Pogledajte tko je predložen za priznanja Zadarske županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PET NOMINACIJA ZA ŽIVOTNO DJELO I 22 ZA GODIŠNJE NAGRADE
Za životno djelo predloženi su Konstantin Kostov (područje kulture), Lili Lončar (područje socijalne skrbi), dr. Martin Mikecin (područje humanitarnog zdravstvenog djelovanja), dr. Marko Prenđa (područje zdravstva, socijalne skrbi i športa) i posthumno Tomislav Ivčić, no prijedlog je stigao izvan roka
Zgrada Zadarske županije

Na javni poziv za dostavu prijedloga za dodjelu priznanja Zadarske županije objavljen 11. siječnja 2018. godine i to za Nagradu za životno djelo i dodjelu Godišnje nagrade, stiglo je ukupno 27 prijedloga od čega pet za životno djelo (jedan izvan roka) i 22 za godišnju nagradu.

Za životno djelo predloženi su Konstantin Kostov (područje kulture), Lili Lončar (područje socijalne skrbi), dr. Martin Mikecin (područje humanitarnog zdravstvenog djelovanja), dr. Marko Prenđa (područje zdravstva, socijalne skrbi i športa) i posthumno Tomislav Ivčić, no prijedlog je stigao izvan roka.

Prednjači sport

Za dodjelu godišnje nagrade predloženi su: Boksački klub „Bandits“ Zadar (područje športa), Dragan Troskot (naročit pothvat u području zaštite i spašavanja i humanitarnog rada) Malonogometni klub Futsal „Super chicks“ (područje sporta), Zavičajni klub „Janko Mitrović“ Zelengrad (područje kulture), Podružnica Hrvatskog centra za razminiranje Zadar (područje zaštite i spašavanja i humanitarnog rada), 93. Zrakoplovna baza hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (područje zaštite i spašavanja i humanitarnog rada), Društvo crvenog križa Zadarske županije (područje humanitarnog rada i zdravstvene djelatnosti), Milan Nimac, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Benkovac (područje humanitarnog rada), Ivan Ražov (područje humanitarnog rada), Matea Čerina (područje športa), Izvorna pjevačka skupina „Sokolovi“ Ravni kotari (područje kulture), Mladen Ušković (područje brodogradnje), Radoslav Bobanović i Željko Baradić (područje gospodarstva i zaštite okoliša), Ivan Jakić (područje športa), Vatrogasna zajednica Zadarske županije (područje zaštite i spašavanja), Društvo športske rekreacije „Relaks“ Zadar (područje sporta i rekreacije), Luka Modrić (područje športa), Pomorska škola Zadar (područje obrazovanja), Borut Gatara (područje sporta, tjelesna kultura, turizam), Zvonimir Vlatković (područje poljoprivrede) i Drago Marić za područje novinarstva.

Welcome Croatia

Predlagatelji su za kipara Konstantina Kostova, rođenog 1943. godine u Bugarskoj, koji je diplomirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1970. godine, a od 1978. stalno živi i djeluje u Zadru, naveli razloge zbog kojih smatraju da bi upravo on trebao dobiti nagradu za životno djelo. Navode cijeli niz njegovih zasluga u promicanju Zadra i Hrvatsku u inozemstvu, na raznim manifestacijama od kojih neke i pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO. Kostov je osnivač i dugogodišnji predsjednik HDLU-a Zadar, Umjetničke organizacije Jadertina, pokretač je mnogih likovnih i kulturnih programa koji su uključivali i međunarodne sudionike, posebno Međunarodne likovne kolonije koje su se održavale u Zadru i Zadarskoj županiji. Godine 2009., na poziv gradonačelnika Chicaga, predstavljao je Zadar izložbom „SmećArt" u njihovoj Gradskoj vijećnici, koja je ranije bila izložena na Svjetskom kongresu mira u Tokyu. Aktivno se odazvao i na poziv da umjetničkom akcijom obilježi ulazak RH u Europsku uniju 2013. godine te je sa suradnicima pripremio veliko oslikano platno „Welcome Croatia" koje je javno izloženo. Kao kipar restaurator u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture izveo je niz radova na obnovi povijesnih kulturnih spomenika u Zadru, Zadarskoj županiji, širom Hrvatske i u inozemstvu. Sudjelovao je u obnovi Kapetanove kule i provodio dugogodišnji izložbeni i kulturni programi u tom prostoru. Autor je niza javnih obilježja i spomenika značajnim osobama hrvatske kulture i povijesti. Za vrijeme Domovinskog rata aktivno je sudjelovao na prikupljanju humanitarne pomoći u suradnji s Crvenim križem RH, Bazom logistke i Općom bolnicom Zadar.

Udomiteljica

Za Lili Lončar navedeno je kako je majka koja je 1993. godine u progonstvu posvojila brata i sestru kojima je rat uzeo biološke roditelje, pružila im zaštitu i dom u vrijeme ratnog kaosa i sveopće nesigurnosti.

- Nakon toga je udomila još šestero djece od kojih jednu djevojčicu s teškim zdravstvenim problemima koja je živjela na deponiju bez adrese. Nikad nije tražila povlastice na koje je imala pravo kao udomiteljica. Prije dvije godine uzela je još dvoje tinejdžera na privremenu skrb. Predsjednica je zadarske podružnice Udruge udomitelja i posvojitelja Lanterna iz Splita koja se bavi savjetovanjem potencijalnih i stvarnih udomitelja i posvojitelja te rješavanjem njihove problematike. Cijeli svoj život je podredila pomoći djeci koja nisu imala sreću da odrastaju sa svojim pravim roditeljima, a 2008. godine primila je nagradu Ponos Hrvatske koja se dodjeljuje hrabrim ljudima koji su spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih, u njenom slučaju za dobrobit djece. Lili Lončar je prvenstveno ponos Zadarske županije jer ovdje živi oduvijek i bori se u jednoj maloj sredini s brojnim predrasudama da udomljenoj djeci osigura dostojanstven život, navedeno je u prijedlogu.

Za dr. Martina Mikecina, specijalista pedijatrije i neurologije, predlagatelji navode cijeli niz njegovih djela i zalaganja za struku i dobrobit pacijenata.

Dvije ljubavi

- Što se medicinskog posla tiče, odmah po zaposlenju 1960. godine organizira izgradnju najmodernije ambulante u Novigradu, u kojoj osim liječnika honorarno radi i stomatolog, te osniva područne ambulante i organizira liječničku skrb u Pridragi i Paljuvu. Za vrijeme rada u zadarskoj bolnici organizirao je niz predavanja po gradovima i mjestima Zadarske županije, naročito u biogradskom kraju, a sve u cilju razvoja pedijatrijske skrbi. Sudjelovao je i u inicijativi za izgradnju vodovoda Nazret-Novigrad, te asfaltnog povezivanja Novigrada cestom do Posedarja. Za rad u medicinskoj struci 26. veljače 2005. godine dobio je posebnu zahvalnicu Hrvatskog liječničkog zbora kojom ga se odlikuje u znak priznanja za dugogodišnji neprekidan doprinos Zadru i medicinskoj misli u Hrvata.

Dr. Marko Prenđa, specijalist sportske medicine i dugogodišnji sportski djelatnik u službi sportaša i njegova zdravlja predložen je za nagradu jer je kao dužnosnik i liječnik skrbio o zdravstvenoj zaštiti brojnih generacija vrsnih zadarskih sportaša svih dobnih uzrasta kao voditelj športske ambulante grada Zadra i Zadarske županije od 1972. do 2007. godine. Bio je i direktor zadarskog Doma zdravlja, a u Domovinskom ratu sudjelovao je kao član liječničkog saniteta. Koautor je stručnih publikacija, među kojima je i Priručnik za nogometne trenere.

- Malo je osoba koje su zadužile zadarski sport kao dr. Marko Prenđa, koji je u svojem dugogodišnjem radu uspješno spojio svoje dvije velike ljubavi- sport i medicinu. Njegova uloga u odgoju mladih sportaša diljem Zadarske županije je nemjerljiva, jer su kroz njegovu ordinaciju športske medicine prošle generacije mladih sportaša, među ostalim navodi se u prijedlogu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno