Dodatnih 10 Kiowa stiže u Zemunik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SAD PONUDILE NOVU DONACIJU
Riječ je zapravo o nabavci helikoptera koji bi se koristili za pričuvne dijelove, a ne o helikopterima kojima bi se dopunila sadašnja eskadrila borbenih helikoptera
Helikopteri Kiowa

U sklopu projekta opremanja HRZ i PZO-a helikopterima OH-58D Kiowa, američka strana ponudila je kao donaciju dodatnih 10 helikoptera. Helikopteri bi se koristili za pričuvne dijelove.

Rastavljanje navedenih helikoptera provest će američka strana u SAD- u, a odabir dijelova koji će se o trošku američke strane isporučiti u Hrvatsku, provest će hrvatski stručni tim tijekom svibnja. Time bi trebao biti riješen veliki problem održavanja i remontiranja helikoptera koji se više ne proizvode. Američka vojska koja je koristila Kiowe, ocijenila ih je 2013. kao neperspektivne letjelice i preskupe u sklopu tadašnjeg rezanja proračunskih troškova. Postojeći helikopteri su ponuđeni zemljama saveznicama. Naime, osnovni jurišni helikopter Oružanih snaga SAD-a je AH-64 Apache koji se dosad dokazao na ratištima. Hrvatska je dobila inačicu OH-58Ds Kiowa iz portfelja 82. zračno desantne divizije iz Fort Bragga, „hometowna“ Zelenih beretki.

Nabavka 16 Kiowa koštala je 34,8 milijuna dolara od čega je vlada Sjedinjenih Američkih Država izdvojila 20,1 milijuna dolara. Hrvatski porezni obveznici platili su Kiowe 14,7 milijuna dolara te PDV u iznosu 13,5 milijuna dolara kojeg je MORH morao uplatiti u državnu blagajnu. U MORH-u su se potrudili da cijeli posao pokažu kao izuzetno povoljan jer je realna cijena nabavke ovih helikoptera, uključujući trenažere i potporu, oko 220 milijuna američkih dolara. No isprva Hrvatskoj nije isporučeno glavno oružje koje Kiowe čini itekako opasnim potencijalnim agresorima. Riječ je o protuoklopnim raketama AGM 114 Hellfire, čija se nabavna cijena kreće oko 125.000 dolara po komadu. Prema ministru financija nabava raketa iznosi 3.067.378 američkih dolara, odnosno 19.723.875,49 kuna, što je iznos bez PDV-a. PDV iznosi 4.930.968,87 kuna. Dakle ukupne obveze za nabavu rakete iznose 24.654.844,36 kuna. Prema proračunskim projekcijama, te rakete bi trebale stići ove godine.

No prema neslužbenim informacijama, osnovni problem ove nabavke bit će kvaliteta ponuđenih rezervnih dijelova i prilagodba hrvatskim inačicama Kiowa. Hrvatske Kiowe su jedan od hibrida Bellovog 206 A JetRangera. Inačica 206 B se niz godina eksploatira u Hrvatskoj kao školski helikopter u OSRH ili letjelica MUP-a RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)