Pešut će uplatiti Caritasu novac zbog "nametljivog ponašanja"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OKONČAN SUDSKI POSTUPAK SA SINOVČIĆEM
Gradskog pročelnika Marija Pešuta, kojega je Sinovčić tužio zbog "nametljivog ponašanja", još jedan Sinovčićev nedolazak razljutio je, te je obrana predložila okončanje postupka
Mario Pešut, gradski pročelnik za socijalnu skrb

Nakon što su Rena Sinovčića na zadnjem ročištu na Općinskom sudu u Zadru "vremenske neprilike" spriječile u dolasku, ovoga puta u tome ga je spriječilo "rješavanje životne situacije" zbog koje je otišao u inozemstvu i otud se jučer javio sucu Domagoju Kurobasi koji je prenio njegovu ispriku.

No gradskog pročelnika Marija Pešuta, kojega je Sinovčić tužio zbog "nametljivog ponašanja", još jedan Sinovčićev nedolazak razljutio je, te je obrana predložila okončanje postupka. Pešutov odvjetnik kazao je kako je ovo Sinovčićev već šesti ili sedmi nedolazak na ročište za koje se u pravilu opravdava "putovanjima u inozemstvo".

"Nametljivo ponašanje"

Riječ je o postupku pokrenutom još 2013. godine kada je Sinovčić Pešuta prijavio policiji, a oni su na temelju njegova iskaza pokrenuli izvide. Općinsko državno odvjetništvo protiv Pešuta je podiglo optužnicu, a u njoj se navodi kako je Pešut u razdoblju od 18. rujna do 28. studenog 2013. godine Sinovčiću poslao 27 SMS poruka na njegov mobilni broj "prijetećeg i uvredljivog sadržaja u kojima ga je, između ostalog, nazivao pimpek, guzičar, te ga pozivao da mu se javi da se nađu, da ga se ne boji, da mu želi pomoći, da mu je.. mater u gubicu, te ga telefonski pozivao, ali se Sinovčić nije javljao".

Sve je to, prema navodima optužnice, kod Sinovčića izazvalo osjećaje uznemirenosti, nemira i nelagode te je Općinsko državno odvjetništvo procijenilo da je riječ o kaznenom djelu protiv osobne slobode, odnosno nametljivom ponašanju. Dosad nije provedena niti jedna rasprava jer se Sinovčić nije pojavljivao na sudu, a jedan jedini put kad se pojavio, raspravi se nije odazvao Pešut. Na zadnjem ročištu 27. veljače ove godine Sinovčića ponovno nije bilo te je novo održano jučer.

"Ovo je agonija"

Optužnicu je jučer zastupao Igor Vulić, zamjenik općinskog državnog odvjetnika, a sudac Kurobasa na početku ročišta započetog u 9.30 sati najprije je obrazložio Sinovčićev nedolazak:

- Oko 9.15 sati danas telefonom je nazvao Reno Sinovčić navodeći da je trenutačno u inozemstvu radi rješavanja životne situacije, ističući pritom da je pokušao o tome jučer obavijestiti sud telefonom, no da mu to nije uspjelo. Naveo je da će biti u mogućnosti pristupiti sudu nakon iduće srijede, kazao je Kurobasa.

Ovo obrazloženje nije se svidjelo zastupniku Odvjetništva, ali ni Pešutovu branitelju Robertu Izidoru Majiću koji je primijetio: "Da, netko je nazvao, ali kako mi znamo tko je to". Sudac je odgovorio da je po glasu vidio da je to Sinovčić.

Pešutov branitelj predložio je okončanje postupka napominjući kako "postoji mogućnost da optuženi uplati u dobrotvorne svrhe određeni iznos, a kroz spis se vidi da je već bilo govora o tome". Pešut je pak dodao:

- Da, oštećenik je zatražio da uplatim 5000 kuna, ali ja tada nisam pristao. Meni je sve ovo skupa postalo mučno, mediji izvještavaju, i jutros sam popio jedan normabel, pa što se mene tiče, platit ću Caritasu 5000 kuna. Ja sam žrtva cijele priče i ako će plaćanje prekinuti ovu agoniju, pristajem. Vi više nećete morati zakazivati rasprave, Reno će dobiti zadovoljštinu, a Caritas novac, poručio je Pešut sudu.

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika složio se kako "nema tehničke prepreke ako je gospodin Pešut voljan to napraviti", pa za 15 dana slijedi još samo dogovor oko tehničkog izvođenja ovog postupka.

ODO: Ovo je potcjenjivanje svih nas ovdje, ali smo nemoćni

Obrazlažući još jedan Sinovčićev izostanak sa rasprave, sudac Domagoj Kurobasa pitao je zamjenika općinskog državnog odvjetnika, Igora Vulića, "što on predlaže", na što mu je ovaj bez okolišanja odgovorio:

- A što ću predložiti s obzirom da ovo već predugo traje? Malo je smiješno opravdanje da jučer nije mogao dobiti sud. Ovo je potcjenjivanje svih nas ovdje, ali smo nemoćni, odgovorio mu je Vulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno