Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BISERI PRIRODE BioSfera će aktivirati potencijal prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode

16.03.2020. 17:50


Radovi na posjetiteljskom Centru BioSfera iz opravdanih razloga kasnili su više od mjesec dana i sve bi trebalo biti gotovo za 13 mjeseci, do Uskrsa 2021., kazao je Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, nositelja projekta, dok su partneri Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja.
Po projektu dipl. ing. arhitekture Zdravka Ajdukovića radove izvodi tvrtka Reliance d.o.o. iz Splita. Stručni nadzor nad gradnjom je Gin-company d.o.o. Zadar, odnosno dipl. ing. građevine Nenad Šužberić.


Građevina površine 1.850 m2
– Vrijednost radova za izgradnju Posjetiteljskog centra BioSfera Biograd je 9 milijuna kuna bez PDV-a ili 11,3 milijuna s PDV-om. Kako je to već postala ustaljena praksa kad su u pitanju građevinski radovi na objektima, postignuta cijena je javnom nabavom za 1,5 milijuna kuna veća od procijenjenih 7.409.487,41 kuna. Navedenu razliku će financirati Grad Biograd, a kako kaže gradonačelnik Ivan Knez, sredstva su već osigurana u gradskom proračunu, ističe Katičin.
Obnovom zgrade ukupne građevinske površine od 1.085 metara četvornih, maksimalnog kapaciteta od 180 ljudi i s 15 parkirnih dobit će se mjesto koje će predstavljati temeljni infrastrukturni objekt projekta Biosfera – Centar za održivi turizam tj. mjesto za promociju svega što ovaj projekt ima za ponuditi.
– Prije svega, odnosi se to na turističke proizvode koji će uključivati aktivni, kulturni ili gastro turizam s ciljem postanka Biograda i okolice globalno prepoznatljivom destinacijom aktivnog turizma.
Zgrada stare škole u koju će nakon izvedenih radova useliti Centar BioSfera nalazi se na atraktivnoj lokaciji, u samom gradskom centru, tek stotinjak metara od biogradske rive i oko 200 metara južnije od TIC-a, bivše zgrade Centra za socijalnu skrb na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusne postaje na Trgu hrvatskih velikana.


Sve na jednom mjestu
– TIC će se otvoriti do Uskrsa i imat će funkciju »turističke recepcije grada«. Tu će svaki turist i posjetitelj grada dobiti sve informacije o Gradu Biogradu i Parku prirode Vransko jezero te druge potrebne informacije o turističkoj ponudi Biograda s okruženjem, moći će se kupiti karte za sve nacionalne i parkove prirode u širem biogradskom okruženju, navodi Katičin dodajući kako će se u Centru za održivi aktivni turizam BioSfera na jednom mjestu dobivati sve informacije o našim zaštićenim nacionalnim i parkovima prirode (PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica).
Rijetko se koja zemlja može dičiti prirodnim bogatstvom kakvo ima Hrvatska. Njezinu iskonsku ljepotu čine njezinih osam nacionalnih i 11 parkova prirode, ukupno 19 hrvatskih bisera, zakonom zaštićenih prirodnih područja.
– Riječ je o aktivnom turizmu temeljenom na prirodnoj baštini ovih područja. Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam, samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i vrlo izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvarati kvalitetna i cjelogodišnja radna mjesta posebice atraktivna mladima i visokoobrazovanim osobama, kazao je Katičin naglasivši kako je cilj osposobiti lokalno stanovništvo na ruralnom području za prihvat gostiju, te imati model kako toga gosta koji vozi bicikl zadržati da ostane i da potroši.




Turistička privlačnost ciljanih zaštićenih područja
– Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode što se do sada nije sustavno i učinkovito koristilo i valoriziralo.
– Otvorenjem Centra za održivi aktivni turizam BioSfera doprinijet će se valorizaciji prirodne baštine korištenjem inovativnih koncepata multimedijalnih posjetiteljskih centara. Uvođenjem novih zabavno-poučnih tehnologija proširene stvarnosti povećat će se turistička privlačnost ciljanih zaštićenih područja. Provedbom projekta povećat će se i kapaciteti osoblja svih relevantnih dionika ciljanog područja te će se izraditi Strategija razvoja aktivnog turizma zaštićenih područja Sjeverne Dalmacije, kojom će se osigurati sustavno i koordinirano djelovanje te učinkovitije upravljanje PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, zaključio je Katičin.
 


Centar u školi staroj 114 godina


Zgrada stare škole je zaštićena graditeljska baština Biograda na Moru upisana u Registar pojedinačnih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro pod brojem Z-4244. Katnica stara 114 godina s potkrovljem položena je uz glavnu prometnicu koja vodi na biogradsku rivu. Građevina ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje.
Zbog potrebe unaprjeđenja školstva zgrada se počela graditi 1905. godine zaslugom načelnika Huberta Borellija i Roka Pelicarića, predsjednika Općine. Dovršena je 1906. godine te je odmah započela školska nastava, a već 1911. godine je zatražena njena adaptacija.
Novootvorena mješovita pučka škola imala je tri odjeljenja. Osnovna škola Biograd u ovoj zgradi djelovala je do izgradnje nove krajem 1967. godine. Zanimljiva je činjenica da je škola još u ono vrijeme imala parkete i sustav ventilacije, što ju je svrstalo u jednu od modernijih škola.
Glavne tlocrtne dimenzije ove zgrade su 27×7,7 m te dvorišnog istaka koji ima dimenzije 4,55×3,33 + 3×3,84 m.
 
 


Ukupna vrijednost projekta 21,8 milijuna kuna


Projekt »Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd« provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva »Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode«. Ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kuna, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kuna. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10 posto odobrenog sufinanciranja u iznosu 1.400.756,25 kuna.
Suradnici na projektu su: pet nacionalnih parkova i parkova prirode, javne ustanove za zaštićena područja, tri županije (Zadarska, Ličko-senjska i Šibensko-kninska) i jedinice lokalne samouprave te njihove županijske i lokalne turističke zajednice te Lokalna akcijska grupa (LAG) Laura i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Lostura sa sjedištem u Biogradu.
 


U aktivnom turizmu 13 puta više novca


Aktivni turizam je najbrže rastući segment turizma koji raste 69 posto godišnje, a ostavlja i do 13 puta više novca lokalnoj zajednici od masovnog turizma.
Kroz projekt će se stvoriti infrastruktura, znanje i alati (priručnici, mape, igre, aplikacije, ali i planska te operativna dokumentacija) što će pomoći svim zainteresiranim dionicima, a to znači ne samo javnim ustanovama za zaštićena područja prirode, već i gradovima te općinama, turističkim zajednicama, turističkim agencijama, ali i lokalnim pružateljima smještaja, ugostiteljima, vodičima i obiteljskim gospodarstvima, kao i drugim subjektima. Tako bi se iskoristili svi potencijali i mogućnosti prostora kako bi se razvila visoko kvalitetna i ekonomski poticajna ponuda novih proizvoda aktivnog turizma i turizma posebnih interesa.