U nedjelju otkrivanje Stepinčevog kipa, obrovački Srbi negoduju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Josip 21. stoljeća, naziv je kipa blaženog Alojzija Stepinca koji će u nedjelju biti otkriven u Obrovcu. Autor kipa je mladi hrvatski umjetnik Vid Vučak iz Donjeg Čuča kod Velike Gorice. Kip je izrađen u bronci i veličine je dva i dvadeset metara na postolju visine osamdeset centimetara. Predstavlja zatočenog Stepinca u Krašiću, koji šeta ograničenim prostorom i podiže ruku na blagoslov svima koji mu dolaze da ga susretnu, podrže, zatraže savjet i blagoslov. Vjetar koji vitla njegovu reverendu predstavlja teško vrijeme u kojem je blaženik vodio Crkvu u Hrvata. Na licu mu se očituje izuzetna smirenost i radost koja proizlazi iz njegovog životnog gesla: „U tebe se Gospodine uzdam" i „Moja je savjest čista".

Blaženi kardinal Stepinac često se utjecao u sv. Josipa, kojeg je Hrvatski sabor 1687. proglasio nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva.

No, u djelu srpskog pučanstva taj događaj izazvao je negodovanje. Kako SSDS u Gradu Obrovcu sudjeluje u vlasti, za komentar smo upitali zamjenika gradonačelnika iz redova srpske zajednice Stanka Mijića.

- Priznajem, primio sam dosta poziva i negodovanja Srba koji žive na ovom području. Rekao bih u ovom trenutku da je postavljanje kipa isključivo stvar crkve i njihova odluka. Mislim da je sve to previše ispolitizirano. O postavljanju kipa Alojzija Stepinca nismo raspravljali niti u gradskoj vlasti niti na Gradskom vijeću. Da kojim slučajem kip postavlja lokalna samouprava, onda bi vlast u Obrovcu bila prava adresa za upućivanje nezadovoljstva. Ono što ja vidim jest da se previše oko toga ispolitiziralo. Složenost tog pitanja uvidio je i sam papa Franjo kad je odlučio da o tome pita i Pravoslavnu crkvu. Mislim da je ta njegova inicijativa u interesu zajedništva i približavanja dviju crkava. Ne želim uzlaziti u daljnje analize jer bi to značilo upuštati se u totalnu politizaciju svega, rekao je zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić.

Kip će u nedjelju u 10 sati blagosloviti zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji će i predvoditi euharistijsko slavlje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Bizmark1
" Rekao bih u ovom trenutku da je postavljanje kipa isključivo stvar crkve i njihova odluka. Mislim da je sve to previše ispolitizirano. O postavljanju kipa Alojzija Stepinca nismo raspravljali niti u gradskoj vlasti niti na Gradskom vijeću ". Kad jedan zamjenik predsjednika opstine govori ovako , Sta onda moze jedna op opstina ( stanovnici ) ocekivatiod njega. To nije postavljeno na crkvenom posjedu, vec na javnom mjestu. Za takve stvari na javnom mjestu treba uvijek odobrenje.Ili hocete reci crkva je izvan zakona.