Potraga za Pi na Pozdravu suncu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OŠ BARTULA KAŠIĆA OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN BROJA PI
Ova škola već tradicionalno u povodu Međuanrodnog broja Pi rade prigodne crteže, zadatke i slično. Međutim, ove godine odlučili su se za drugačiji i, djeci zanimljiviji i zabavniji način. Stoga su osmislile aktivnost koju su nazvale Potraga za brojem Pi
Pozdrav suncu učenicima je poslužio za traženje broja Pi

Kako spojiti matematiku, povijest, engleski jezik, a sve da bude zanimljivo i zabavno učenicima? Odgovor na ovo pitanje znaju Lana Kulišić, Natalija Zvelf i Vlatka Ignac, nastavnice u OŠ Bartula Kašića, koje su organizirale ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana broja Pi.

Naime, ova škola već tradicionalno u povodu Međuanrodnog broja Pi rade prigodne crteže, zadatke i slično. Međutim, ove godine odlučili su se za drugačiji i, djeci zanimljiviji i zabavniji način. Stoga su osmislile aktivnost koju su nazvale Potraga za brojem Pi, a zbog čega su učenici proveli jedno poslijepodne na Poluotoku.

- Interakcija raznih disciplina, odnosno nastavnih predmeta u svrhu rješavanja određenih problema i zadataka, dali su dodanu vrijednost ovoj aktivnosti. Svi učenici sedmih razreda izabrali su 5 predstavnika po razredu koji su činili 5 grupa. U svakoj grupi bio je po jedan učenik iz tih razreda. Učenici osmih razreda pripremili su uvodni tekst na engleskom jeziku bez kojeg nije bilo moguće riješiti pojedine zadatke. Sve grupe krenule su s Narodnog trga. Lokacije sa zadacima bile su prikazane na pripremljenoj karti. Zadaci nisu bili napisani na klasičan način, već su ih učenici otvarali pomoću aplikacije za učitavanje QR kodova, objasnila nam je Natalija Zvelf, jedna od organizatorica. Istaknula je kako je bilo zanimljivo vidjeti snalaženje učenika na terenu; kako su uskladili rješavanje zadataka izvan učionice, međupredmetna područja, korištenje tehnologije, fizičku aktivnost, timski rad…

- Interdisciplinarnost u ovakvim aktivnostima daje učenicima priliku za primjenu stečenih znanja iz raznih područja sto je u konačnici rezultiralo njihovom motiviranošću. Nakon što su učenici riješili sve zadatke, bilo je potrebno sve tragove u obliku slova spojiti u konačni pojam. Taj konačni pojam krio je zadnju tajnu lokaciju - Pozdrav Suncu. Na poznatoj zadarskoj atrakciji, učenici su mjereći promjer, dobili približnu vrijednost broja Pi, pojasnila je Zvelf cijelu potragu. Dodala je kako su učenici i učitelji u pratnji formirali slovo Pi na Pozdravu Suncu, a sve je snimio i video snimatelj dronom što je učenike posebno oduševilo. Na kraju su podijeljene nagrade svim učenicima koji su sudjelovali u ovom projektu. Nagrade su pripremili sponzori: Maraska, Podravka i Školska knjiga.

Istaknula je kako je najčešće pitanje pri povratku u školu bilo je: "Hoćemo li sljedeće godine ići u potragu?".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)