I u Zadru raste potražnja za bezreceptnim lijekovima

Slika korisnika valentinam
SAM SVOJ LIJEČNIK
Kad je riječ o bezreceptnim lijekovima najčešće kupci traže lijekove koji sadrže kombinaciju paracetamola, ibuprofena i askorbinske kiseline odnosno proizvoda za ublažavanje simptoma gripe i prehlade. Pri odabiru artikla gleda se cijena, pa se većina pacijenata odlučuje za jeftiniji proizvod, kažu u jednoj zadarskoj ljekarni
Ilustracija
Većina pacijenata odlučuje se za jeftinije preparate

U pet godina u Hrvatskoj je udvostručena potrošnja bezreceptnih lijekova u ljekarnama na koje građani godišnje potroše pola milijarde kuna, podatak je koji je ovih dana iznijela Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). To znači da građani sve više postaju sami svoji liječnici, što svjedoči o brizi za zdravlje na kojem se, čini se, ne štedi, barem kada su u pitanju lijekovi za što brže ozdravljenje od virusnih oboljenja, koji su i najprodavaniji.

Kupcio osvješteniji o nuspojavama

No, pri kupnji bezreceptnih lijekova ipak se, doznajemo u zadarskim ljekarnama, biraju jeftiniji preparati, a posebno se tijekom zimskih mjeseci poseže za pripravcima protiv prehlade i gripe, dakle čajevima, sirupima, kapima i sprejevima za nos, te lijekovima za snižavanje temperature.

- Kad je riječ o bezreceptnim lijekovima najčešće kupci traže lijekove koji sadrže kombinaciju paracetamola, ibuprofena i askorbinske kiseline odnosno proizvoda za ublažavanje simptoma gripe i prehlade. Pri odabiru artikla gleda se cijena, pa se većina pacijenata odlučuje za jeftiniji proizvod, kažu u jednoj zadarskoj ljekarni gdje dodaju da su među bezreceptnim proizvodima koji su među najprodavanijima u svako godišnje doba vitaminski pripravci odnosno dodaci prehrani, posebno vitamin C i pripravci željeza.

Da raste potražnja za bezreceptnim lijekovima potvrđuju i u drugim zadarskim ljekarnama, te kažu kako su kupci sve osvješteniji o mogućim nuspojavama i kada je riječ o proizvodima koji se kupuju bez recepta.

- Posebno se zanimaju ako je proizvod namijenjen djeci i pitaju može li njegovo korištenje izazvati nuspojave, dodaju još ljekarnici.

Brža dostupnost lijeka

Inače, oko 1.380 kuna, prema izvješću HALMED-a svaki Hrvat na godinu potroši na lijekove bez recepta, što je ukupno oko pola milijarde kuna. Izdavanjem lijekova bez recepta pacijentima se osigurava brža dostupnost lijeka jer ga mogu kupiti bez prethodne posjete liječniku, ali pod uvjetom da lijek zadovoljava stroge uvjete za takav način izdavanja i uz nužnu stručnu procjenu magistra farmacije.

Prije nekoliko godina razvila se u hrvatskoj javnosti polemika mogu li se bezreceptni lijekovi prodavati i u trgovačkim centrima i trgovinama u okviru specijaliziranih prodavaonica, čemu se usprotivila ljekarnička struka, ali i dio javnosti. Naime, prodaja lijekova zahtijeva strogi i stručni nadzor i ne bi se smjela prepustiti slobodnoj prodaji uz nazočnost samo farmaceutskog tehničara ili, još gore, on-line prodaji jer je lijek specifičan proizvod bez obzira uzima li se na recept ili ne. Upravo zbog roga, magistar farmacije pacijentu može uskratiti izdavanje bezreceptnog lijeka ako stručno procjeni da bi time mogao ugroziti svoje zdravlje.

Bezreceptni lijekovi, koji se još nazivaju OTC lijekovi (od engleskog „Over The Counter“ – „ s druge strane recepture“ ili drugim riječima „preko pulta“), regulirani su zakonodavstvom lijekova i podliježu strogo reguliranom postupku davanja odobrenja pri Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Prilikom odobravanja lijekova HALMED određuje i način izdavanja lijeka odnosno može li lijek biti izdan bez liječničkog recepta ili mora imati receptni status

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
Biti sam svoj lijecnik znaci ne kupovati kemijske proizvode!!! Ibuprofen spada u 10 zabranjenih otrova, kapi za nos unistavaju nosnu sluznicu... Proljece je...iskoristite prirodu za svoje zdravlje!!! Izleti, hodanje, maslacak posvuda: lijeci sve!!!Njegov korijen lijeci jetru...sad je vrijeme i medvjedjeg luka kojeg se cesto zamijeni listom Đurđice. List medvjedjeg luka je mekan, svijetlije boje nego onaj otrovni i mirisi po luku, a onaj drugi je bezmirisan...Protiv temperature ekspresno djeluju oblozi od vode s mmalo kvasine...cuvajte djecu!