gradsku vlast
Njegove riječi je potvrdila i dogradonačelnica Dalija Pavlović Peroš, koja je ujedno i direktorica Ureda TZ-a Zaton.
– I ja sam stalno u Uredu TZ-a primala upite naših sumještana što se to planira u Šepurinama. Svima sam prenijela informaciju koju smo dobili od ministra. Opet ćemo za koji dan kontaktirati ministarstvo, kako bi bili spremni ljudima dati najnovije informacije, ako ih naravno bude, rekla je zamjenica gradonačelnika.
Drugi zatonski vijećnik Dragan Peša (HDZ), potaknut prvenstveno izlaganjem Umberta Peše, istaknuo je kako se radi u nizu o 470.000 metara četvornih zemljišta, koje je u jednoj parnici te ostalog zemljišta u drugoj parnici.
– Mi zajedno s Gradskom upravom i MO podržavamo bezrezervno naše ljude. Ovo su za mene oprečne informacije i ne treba se s njima opterećivati. Prvi je na potezu sud, a nema smisla da mi sad trčimo između suda i vlasnika parcela, ustvrdio je Peša.
Predsjednik vijeća Ćurjurić je ustvrdio da Hrvatska gospodarska komora nije Vlada RH, dodajući da je dobro da se priča o vojarni Šepurine, jer će se kako je kazao nešto od toga pozitivno ¨izleći¨. Ostalo vijećnici, koji su također sudjelovali u raspravi, Veljko Šalov (MODES) iz Nina te njegov sugrađanin Endo Sipina (SDP) bezrezervno su se stavili na stranu mještana Zatona, dajući potpunu podršku vodstvu Grada na pravednom, transparentnom i demokratskom rješavanju pitanja Šepurina.