Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spas ili kvalifikacije? Cijela sezona stala u 40 minuta

17.03.2019. 07:00
Spas ili  kvalifikacije?  Cijela sezona  stala u 40  minuta


Iako su još prekjučer rudarili za pobjedu nad Splitom danas  košarkaše Zadra očekuje još veći boj, onaj koji će odrediti sretan kraj ili  pak nastavak agonije traženja ostanka u ABA ligi.  U Laktašima ih  dočekuje Igokea koja kao i Zadar traži pobjedu za izbjegavanje muke dodatnih kvalifikacija. Računica je posebno za sastav Ante Nazora kristalno  jasna. Pobjeda donosi konačni spas dok poraz znači kvalifikacije s finalistom ABA 2 lige. Zato se 40 minuta današnjeg dvoboja s Igokeom smatra i bitkom svih bitaka za o(p)stanak dok domaćin ima i dodatnu šansu  to ostvariti u slučaju slavlja Krke nad Petrol Olimpijom. Onda im poraz  od Zadra ne bi igrao bitnu ulogu zbog boljeg omjera s momčadi iz Novog  Mesta, no problem je iz zadarske perspektive što se slovenski obračun  igra četiri sata poslije. Tako da bilo kakve kalkulacije padaju u vodu i u  Laktašima se stoga s razlogom očekuje doslovno borba na 'život ili  smrt'.


Psihološki utjecaj 


– Utakmica je važna utoliko što s pobjedom praktički brišemo sve negativnosti koje su bile evidentne od starta sezone, i dok ja nisam bio trener i nakon toga. Ne treba nam veći motiv da se u tih 40 minuta prikažemo u što je moguće boljem svjetlu kako bismo izbjegli dodatne kvalifikacije koje mogu biti neugodne. Igokea je iskusna i dobra momčad  koja ima široku rotaciju igrača, ali imaju isto bodova kao i mi. I oni su u  'bubnju' što će sigurno imati određeni psihološki utjecaj. Budemo li  maksimalno angažirani i motivirani ne vidim razloga da to ne bude potpuno otvorena utakmica – kazao je Nazor uoči utakmice sezone u Laktašima. Protiv Igokee ove sezone su Zadrani imali pozitivno iskustvo domaće pobjede od 15 razlike. Bila je to jedna od rijetkih pobjeda na Višnjiku Nazorove momčadi i u tom podatku sigurno se može pronaći doza  optimizma pred današnji ogled.




– Definitivno. To je jedna od rijetkih utakmica, pogotovo na domaćem  terenu, gdje smo pokazali autoritet nad protivnikom. Nadam se, a i nema razloga za suprotno budući da je ulog velik, da ćemo s pozitivnim  emocijama ući u današnji susret.


No, tradicija nikako nije na strani Zadra što se tiče gostovanja u Laktašima. Od sedam odigranih utakmica na terenu Igokee svih sedam je  pripalo domaćinu. Ipak trener Zadra će istaknuti teren u Laktašima kao  jedan od najugodnijih za gostujuće momčadi u čemu vidi  olakotnu  okolnost za svoje igrače.


Neugodna tradicija


– Igokea nam je jedno od dražih gostovanja u ligi. Dvorana je OK, nekog posebnog pritiska nema. Tamo smo znali odigrati rasterećeno i dobro te dolaziti u šansu da pobijedimo. Nadam se da će tako i biti i večeras  – istaknuo je trener Zadra kojeg više od neugodne tradicije ipak treba  mučiti nepredvidljivost njegovog sastava. Oscilacije u prezentacijama  ove sezone idu od odličnog do katastrofalnog. Ipak pred ovako bitan  meč koji 'gaće para' ne sumnja da će njegovi igrači pokazati ono pravo,  herojsko izdanje.


– Ne bojim se kako će mi momčad odreagirati večeras. Od početka  smo svjedoci da iz kola u kolo osciliramo. Nakon što se nešto loše odradi  kao protekli vikend momčad obično dobro reagira u sljedećem kolu. To  nam ide u prilog da ćemo bolje odigrati – podržao je Nazor svlačionicu  koja će bez obzira na ozljedu Petra Marića i bolesnog Vladimira Dašića  sigurni smo uložiti posljednji atom snage kako bi se vratili kući s osiguranim ostankom u ligi. S tom porukom pred odlazak u Laktaše apaurin  za navijače ponudio je i Luka Žorić. Nakon što je utrpao 28 poena Splitu  najavio je borbu za svaku loptu protiv Igokee i naravno pobjedu.


– Utakmica nam je o glavu i idemo dati sve od sebe. Ako budemo igrali  čvrsto i kako smo odigrali neke utakmice ove sezone onda mislim da  možemo pobijediti i osigurati ostanak u ligi. S tom idejom ćemo sigurno  danas izaći na parket i očekujem našu pobjedu – poručio je Žorić.


 


 


 


Nazor: Ne bojim se suđenja


Utakmice kvalifikacijskog tipa u kojima pobjednik uzima sve dok poraženi ostaje  bez ičega uvijek su ovisne i o sudačkom kriteriju. Iako igraju na gostujućem terenu i  iako se radi o najbitnijih 40 minuta u sezoni Nazor ne vidi problem u dijeljenju pravde sudačkog trojca i ne strahuje od mogućih 'kuhinja'.


– Ne bojim se sudaca. Oni će raditi svoje, a mi se trebamo fokusirati na svoje. Nebrojeno smo puta imali loše suđenje, pa smo dobili utakmicu, a kada smo pod navodnike imali „dobro“ znali smo izgubiti. Na to ne gledam kao na presudni faktor da  bismo unaprijed stvarali famu. No, činjenica je da dodatne kvalifikacije nikome ne  odgovaraju – prokomentirao je Nazor.


 


 


TV prava ispred regularnosti


Čudno je da se utakmice posljednjeg kola ne igraju u istom terminu. Ovako je ABA  liga pogodovala onim momčadima koje igraju u najkasnijem terminu, u ovom slučaju  Krki i Petrol Olimpiji. Ipak su televizijska prava u komercijalnoj ligi poput ABA lige u  prednosti u odnosu na potpunu regularnost natjecanja.


– To je bilo pravilo da se igraju barem utakmice posljednjeg kola u istom terminu  mada i onda netko može ugasiti svjetla na deset minuta – kroz smijeh je kazao trener Nazor i nastavio – stvarno sam očekivao da će se utakmice igrati u istom terminu. Iznenadilo me. No, kako je teško odgađati utakmice HT Premijer lige tako je vjerojatno teško i odgoditi televizijske prijenose u ABA ligi. Vjerojatno je to razlog.


 


 


Nikolić: Trebamo gledati našu 'kuću'  svih 40 minuta


U taboru Igokee na sličan način pristupaju današnjem sudbonosnom ogledu. Pobjeda im kao i Zadru donosi potpuni spas i izbjegavanje dodatnih kvalifikacija koje u  njihovom slučaju su potpuno nepoželjne s obzirom da ne igraju BiH prvenstvo te  svake sezone raspuštaju momčad krajem ožujka. Stoga trener Igokee, Dragan Nikolić, očekuje od svoje momčadi da će s pobjedom nad Zadrom donijeti višestruku korist klubu.


– Nadam se da ćemo dati najpozitivniji odgovor u današnjoj 'utakmici odluke'. Nadam se da je svakom igraču to u glavi i da zna što nam znači ova utakmica. Luka  Božić je jedan od najboljih igrača ABA lige, on dovodi loptu do table posebno na low  post-u, pa i u tranziciji. Little je izvanredan igrač u izolaciji jedan na jedan, Luka  Žorić u priličnoj mjeri skuplja obranu, pa onda i drugi igrači dolaze do izražaja. Zbog  situacije koju su imali unutar momčadi malo su promijenili način igre, opredijelili su  se na neke druge opcije. Sve se svodi na jednu veliku energiju i želju i sam fokus na  tu utakmicu. Smatram da mi na svom terenu moramo biti rastrčani i pogađati neke  šuteve. Kakav god da je protivnik s druge strane, trebamo gledati našu 'kuću' svih 40  minuta i za nas postoji samo jedan izbor – kazao je Nikolić.