Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

CARNET: Sustav online nastave trenutačno stabilan

16.03.2020. 16:35


Sustav AAI@EduHR trenutačno je stabilan, ali i dalje pod izuzetno velikim opterećenjem zbog pružanja podrške za online nastavu, izvijestio je CARNET nakon jutrošnjeg hakerskog napada na sustav kojim se zbog prekida nastave u školskim ustanovama provodi poučavanje na daljinu.


 
 


"CARNET nastavlja s optimizacijom sustava, podešavanjem sigurnosnih postavki i pojačanim nadzorom ispravnosti rada sustava u suradnji s kolegama sa Srca", ističu iz CARNET-a u odgovoru Hini.
Kažu kako su središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno visokim opterećenjem još od petka, 13. ožujka, no uz predviđeno, pojačano, opterećenje, sustav je bio izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima, poput onog jutros.
Radi takvih napada njegov rad se usporava i on postaje nedostupan većini korisnika, a takvih eskalacija je bilo desetak samo u  proteklih 48 sati, izvijestili su.
Uz savjet "Bolje učiti nego 8 godina" Ministarstvo unutarnjih poslova je na svom Twitteru u ponedjeljak objavilo da su počinitelji tim kibernetičkim napadom počinili kaznenodjelo protiv računalnih sustava, programa i podataka te mogu biti kažnjeni kaznom od jedne do osam godina zatvora.