Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krenuli radovi na Centru za kreativne industrije

16.03.2019. 19:46
Krenuli radovi na  Centru za  kreativne  industrije


Zgrada nekadašnje Tekstilne škole od jučer odlazi u povijest.  Uz nadzora predstavnika Upravnog odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove zgradi je najprije isključena struja, a zatim se  pristupilo uklanjanju stolarije. U ponedjeljak bi trebalo početi i fizičko  uklanjanje zgrade u kojoj su odškolovane mnoge generacije tekstilnih i  kemijskih tehničara. 
Kako nas je podsjetio resorni pročelnik Lovre Jurišić, na istom mjestu  bit će izgrađen Centar za kreativne industrije vrijedan 24 milijuna kuna.  Skoro 20 milijuna kuna čine sredstva EU što je 83 posto vrijednosti projekta, a ostatak su sredstva Zadarske županije. Sektor kreativne industrije  prepoznat je kao sektor koji ima znatan potencijal za razvoj u Zadarskoj  županiji i Gradu Zadru te je podržan i uvršten u strateške dokumente Zadarske županije i Grada Zadra. 
Nositelj projekta je županijska ustanova Inovacija koja je i pripremala  projektnu prijavu. Partner na projektu je Zadarska županija, a suradnici  Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno grafička škola, Škola primijenjene  umjetnosti i dizajna, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni  centar HAVC. 
Prošle godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava su  potpisali Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Peric ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Vedrana Kevrić, ravnateljica INOVACIJE. Početak provedbe projekta planiran je još za rujan 2018., a njegova provedba će trajati 24 mjeseca. 
Centar za kreativne industrije vrijedan je specijalizirani poduzetnički  inkubator za kreativnu industriju. Naglasak je na audiovizualnoj industriji i IT industriji. U sklopu centra planirani su prostor i oprema za IT radionice, gluha soba s prostorom za snimanje i tonskim studijem, multifunkcionalna dvorana, uredi, manji coworking prostor te izložbeni prostor. 
Kako nam je rekao pročelnik Jurišić za sad je jedino poznato kako će u  budućem Centru biti smješten Filmski ured Zadar, dok će ostali stanari  biti poznati nakon izrade poslovnog plana. Podsjetimo se, Filmski ured  Zadar prvi je filmski ured u Hrvatskoj, a od svog osnutka na području Zadarske županije realizirao je čak 45 projekata 
snimanja. U susjedstvu bi se trebala izgraditi nova Prirodoslovno grafička škola Zadar.