Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DODATNI OPREZ Svakodnevica nam je postala – »odgođena«

16.03.2020. 17:14


Odgođeno! Tom bi se rječju mogao opisati život kojeg trenutačno živi gotovo cijeli svijet. Širenje koronavirusa, opustjelo je ribarnicu, pijacu, pa čak i ono »najtvrdokornije«- zadarske štekate koji su jutros iako, okupani suncem bili poluprazni. Doista, kao da je život stao u doslovnom smislu, a često se mogu čuti i komentari kako – »ovako nije bilo ni u vrijeme rata«.
U svakom slučaju najvažnije je ostati miran, staložen i pribran i slušati savjete liječnika i zadarskog Stožera civilne zaštite koji redovito izvještava o situaciji vezano za koronavirus i njima jedino treba vjerovati.
Jutros, prije nego što je došla odluka o prekidu rada ugostiteljskih objekata većina ugostitelja na Poluotoku samoinicjativno je odlučila zatvoriti svoje objekte do daljnjega, a na zadarskom Županijskom sudu, kako je potvrdila glasnogovornica Dijana Grancarić, sve rasprave zakazane za ovaj mjesec, odgođene su do 31. ožujka uključujući i taj datum. Nakon toga, ovisno o razvoju situacije, v.d. predsjednik suda Marijan Bitanga donijet će novu odluku.
Prema preporuci Stožera civilne zaštite Zadarske županije, otkazala su se, podsjećamo, sva javna, kulturna, sportska i ostala okupljanja u narednom razdoblju kako bi se preveniralo širenje virusa COVID-19, a stigla je i odluka o ograničavanju rada trgovina i zatvaranju ugostiteljskih objekata.
Narodni muzej Zadar izvijestio je javnost da se od 16. ožujka 2020. zatvara za posjetitelje. Također, do daljnjega se odgađaju i sva javna događanja u muzeju kao što su otvorenja izložbi, predstavljanja knjiga, radionice, predavanja i sl. O novim terminima odgođenih događanja i promjenama radnog vremena Narodni muzej će obavijestiti putem svojih službenih stranica i društvenih mreža.


Čekanje ispred banaka
Supernova u Zadru jučer je obavijestila kako počinje raditi skraćeno, pa će tako radnim danima i subotom biti otvorena od 10 do 18 sati, a nedjeljom neće raditi.
– Trgovine prehrambenih proizvoda na malo kao što su ljekarne, drogerije, pošte, banke, trgovine za male životinje čine iznimku te će nastaviti raditi po redovnom radnom vremenu. Zahvaljujemo na razumijevanju, stoji u prioćenju iz Supernova centra.
Što se tiče banaka, one rade po svom rasporedu jedino se ne smije čekati u redovima ispred šaltera, već vani ispred banke, a na vratima je zaštitar koji pušta jednog po jednog klijenta u poslovnicu.
 


Priopćenje Općinskog suda




– Zbog proglašenja epidemije bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19) Općinski sud u Zadru, u sjedištu suda i stalnim službama Biograd na Moru, Benkovac i Pag, neće primati stranke, osim stranaka koje poduzimaju radnje koje ne trpe odgodu. Pozivaju se suci da u svakom pojedinom predmetu procijene jesu li ispunjeni uvjeti za odgodu zakazanog ročišta, te da u slučaju odgode, e-mailom, poštom ili telefonom, obavijeste stranke ili punomoćnike i zakonske zastupnike o odgodi ročišta. Dežurstva na Prekršajnom odjelu odvijat će se bez promjene uz obavezno provođenje svih zaštitnih mjera i preporuka predostrožnosti. Od dana stupanja na snagu ove Odluke, pa do daljnjega, zahtjev za izdavanje zk izvadaka sa obaveznim osobnim kontaktom (broj telefona ili mail), može se podnijeti poštom ili putem e-maila voditeljici zk odjela Vesni Kolčeg ([email protected]) ili predsjednici odjela Ivani Klišmanić ([email protected]), a u hitnim slučajevima stranke će zahtjeve odlagati u kutije koje će se nalaziti na porti, u zgradi sjedišta suda u Zadru, Borelli 9, te će službenici zemljišnoknjižnog odjela stranke kontaktirati naknadno, radi preuzimanja zk izvatka, u točno određeno vrijeme. Sve informacije će se strankama davati isključivo putem e-maila ili telefonom, na brojeve objavljene na web stranicama, a stranke se upućuju i na aplikacije e-predmet ili e-građanin (uvid u spis, stanje spisa itd.). Zahtjeve za izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak i zahtjeve za izdavanje uvjerenja da se ne vodi prekršajni postupak, stranke će odlagati u kutije koje će se nalaziti na porti suda na adresi u Zadru, Dr. Franje Tuđmana 35, s obaveznim navođenjem kontakta stranke (broj telefona ili emaila), te će službenici suda stranke kontaktirati naknadno, radi izdavanja uvjerenja, u točno određeno vrijeme idućeg radnog dana. Zahtjeve za ovjeru isprava namijenjenih za uporabu u inozemstvu (»Apostille«) stranke će odlagati u kutije koje će biti postavljene na porti, u zgradi sjedišta suda u Zadru, Borelli 9, s obaveznim navođenjem kontakta stranke (broj telefona ili emaila), te će službenici suda stranke kontaktirati naknadno, radi izdavanja ovjerene isprave, u točno određeno vrijeme idućeg radnog dana. Odvjetnici se upućuju da sve podneske dostavljaju isključivo putem e komunikacije ili e-mailom, sve kako bi se u najvećoj mogućnoj mjeri reducirao pristup odvjetnika u zgradu suda. Sva komunikacija suda s javnim bilježnicima svest će se na komunikaciju putem e-maila i poštom, te telefonom. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, te će se primjenjivati ubuduće sve do opoziva iste, odnosno dok se ne ostvare uvjeti za rad suda bez opasnosti od oboljenja zaposlenika i stranaka. Odluka će biti istaknuta na zgradi, na adresi sjedišta suda i stalnih službi, te objavljena na web stranici suda i u sredstvima javnog priopćavanja – stoji u pripćenju kojeg potpisuje predsjednica Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov
 
 


Privremeni prestanak izravnog rada sa strankama


U cilju prevencije širenja virusa COVID -19, sva upravna tijela Zadarske županije, županijske ustanove i trgovačka društva kojima je Zadarska županija osnivač prestaju s izravnim radom sa strankama od danas, 17. ožujka 2020. godine do opoziva.
Rad sa strankama odvijat će se svaki radni dan putem pošte, elektroničke pošte te telefonskim putem. Telefonski brojevi i e-mail adrese kontakata upravnih tijela Zadarske županije, županijskih ustanova i trgovačkih društava kojima je Zadarska županija osnivač objavljeni su na njihovim mrežnim stranicama.
U iznimnim slučajevima, kada rad sa strankama nije moguć putem pošte, elektroničke pošte ili telefonskim putem, službenici će komunicirati sa strankama u uredima upravnih tijela, poštujući najviše higijenske standarde propisane od Nacionalnog stožera civilne zaštite i nadležnih institucija.
Sva upravna tijela Zadarske županije, županijske ustanove i trgovačka društva kojima je Zadarska županija osnivač nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke, a navedena mjera uvodi se preventivno u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti uzrokovane virusom COVID -19 te zaštite građana i službenika od nepotrebnog izlaganja rizicima zaraze